Een woonverzekering bestaat uit twee verschillende verzekeringen die schade vergoeden aan je woning. Je kunt deze verzekeringen afsluiten wanneer je een woning hebt gekocht en in veel gevallen is dit zelfs verplicht. Het gaat hierbij om de opstalverzekering en de inboedelverzekering.
Opstalverzekering
Met een opstalverzekering verzeker je de opstal van je woning. Hiermee wordt al het materiaal bedoeld dat aan je huis vastzit en niet te verhuizen is. Het gaat hier bijvoorbeeld om de muren, de vloeren, de plafonds en de deuren. De verzekering vergoedt schade aan de opstal die kan ontstaan door onder andere brand, stormschade of waterschade. Verzekeraars hanteren hier vaak verschillende dekkingen voor. Je kunt dan zelf kiezen waartegen je de opstal wilt verzekeren. Aan de hand van de dekking wordt ook de hoogte van de premie bepaald. Bij de meeste opstalverzekeringen zijn funderingen en glas niet meeverzekerd, maar hier kun je dan wel een aparte verzekering voor afsluiten.
Inboedelverzekering
Een inboedelverzekering vergoedt de kosten van schade aan je inboedel. Dit zijn alle materialen die wel te verhuizen zijn, zoals het meubilair. Ook bij deze verzekering kun je weer kiezen uit verschillende dekkingen. Zo is het mogelijk om je inboedel enkel te verzekeren tegen brand, maar je kunt ook kiezen voor een inboedelverzekering die ook een vergoeding biedt bij diefstal of zelfs voor een all risk inboedelverzekering. Heb je enkele kostbaarheden in huis, zoals goud, kunst of sieraden? Dan wordt dit bij veel verzekeraars niet meeverzekerd. Hiervoor kun je wel een aparte kostbaarhedenverzekering afsluiten.
Wil je een woonverzekering afsluiten? Kijk dan eerst goed wat voor woonverzekering je nodig hebt. Het kan zijn dat de bank je verplicht om een opstalverzekering af te sluiten, maar dat je dit zelf niet zo nodig vindt. Dan kun je het beste kiezen voor de opstalverzekering die je opstal enkel verzekert tegen brand. Woon je in een gebied waar er regelmatig stormen voorkomen? In dat geval is het beter om voor een opstalverzekering te kiezen waarbij ook stormschade is meeverzekerd.
Op de website van de verzekeraar kun je de premie van de woonverzekering berekenen. Hiervoor hoef je enkel je gegevens in te vullen in een online formulier. Verder dien je je wensen voor de dekkingen aan te geven. Hier kun je ook direct controleren wat de verschillen zijn in premies voor de verschillende dekkingen. Kies voor een dekking die je ook echt nodig denkt te hebben, zodat je niet onnodig een hogere premie betaald.
Natuurlijk wil je het liefst de voordeligste woonverzekering afsluiten. Aangezien de premies van de verzekeraars nogal met elkaar kunnen verschillen, is het handig om de premies van diverse aanbieders te vergelijken voordat je een woonverzekering aanvraagt. Dit kun je doen door de premies op de websites van de verzekeraars te vergelijken, maar het is gemakkelijker om dit te doen op een vergelijkingssite.
Als je de premies vergelijkt op een vergelijkingssite, hoef je slechts eenmalig een online formulier met je gegevens en wensen in te vullen. Vervolgens maakt de website voor jou een handig overzicht met de woonverzekeringen van verschillende verzekeraars. Hierbij worden ook de bijbehorende premies vermeld, zodat je direct kunt zien welke verzekering voor jou het voordeligst is.
Nadat je de premie van een woonverzekering hebt berekend, is het heel gemakkelijk om de verzekering af te sluiten. Op de website van een verzekeraar hoef je enkel te bevestigen dat je het eens bent met de premie. Via een vergelijkingssite kun je ook direct de woonverzekering afsluiten. Je wordt dan doorverwezen naar de website van de verzekeraar en hier dien je alleen nog de aanvraag te bevestigen. Zodra je een verzekering hebt afgesloten, dient je aanvraag eerst nog goedgekeurd te worden door de verzekeraar. Bij nagenoeg iedereen wordt de aanvraag goedgekeurd. Je krijgt hier binnen enkele dagen een bevestiging van via de mail of de post. Je polis wordt ook via e-mail verstuurd en/of met de post naar je huis gestuurd. Zodra je de bevestiging van de verzekeraar binnen hebt gekregen, ben je direct verzekerd.
Het kan zijn dat je je woonverzekering wilt opzeggen, omdat je hier niet tevreden over bent of je wilt verzekeren bij een andere verzekeraar. Er zijn natuurlijk ook andere redenen om je woonverzekering op te zeggen, zoals een verhuizing. Het opzeggen van een woonverzekering is niet zo moeilijk. Hiervoor dien je enkel een aangetekende brief naar de verzekeraar te sturen waarin je aangeeft dat je de verzekering wilt opzeggen. Ook dien je de reden van opzegging in de brief te vermelden. Aan de hand van de reden van je opzegging, wordt de opzegtermijn bepaald. Dit kan per verzekeraar verschillend zijn. Je kunt de opzegtermijn die jouw verzekeraar hanteert vinden in de algemene voorwaarden van je verzekering.