Expertisebureau in Nederland voor schade

Expertisebureau in Nederland voor schade

Expertisebureau in Nederland voor schadeWanneer we praten over een expertisebureau, kunnen er meerdere associaties bij u opkomen. Het kan zijn dat u denkt aan een expertisebureau voor autoschade, letsel of schade in z'n algemeen. Het is dan ook niet zo gek dat men zoekt naar een schade expertisebureau terwijl men wellicht een ander soort expertisebureau nodig heeft. Helaas een veelgemaakte fout met vaak financiële consequenties.

Wat is een expertisebureau

In geval van een (grote) schade wordt een expertise uitgevoerd door een expertisebureau. Het bureau is meestal gespecialiseerd in bepaalde schades zoals autoschades, bouwkundige schades, agrarische schade, schade aan woningen of schade aan personen. Het expertisebureau heeft de deskundigheid in huis om de schade te beoordelen en is op de hoogte van de polisvoorwaarden.

Een schade expertisebureau inschakelen

De verzekeraar stuurt een schade expert langs die zij zelf in dienst hebben of extern wordt ingehuurd bij een schade expertisebureau. Niets aan de hand zou u zeggen. Helaas is het wel zo dat de schade expert hoe dan ook wordt ingehuurd door de verzekeraar. Alleen dit feit al zorgt ervoor dat de schade expert niet volledig onafhankelijk kan zijn bij het taxeren van de schade. Zijn loonstrook wordt immers direct of indirect betaald door de verzekeraar.

Het grote probleem

Dit zorgt ervoor dat de gedupeerde er erg slecht voor staat. Het is zijn woord tegen het woord van de schade expert. De gedupeerde heeft meestal geen vakkennis in huis en kan moeilijk op zijn of haar rechten staan. Let wel, niet elke schade expert is te beïnvloeden door degene die zijn of haar loonstrook betaald. Alleen over het algemeen is vaak wel te zien dat de gedupeerde een onjuiste schadevergoeding ontvangt, met alle problemen nadien.

Een contra expertisebureau inschakelen

Ook de Nederlandse overheid heeft dit probleem geconstateerd. Zij hebben daarom een wet aangesteld om het voor de gedupeerden beter te maken. Zij mogen namelijk kosteloos een onafhankelijke contra expert (tegen-expert) inschakelen. Deze contra expert staat tijdens de schadeafhandeling tegenover de schade expert die de verzekeraar heeft ingeschakeld. U vindt deze contra expert in een onafhankelijk contra expertisebureau. Deze bureaus zijn volledig onafhankelijk en hebben geen banden met verzekeraars.

Het is daarom belangrijk dat u goed oplet bij het inschakelen van een expertisebureau. Wanneer u het niet eens bent met de verzekeraar of gewoon zelf een onafhankelijke contra expert wil inschakelen, kiest u voor een contra expertisebureau.




Kosteloos een expertisebureau inschakelen?

Dat las u goed. In de Nederlandse Wet staat het zo beschreven dat u, als verzekerde, het recht heeft om kosteloos een contra expertisebureau in te schakelen. Het is wel belangrijk dat u verzekerd bent omdat de contra expert de kosten declareert op uw verzekering. De verzekeraar is wettelijk verplicht deze rekening te betalen.

Bijna opgelost, maar nog niet helemaal

Hiermee lijkt het probleem zo goed als opgelost en eigenlijk is dat ook waar. Het tweede probleem is echter dat een verzekeraar dit goede nieuws nauwelijks aan haar klanten doorgeeft. Zij moeten namelijk het ingeschakelde contra expertisebureau betalen en daarnaast ook nog eens de hogere schadevergoeding aan u als gedupeerde. De verzekeraars doen er dan ook geen moeite voor om dit goede nieuws bekend te maken.

Ook worden er geen campagnes gestart door de overheid waardoor alleen gedupeerden die zoeken naar andere mogelijkheden, op een contra expertisebureau terecht komen.

Hét signaal om een contra expertisebureau in te schakelen

Het kan al wonderen doen wanneer u zelf vermeld, aan uw verzekeraar, dat u een contra expertisebureau wil inschakelen. Soms gaan de schadevergoedingen dan van de ene op de andere dag omhoog. Des te meer een signaal voor u om alsnog een contra expertisebureau in te schakelen om eens goed na te laten kijken wat uw rechten in uw situatie zijn.

Uw voordelen van een onafhankelijk expertisebureau

  • De kosten zijn al gedekt door uw eigen polis.
  • U hoeft er niet meer alleen voor te staan omdat u een eigen contra expert hebt dus u helpt met raad en daad.
  • Grote kans dat u meer schadevergoeding ontvangt voor uw schade.
  • Een contra expert kijkt ook naar alle gevolgschade.
  • Een contra expertisebureau is meestal niet heel groot. Mensen binnen zo'n organisatie zijn vaak op de hoogte van uw schade. U hoeft uw verhaal meestal niet meerdere keren uit te leggen aan een medewerker.
  • Transparantie van de organisatie.

Waar moet u op letten bij het inschakelen van een goed expertisebureau?

  • Staat het bureau ingeschreven in de kvk?
  • Heeft het expertisebureau goede reviews op bijvoorbeeld Google of Facebook?
  • Geen duur 0900 nummer?
  • Een goed verzorgde website?
  • Is de privacyverklaring goed op orde?
  • Is er sprake van een online (SSL) certificaat?

Hoe vind u een goed expertisebureau?

Omdat een goed onafhankelijk expertisebureau spreekt over contra expertise, kunt u het beste beginnen te zoeken in Google naar termen als: "Contra expertise", "contra expertise waterschade" of "contra expertise brandschade". Tal van expertisebureau's zullen tevoorschijn komen. Vergeet dan niet de (Google) reviews na te lezen om te kijken hoe mensen de diensten hebben ervaren. Heeft negativiteit de boventoon, dan kunt u het beste even verder kijken. Is het vooral positief, dan kunt u altijd een vrijblijvend bericht sturen of even bellen. De reviews in Google zijn overigens ook nog eens onafhankelijk en niet te beïnvloeden door de dienstverlener. U kunt er daarom over het algemeen vanuit gaan dat het hier om echte ervaringen gaat.

Signaal: de privacyverklaring

Ook kunt u kijken naar de privacyverklaring van de website. Een website van een expertisebureau die weinig aandacht spendeert aan uw online privacy is een signaal voor u om verder te kijken. Immers, hoe zou dit bedrijf omgaan met uw gegevens zodra u zich daar aanmeldt?

signaal: het online (SSL) certificaat.

Ook kunt u kijken naar een groen slotje in uw adresbalk. Een groen slotje is eigenlijk niet voldoende. Kijk of de naam van de dienstverlener staat vermeld zoals u dat bijvoorbeeld ook ziet wanneer u naar de website van uw bank gaat. Dit is het signaal dat deze dienstverlener grondig is gecontroleerd door een externe instantie. De bedrijfsgegevens, inschrijving in de kvk en het domein is dan bijvoorbeeld al gecheckt. Zo weet u zeker dat u te maken hebt met een 'echt' bedrijf en niet zomaar iemand die even snel een website online zet.

Een all-in-one expertisebureau?

Soms zijn er expertisebureaus te vinden die u kunnen helpen van begin tot eind. Dat wil zeggen vanaf de schademelding tot en met het volledige schadeherstel. Doet dit expertisebureau het schadeherstel dan zelf? Nee. Vaak wordt hiervoor een extern bedrijf ingeschakeld dat door het expertisebureau gecoördineerd wordt. Uw voordeel is dat u slechts één aanspreekpunt heeft en dat alles voor u wordt geregeld, natuurlijk allemaal in overleg. Wanneer u zo'n all-in-one expertisebureau inschakelt raden wij u aan wel goed te kijken naar bovenstaande punten en dan vooral naar de ervaringen van anderen!

Zo, eindelijk duidelijkheid over expertisebureau's. Hiermee moet u zich prima kunnen redden om de juiste partij in te schakelen voor uw schade. Veel succes!






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Schadeoplossing
Aantal keer gelezen: 2771x
Toegevoegd: 07-05-2019 12:34
Gewijzigd: 08-05-2019 09:33

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!