Waterschade verzekering; Altijd de juiste vergoeding?

Waterschade verzekering; Altijd de juiste vergoeding?

Waterschade verzekering; Altijd de juiste vergoeding?Een waterschade is ontzettend vervelend en komt vaak totaal ongelegen. Het liefst bellen we dan zo snel mogelijk de verzekering en handelen we de kwestie af. Het wil echter ook wel eens gebeuren dat de verzekering de schade niet dekt, althans tot die conclusie komt de schade expert van de verzekering. Wat doet u dan? Bij de pakken neerzitten? Dat is helemaal niet nodig want u heeft meer rechten dan u denkt!

Waterschade

Waterschade is zoals de term al aangeeft: schade doordat water ergens is gekomen waar het niet hoort te zijn. Iets raakt daardoor beschadigd en moet vervolgens hersteld of vervangen worden. Waterschade is vooral bij elektronica erg moeilijk te constateren. Water komt in elk gaatje en kiertje en het is niet altijd goed te zien in welke chips het water is doorgedrongen. Bij elektronica wordt er dan vaak voor gekozen om het product te vervangen.
Het is een totaal ander verhaal bij waterschade in of om het huis. Een huis is niet zomaar even te vervangen. Er wordt bij waterschade in huis altijd gekozen voor herstel. Hier bestaan verschillende partijen voor die gespecialiseerd zijn in het herstellen van waterschade. Er dient ook altijd goed gekeken te worden naar niet-oppervlakkige schade aangezien water werkelijk overal kan bijkomen. Denk aan ontstane schimmel achter het gipsplafond of in de kruipruimte.

Waterschade verzekering

Wat is een waterschade verzekering eigenlijk? Wanneer zoekt op een verzekering tegen waterschade is dit de term die vaak het eerst in gedachten opkomt. Voor een woonhuis wordt daarmee de inboedelverzekering of woonhuisverzekering (opstalverzekering) bedoeld. Voor elektronica kan men heel gericht zoeken naar bijvoorbeeld een telefoonverzekering of een laptopverzekering. Dit artikel gaat verder op de inboedelverzekering of woonhuisverzekering in combinatie met een waterschade.

De expert van de verzekering komt langs

De expert van de verzekering wordt naar uw waterschade gestuurd om deze te inventariseren. Maar wie is die schade expert eigenlijk? Meestal is zo'n schade expert in dienst van een verzekeraar. Het wil wel eens voorkomen dat het zo druk is, dat de verzekeraar ervoor kiest om een extern schade expertisebureau in te schakelen. De schade expert komt dan bij u langs onder de vlag van uw verzekeraar.

 Het taxeren van de waterschade door de verzekeraar

Gezien het feit dat een schade expert direct of indirect door de verzekeraar betaald wordt, kunt u zich voorstellen dat hij of zij goed werk wil verrichten voor de verzekeringsmaatschappij. Dit kan, maar niet altijd, ten koste gaan van uw vergoeding. Hoe lager de schade wordt getaxeerd, hoe minder de verzekeraar hoeft uit te keren. U kunt zich voorstellen dat de verzekeraar meer tevreden is over een schade expert die schades laag taxeert. Dit kost de verzekeraar namelijk minder geld.
Een schade expert kan bijvoorbeeld enkel kijken naar de oppervlakkig schade zoals het opgebolde laminaat. Wanneer er vervolgens akkoord door u wordt gegeven op de vergoeding, omdat u denk dat dit het enige aanbod is, komt u er tijdens het herstel achter dat er nog tal van niet-oppervlakkig schade is ontstaan in bijvoorbeeld de kruipruimte. Helaas heeft u dan geen poot meer om op te staan want u bent immers, vaak onder druk, akkoord gegaan met de aangeboden vergoeding.
Door deze handelswijze komen de gedupeerden, met bijvoorbeeld waterschade, in grote problemen. Zij kunnen met de aangedragen vergoeding de schade niet volledig herstellen en moeten daarvoor eigen geld aanspreken, iets wat er niet altijd is. Soms gebeurd het dat de gedupeerde helemaal niets ontvangt van de verzekeraar terwijl hij of zij daar zeker wel recht op heeft. Dit kan voorkomen omdat een gedupeerde vaak geen of weinig kennis heeft van de polisvoorwaarden en dan komt het wel eens voor dat hier misbruik van wordt gemaakt door een schade expert. Een contra expert handelt uitsluitend in het belang van van de gedupeerde, is onafhankelijk, wordt niet betaald door een verzekeraar en maakt daardoor absoluut geen misbruik van het gebrek aan kennis van de gedupeerde. Misbruik maken van een gedupeerde zou een contra expert niets opleveren. Een schade expert wel, namelijk het behoud van zijn baan.

De Nederlandse Wet komt voor u op

Dit probleem is op het hoogste niveau niet ongezien gebleven. In Nederland zijn er meerdere wetten aangenomen die de belangen van gedupeerden beschermen. U heeft namelijk recht op contra expertise dat uitgevoerd wordt door een onafhankelijke contra expert. Een contra expert is eigenlijk hetzelfde als een schade expert, alleen is deze volledig onafhankelijk. Hij of zij wordt niet betaald door een verzekeraar waardoor een contra expert werkelijk uw schade eerlijk kan beoordelen. Dit kan een waterschade zijn, maar dat geldt ook voor bijvoorbeeld een brandschade, inbraakschade, stormschade of autoschade.

Wat kost zoiets?

U betaald helemaal niets voor contra expertise. De kosten, van het inschakelen van de contra expert voor uw waterschade, worden namelijk gedeclareerd bij op uw verzekering. Daarom is het belangrijk dat u een inboedelverzekering of woonhuis verzekering hebt afgesloten. Anders is de contra expertise namelijk niet kosteloos. Zelfs als het niet kosteloos is, kan het de moeite waard zijn om een contra expert in te schakelen, zeker bij een grotere schade.

Het taxeren van de waterschade door de contra expert

Net als een schade expert komt de contra expert bij u langs om de schade te inventariseren. Hij maakt foto's, bekijkt alle schade inclusief de gevolgschade en stelt vervolgens een rapport op van de waterschade die hij zal voorleggen aan uw verzekering. De schade expert en contra expert gaan vervolgens met elkaar in gesprek waarbij de onafhankelijke contra expert uw belangen voor ogen heeft. Vervolgens vloeit daar een vergoeding uit voort die in 95% van de gevallen hoger ligt dan wanneer u geen contra expert voor uw waterschade had ingeschakeld.

Wanneer u een eigen expert wil inschakelen

Het is dus belangrijk dat u weet waar u naar moet zoeken wanneer u een eigen expert wil inschakelen voor uw schade. U dient dan niet op zoek te zijn naar een schade expert want deze is niet onafhankelijk. U dient dan op zoek te zijn naar een contra expert i.v.m. zijn of haar onafhankelijkheid.
Het mag dus duidelijk zijn dat het inschakelen van extra contra expertise, in geval van een waterschade, erg verstandig is. U gaat er niets op achteruit maar u kunt er alleen maar beter van worden. Dat is dan ook precies de reden waarom u waarschijnlijk niets van dit recht af wist. Verzekeraars houden zich meestal stil ivm de hogere vergoeding voor waterschade die zij dan moeten uitkeren met daar bovenop de gedeclareerde kosten voor de contra expertise. Laat u hierdoor niet tegenhouden en ontvang waar u werkelijk recht op hebt.
U kunt overigens ook contra expertise inschakelen voor brandschade, inbraakschade, stormschade en autoschade. Kijk dan wel goed of het expertisebureau de expertise in huis heeft voor de desbetreffende schade. Contra expertise voor autoschade wordt namelijk niet overal aangeboden.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Schadeoplossing
Aantal keer gelezen: 1808x
Toegevoegd: 19-07-2019 12:35
Gewijzigd: 22-07-2019 11:13

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3795 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!