Levensverzekering

Levensverzekering afsluiten

LevensverzekeringWil je een kapitaal opbouwen om in de toekomst voor een bepaald doel te gebruiken? Of wil je een bedrag achterlaten voor je uitvaart als je overlijdt? In beide gevallen kun je een levensverzekering afsluiten. Wij leggen je in dit artikel uit welke levensverzekeringen er zijn en hoe je de verzekering kunt afsluiten.

Kapitaalverzekering

Met een kapitaalverzekering kun je een kapitaal bij elkaar sparen en dit op een bepaald moment laten uitkeren. Je kunt deze verzekering afsluiten in combinatie met een hypotheek, zodat je de hypotheek aan het einde van de looptijd kunt aflossen. Het is echter ook mogelijk om een kapitaalverzekering af te sluiten om in de toekomst verzekerd te zijn van een bepaald kapitaal. Dit geld kun je bijvoorbeeld gebruiken voor de studie van je kinderen, de verbouwing van je huis of een wereldreis.

Wil je een levensverzekering afsluiten om in de toekomst verzekerd te zijn van een kapitaal? Dan kun je kiezen voor een spaarhypotheek die enkel een bedrag uitkeert als je op de afgesproken datum voor uitkering nog in leven bent. Een andere mogelijkheid is de beleggingshypotheek waarbij je na een bepaalde termijn een bedrag krijgt uitgekeerd. Verder kun je kiezen voor de gemengde kapitaalverzekering. Je krijgt dan op de afgesproken datum het bedrag uitgekeerd als je nog in leven bent of het bedrag wordt uitgekeerd bij overlijden voor de vastgestelde datum.

Overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering kun je afsluiten als je je nabestaanden een geldbedrag wilt achterlaten bij overlijden. Dit kunnen zij bijvoorbeeld gebruiken om je uitvaart te bekostigen, je hypotheek te betalen, hun studie af te maken of je bedrijf voort te zetten. De verzekeraar keert het bedrag uit aan de nabestaanden bij overlijden voor het einde van de looptijd.

Als je een overlijdensrisicoverzekering wilt afsluiten, kun je kiezen uit drie verschillende varianten. Er is een verzekering waarbij er vooraf een uitkeringsbedrag wordt afgesproken dat de gehele looptijd gelijk blijft. Verder kun je kiezen voor een overlijdensrisicoverzekering waarbij het uitkeringsbedrag gedurende de looptijd lineair daalt. Ook kun je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten met een annuïtair dalend uitkeringsbedrag.

Renteverzekering

Als je verzekerd wilt zijn van een inkomen voor je oude dag of als je je nabestaanden wilt verzekeren van een inkomen na je overlijden, kun je ervoor kiezen om een renteverzekering af te sluiten. Je kunt deze levensverzekering afsluiten in de vorm van een pensioenverzekering, een lijfrenteverzekering of een erfrenteverzekering. De pensioenverzekering en lijfrenteverzekering keren vanaf een vooraf besproken datum periodiek een bedrag uit als je nog in leven bent. Een erfrenteverzekering keert na overlijden van de verzekerde gedurende de looptijd van de verzekering een bedrag uit aan de nabestaanden.

Premie van een levensverzekering

Zodra je hebt gekozen welke levensverzekeringen je wilt afsluiten, kun je de premie berekenen op de website van de verzekeraar. Het is het beste om de prijzen van meerdere aanbieders met elkaar te vergelijken, zodat je zeker weet dat je niet onnodig teveel betaalt. De premie kun je berekenen op de websites van de verschillende verzekeraars. Je vult hier je gegevens en wensen in een online formulier in en vervolgens berekent de website automatisch hoeveel de levensverzekering maandelijks gaat kosten.

Je kunt ook de kosten van verschillende levensverzekeringen te vergelijken door de premies te berekenen op een vergelijkingssite. Hier vul je eenmalig een online formulier in met je gegevens en wensen en daarna worden de premies van diverse aanbieders automatisch berekend. Je krijgt een handig overzicht te zien met de levensverzekeringen van verschillende verzekeraars en de bijbehorende premies. Hieruit kun je heel eenvoudig de voordeligste verzekering kiezen en deze vervolgens afsluiten.

Levensverzekering afsluiten

Het afsluiten van een levensverzekering lijkt misschien veel werk, maar eigenlijk is het zo gedaan. Je kunt de levensverzekering afsluiten, zodra je weet welke het beste bij je past en eventueel ook welke dekkingen je wilt. Nadat je de premie hebt berekend op de website van een verzekeraar, kun je direct de levensverzekering afsluiten door te bevestigen dat je het eens bent met de premie. Vervolgens zal de verzekeraar je aanvraag gaan bekijken en binnen enkele dagen bevestigen of je aanvraag is goedgekeurd. Zodra je deze bevestiging hebt binnen gekregen, ben je direct verzekerd.

Via een vergelijkingssite kun je ook heel eenvoudig de levensverzekering afsluiten. Dit werkt eigenlijk hetzelfde als via de website van een verzekeraar. Je bevestigt dat je het eens bent met de premie en wacht vervolgens op een bericht over de goedkeuring van de aanbieder. Het afsluiten van een vergelijkingssite brengt in sommige gevallen nog een voordeel met zich mee. Bepaalde verzekeraars werken soms samen met een vergelijkingssite, waardoor je van een korting op de premie kunt profiteren als je de levensverzekering afsluit via de vergelijkingssite.

Hoe kun je een levensverzekering opzeggen?

Je kunt elke levensverzekering opzeggen door een aangetekende brief naar de verzekeraar de sturen. Er geldt vaak een opzegtermijn van een maand of een jaar. Bij het opzeggen van een overlijdensrisicoverzekering heb je in de meeste gevallen geen recht op het bedrag dat de verzekeraar bij overlijden zou uitkeren. Vaak krijg je helemaal geen geld terug van de verzekeraar. Als je een premiereserve hebt, kun je vaak wel de teveel betaalde premies terugvragen.

Wil je een kapitaalverzekering of renteverzekering opzeggen? In dat geval kun je de verzekering vaak wel afkopen. Dit betekent dat je het bedrag wat je tot die tijd hebt gespaard terug krijgt van de verzekeraar. Houd er wel rekening mee dat hier iets meer dan de helft aan belasting afgaat en ook nog een percentage dat je als boete betaalt aan de verzekeraar. Een kapitaalverzekering of renteverzekering opzeggen omdat je een andere verzekering met een lagere premie wilt afsluiten, is daarom vaak ook niet verstandig. In de meeste gevallen ben je namelijk voordeliger uit als je je huidige levensverzekering gewoon aanhoudt.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 6369x
Toegevoegd: 06-10-2015 12:25
Gewijzigd: 06-10-2015 13:05

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3791 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!