Waterschade: de impact, oorzaken en contra expertise

Waterschade: de impact, oorzaken en contra expertise

Waterschade: de impact, oorzaken en contra expertiseJe zal het maar meemaken! Hoe klein een waterschade ook is, het is ontzettend vervelend om mee te maken. We bespreken hier onder andere de impact ervan, de verschillende oorzaken, hoe je er preventief tegen kunt handelen en tot slot wat je kunt doen om het juiste schadebedrag uitgekeerd te krijgen. Helaas is dat laatste nog niet zo vanzelfsprekend.

Een kleine waterschade

Bij een kleine waterschade kun je denken aan een kozijn met houtrot of een kring op het plafond. Het is sterk aan te raden om de oorzaak van deze kleine schades snel op te lossen. Een kleine oorzaak kan namelijk ook zorgen voor een aanzienlijk grotere schade wanneer je er niets aan doet.

Een grote waterschade

Een grote waterschade kan dus een kleine oorzaak hebben maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Soms is er sprake van een oorzaak buitenaf en dan sta je er machteloos bij. Neem bijvoorbeeld het knappen van een riolering of waterleiding tijdens wegwerkzaamheden. Er is weinig wat je op dat moment kunt doen behalve toekijken hoe het water je woning binnenstroomt. Je kunt dan wel verzekerd zijn maar het kan alsnog veel met je doen wanneer alles verloren gaat. Misschien heb je wel herinneringen aan bepaalde spullen. Het is in ieder geval verschrikkelijk om mee te maken.

Waterschade door lekkage

Lekkage is vaak een oorzaak van waterschade. Dit kan komen door bijvoorbeeld slecht onderhoud aan het dak, slechte kitnaden in de badkamer of door een lekkende vulslang aan de CV. Dit zijn nog maar een paar oorzaken maar vaak zijn ze te wijten aan slecht onderhoud of gebruik. Lekkage kan soms erg lastig zijn om op te sporen. Als er waterschade aan het plafond in keuken is waar te nemen, kan het zijn dat het lek ergens aan de andere kant van de woonkamer is begonnen. Bij een lekkage aan het dak kun je zo makkelijk op het verkeerde been worden gebracht! Zo kun je uren bezig zijn met het opsporen van de lekkage terwijl het ook veel gemakkelijker kan.

Waterlekkage opsporen

Je kunt er ook voor kiezen om een lekdetectiebedrijf in te schakelen. Zij beschikken op specialistische apparatuur om je lekkage snel op te sporen. Denk bijvoorbeeld aan een ultrasone lekdetector. Deze kan temperatuur inzichtelijk maken en letterlijk ‘zien’ waar de lekkage zich bevindt.

Onze drang om te bestraten

Waterschade hoeft niet altijd te ontstaan door lekkage. Soms komt het gewoon van buitenaf naar binnen stromen. Dit is een probleem dat steeds vaker voorkomt. We vinden het allemaal zo mooi om onze tuinen bijna volledig te bestraten. Het water kan hierdoor niet makkelijk in de grond trekken waardoor de water afvoersystemen overbelast raken met grote wateroverlast als gevolg.
Waterschade bij de verzekering melden

Wanneer je waterschade hebt opgelopen is het belangrijk dat je ten eerste zo snel mogelijk je best doet om de schade te beperken. Dit kan bijvoorbeeld door tijdelijke oplossingen in te zetten zoals het plaatsen van emmers in de woonkamer zodat het water niet op je laminaat blijft lekken.
Ook is het zeer aan te raden dat je zelf foto’s maakt en deze bewaard. Het kan in de toekomst namelijk nodig zijn als bewijslast. Vervolgens bel je de verzekeraar om de schade te melden. Als het goed is stuurt deze een schade expert langs. Dit is iemand die werkt voor de verzekeraar. Hierdoor kan het soms voor hem of haar moeilijk zijn om jouw belang als gedupeerde voorop te stellen. Begin in geen geval met het ruimen en/of herstellen van de schade. Een verzekeraar kan dan namelijk weigeren de schade uit te keren omdat er nog maar weinig te zien valt. Foto’s kunnen in zulke situaties niet overtuigend genoeg zijn voor een verzekeraar.

Waterschade bij een contra expert melden

Je hebt bij een waterschade ook altijd de mogelijkheid om een onafhankelijke contra expert in te schakelen. Deze werkt niet voor de verzekeraar maar voor een expertisebureau die geen nauwe banden heeft met verzekeraars. Althans, zo zou het moeten zijn. Deze contra expert onderzoekt jouw waterschade, maakt daarvan een schaderapport op en bespreekt deze met de schade expert van je verzekeraar. Hieruit komt een schadebedrag naar voren die aan jou wordt uitgekeerd. Een contra expert hoort aan jou geen kosten door te berekenen. In de polisvoorwaarden van je verzekering staat opgenomen dat je recht hebt op contra expertise. Dit is wettelijk geregeld door de overheid zodat gedupeerden er niet alleen voor hoeven te staan. De kosten voor contra expertise worden gedeclareerd op je verzekering. Omdat de verzekeraar deze kosten dient te vergoeden én omdat het schadebedrag naar alle waarschijnlijkheid hoger wordt, zal deze je niet adviseren een contra expert in te schakelen. Je zult hier zelf de stappen voor moeten ondernemen. Zoek daarom zelf naar een goede contra expert voor waterschade, let op de onafhankelijke Google reviews en ga dan pas met het expertisebureau in zee.

Preventief handelen tegen waterschade

Woon je in een laag liggend gebied of wil je om een andere reden preventief te werk gaan tegen waterschade? Dat kan! Denk bijvoorbeeld aan de Tubebarrier. Een Nederlandse uitvinding om complete overstromingen tegen te gaan. Je dient deze nog wel zelf te installeren wanneer er een overstroming dreigt waardoor het geen permanente oplossing is. Echter, het is sneller dan zandzakken vullen en stapelen. Een permanente en mooie oplossing is door met z’n allen de straatstenen aanzienlijk te verminderen en te werken met groen in de tuin. Dit houdt namelijk het water vast in de grond. Helaas is dit een oplossing die niet iedereen ziet zitten omdat er dan regelmatig onderhoud aan de tuin nodig is.
Er zijn nog veel meer oplossingen maar we willen er nog één behandelen. Namelijk de waterdetector sensor. Je plaatst deze op de grond vlakbij de wasmachine of CV. Zodra deze water detecteert krijg je een notificatie op je telefoon. Een oplossing die veel ellende kan besparen!

Waterschade verhelpen

Om een waterschade te verhelpen kun je een bedrijf inschakelen die gespecialiseerd is in calamiteiten. Zij zullen indien nodig eerst jouw spullen uit het huis verwijderen en tijdelijk elders opslaan. Vervolgens wordt de schade herstelt. Een goed bedrijf kijkt ook naar de onzichtbare schade. Bijvoorbeeld de schade achter het plafond of onder de vloer. Je kunt denken aan het ontstaan van schimmel en houtrot. Overigens zal een goede contra expert hier ook naar kijken zodat niets over het hoofd wordt gezien wat betreft de schadevergoeding.

Let op:

Het kansoms zijn dat een verzekeraar het proces wil versnellen en de schade zo snel mogelijk wil ruimen. Het is verstandig om in zo’n situatie toch even wat extra expertise van een contra expert te vragen. Al is het even een belletje om toch even te checken of het goed gaat in jouw situatie. Het kan je een hoop problemen besparen. Kortom; waterschade kan slechts een kleine oorzaak hebben maar uitlopen tot grote problemen. Wees deze problemen voor én pak het met deze informatie goed aan wanneer het je overkomt.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Schadeoplossing
Aantal keer gelezen: 2093x
Toegevoegd: 09-07-2020 10:17
Gewijzigd: 10-07-2020 10:36

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3797 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!