Welke verzekeringen heb je allemaal nodig

Welke verzekeringen heb je allemaal nodig?

Welke verzekeringen heb je allemaal nodigVerzekeringen beschermen je tegen allerlei financiële situaties. De verzekeraar neemt voor een vast bedrag per maand, de premie, de financiële gevolgen over van de verzekerde. Wanneer jij in het ziekenhuis terecht komt met een gebroken been dan betaalt jou zorgverzekeraar de kosten bijvoorbeeld. Zo zijn een aantal verzekeringen verplicht en andere weer niet verplicht. In dit artikel vind je handige verzekeringen om te hebben.

Verplichte verzekeringen

Er zijn een aantal verzekeringen die je verplicht moet afsluiten. Dit is volgens de wet aangegeven en je bent ook strafbaar bezig als je deze verzekeringen niet afsluit. De overheid heeft dit besloten om mensen in bescherming te nemen en te behoeden voor grote financiële schulden.

Zorgverzekering

In Nederland is de zorgverzekering een verplichte verzekering die iedere Nederlander volgens de wet moet afsluiten. Elke bewoner van Nederland die 18 jaar of ouder is moet minimaal beschikken over een basis zorgverzekering. Nederland hanteert ook een acceptatieplicht. Een acceptatieplicht komt er op neer dat de zorgverzekeraar niemand een basispakket mag weigeren, ook niet als deze klant een lange medische achtergrond heeft. De functie van de zorgverzekering is om medische kosten te dekken wanneer deze zich voor doen, dus wanneer een klant van de zorgverzekeraar naar de tandarts moet dan worden deze kosten vergoed door de verzekeraar. Hetzelfde geld voor een bezoek aan de huisarts of zelfs een eventueel ziekenhuisbezoek voor een gebroken of gekneusde ledenmaat, voor andere medische aandoeningen kan je ook gerust naar het ziekenhuis. Wanneer het wetenschappelijk bepaalt is dat de medische handeling bijdraagt aan de genezing van het probleem dan zal de zorgverzekering de kosten hiervoor altijd dekken.
Veel mensen vinden het onnodig om een zorgverzekering af te sluiten, of ze vinden het een verspilling van geld. Dit is echter exact de reden waarom de overheid besloten heeft om een zorgverzekering verplicht te maken. Want een ongeluk kan in een klein hoekje zitten. Met andere woorden: iedereen kan zomaar op elk moment een ongeval meemaken. Dit kan de zorgen voor erg grote kosten. De zorgverzekering voorkomt dit

WA-verzekering

Nog een verzekering die verplicht is, is de wettelijke aansprakelijkheid (WA) verzekering. Deze assurantie is verplicht voor mensen die in bezit zijn van een motor, auto of ander gemotoriseerd voertuig. De WA-verzekering dekt de schade die jij veroorzaakt waar je wettelijk aansprakelijk voor bent. De schade die veroorzaakt wordt aan goederen binnen in jou voertuig worden ook gedekt door deze verzekering. Wettelijk aansprakelijk houdt in dat wanneer jij schade bij iemand anders rijdt en jij hier verantwoordelijk voor bent je dit zal moeten vergoeden. Hier helpt de WA-verzekering bij. Let wel op dat met een WA-verzekering jou goederen niet vergoed worden. Hier is een aanvullende verzekering voor nodig, maar dit word verder in het artikel nog behandeld.
De WA-verzekering bestaat puur om mensen te behoeden voor grote schulden wanneer ze financiële schade bij een ander bestuurder veroorzaken. Alle kosten die worden gemaakt gerelateerd aan het ongeluk zullen door deze assurantie worden gedekt, dus ook ziekenhuiskosten.

Woonhuisverzekering

Wanneer je een nieuwe woning koopt, kan je hypotheekleverancier eisen dat je woonhuisverzekering afsluit. Dit word ook wel de opstalverzekering genoemd. Deze verzekering dekt de schade aan je woning door eventuele weerschade, brandschade en vandalisme binnen in je woning als gevolg van een inbraak. Deze verzekering is verplicht omdat wanneer je woning verwoest wordt door een brand of natuurschade de hypotheek nog geld terug krijgt voor zijn investering. De hypotheker heeft immers het geld geleend aan de hypotheeknemer met het vooruitzicht dit terug te krijgen inclusief rente.


Niet verplichte verzekeringen

Deze verzekeringen moeten niet verplicht worden afgesloten, maar zijn wel erg handig en soms ook erg belangrijk om te hebben. Zo kunnen deze je een hoop geld besparen. Veel van deze verzekeringen zijn voor de meeste mensen niet bekend of worden beoordeeld als niet noodzakelijk puur omdat men niet volledig geïnformeerd is over deze verzekeringen. Hier onder volgen een aantal verzekeringen die aansluiten op de verplichte verzekering of geheel los hier van staan, alle even belangrijk.

Aanvullende zorgverzekering

Wanneer jij een lange medische geschiedenis hebt of van tevoren weet dat je regelmatig een bezoek aan het ziekenhuis of een ander medische instantie gaat maken dan is het handig om voor een aanvullende zorgverzekering te kiezen. Met aanvullende zorg kan je je verzekeren tegen fysiotherapie of bezoeken aan de orthodontist. Zo een aanvullende verzekering is alleen handig om af te sluiten als je denkt dat de kosten van de premie lager gaat zijn dan de kosten van de daadwerkelijke behandeling.

Allriskverzekering aanvulling op de WA

Deze assurantie dekt de schade die jij zelf veroorzaakt aan je motorische voertuigen. Dit houdt dus in dat wanneer jij in de regen onderuit glijdt met je motor, of door een haas tegen een boom aanrijdt met je auto, je de kosten voor de schade gewoon terug krijgt van de verzekeraar. Zo een verzekering is bijzonder handig wanneer je in bezit bent van een duur motorvoertuig, dit kan een auto, scooter of motor zijn. Deze verzekering behoedt je voor grote garage kosten wanneer je een ongeval maakt. Let er wel op dat de premie wordt vastgesteld aan de hand van een paar factoren, namelijk: Leeftijd (jongeren en ouderen betalen vaak meer), welke verzekering je kiest, het type motorvoertuig en je schade vrije jaren. Wanneer je veel schade vrije jaren hebt krijg je korting op je premie omdat je in de ogen van de verzekeraar een betrouwbaar persoon bent. Zelf factoren als de woonplaats van de verzekerde kunnen invloed hebben op de premie. Wanneer je in een drukke stad woont betaal je meer dan wanneer je in een rustig dorp woont. Dit komt omdat de verzekeraar inschat dat in een stad meer ongevallen gebeuren. Hetzelfde geldt voor de leeftijd van de verzekerde. Verzekeringsmaatschappijen gaan er van uit dat jongeren en ouderen meer ongelukken veroorzaken.
Wanneer je in de categorie ‘jong’ valt is het handig om je te laten verzekeren door een van je ouders. Je voertuig valt dan onder de verantwoordelijkheid van een van je ouders. Dit zorgt ervoor dat je minder premie per maand betaalt en wellicht korting krijgt wanneer je ouders schadevrije jaren op hebben gebouwd. Let er alleen wel op dat je voorzichtig omgaat met deze jaren, na een ongeluk staan deze jaren weer op nul.

Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering vult aan op de woonhuisverzekering. Deze assurantie zorgt ervoor dat de spullen in je huis verzekerd zijn tegen schade en diefstal. Zo krijg je geld terug wanneer waardevolle spullen verloren gaan. Helaas dekt deze verzekering geen emotionele schade.
Je kan binnen de inboedel ook kiezen voor een allrisk verzekering. Dan ben je ook verzekerd tegen de schade die je zelf aanricht aan je spullen, wanneer je wat zelf laat vallen of kapot maakt is dit geen probleem. Zorg er voor dat je goed de waarde van je spullen laat bepalen zodat je niet teveel of te weinig betaald.

Huisdierenverzekering

Veel mensen weten dit niet maar ook je huisdieren zijn te verzekeren. Bijna elk huisdier die een mens kan hebben valt te verzekeren. Vaak is dit handig wanneer je in bezit bent van een honden of kattenras waar er ziektes of fysieke aandoeningen van bekend zijn. Operaties voor huisdieren kunnen vaak erg veel geld kosten, dit word vrijwel altijd betaald door de emotionele band met het dier. Dit neemt niet weg dat dit in een keer een grote klap geld is. Je kan zulke uitgaven voorkomen door een huisdierenverzekering af te sluiten.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Linsey89
Aantal keer gelezen: 1714x
Toegevoegd: 12-12-2018 08:40
Gewijzigd: 16-12-2018 18:09

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!