Contra-expertise-geeft-u-meer-rechten

Contra expertise geeft u meer rechten!

Contra-expertise-geeft-u-meer-rechtenContra expertise is een recht waar niet veel mensen van hebben gehoord. Een verzekering afsluiten is steeds eenvoudiger. Tegenwoordig ben je in nog geen 5 minuten klaar met het afsluiten van een verzekering via het internet. Daarna wordt je verder niet meer actief geïnformeerd over je rechten en plichten. ja, je kunt de polisvoorwaarden nalezen maar daar blijft het bij.

Wat is contra expertise?

Het is jammer dat er niet actief wordt geïnformeerd naar klanten die gedupeerd zijn geraakt na een schade. De verzekeraar bellen is hetgeen dat wordt aangeraden en verder niet. Dit is dan ook precies wat de verzekeraar wil, een gesloten cirkel zonder bemoeienis van overige experts die er ook een mening over hebben. Een mening die de verzekeraar meer geld kan kosten dus waarom slapende honden wakker maken?

De verzekeraar stuurt direct een schade expert langs bij grotere schades. Denk daarbij aan brandschade, waterschade, stormschade of inbraakschade. Een contra expert kan vervolgens langskomen om de schade nogmaals te beoordelen en maakt daar zelf een eigen rapportage van. Hij levert 'contra expertise'. Letterlijk betekend dit 'tegen-expertise'. Er wordt namelijk letterlijk expertise verricht tegen de al reeds verrichte expertise door de verzekeraar. Je zou het ook prima een second opinion kunnen noemen.

Vervolgens gaan beide experts om tafel om de zaak te bespreken. Hier neemt je contra expert het voor je op tegen de expert van de verzekeraar. Dit kan je, bij een grote schade, vaak duizenden euro's schelen omdat een contra expert bijvoorbeeld ook rekening houdt met de gevolgschade. Hier wordt anders regelmatig 'overheen gekeken' ten koste van u.

Niets gebeurd vanzelf

De stap waar contra expertise wordt ingeschakeld gebeurd niet vanzelf. Daarom zijn er expertisebureaus die deze specifieke doelgroep, de gedupeerden, willen bereiken. Dit doen zij onder andere via zoekmachines. Wanneer je zoekt op bijvoorbeeld; 'expertise waterschade', dan komen er genoeg contra experts aan bod die je goed kunnen helpen. Je moet er dus nog wel wat voor doen! Vaak kennen mensen de mogelijkheden niet en zoeken er ook niet naar. Dit geeft de verzekeraar veel te veel macht en zorgt ervoor dat je te weinig schadevergoeding ontvangt om de draad weer op te pakken met behoorlijke consequenties als gevolg. Mensen raken in de schulden of hebben geen 'oude dag' voorziening meer.

De Nederlandse regering heeft u dit kosteloze recht gegeven!

Gelukkig is er nu contra expertise want dat is er niet altijd geweest! Verzekeraars konden destijds doen wat zij wilden. De Nederlandse regering moest wel ingrijpen en dat hebben ze gedaan door een kosteloos recht op contra expertise te geven aan de gedupeerden van schade. Ik zeg kosteloos omdat het voor jou kosteloos is maar niet voor je verzekeraar. De contra expertise wordt namelijk betaald door je verzekeraar. Zo heeft de Nederlandse regering het bepaald. Jij ontvangt dus nooit een rekening maar je verzekeraar moet alles betalen zonder dit door te berekenen aan jou. Daarbij is het wel belangrijk dat je eigen ingeschakelde contra expert niet duurder is dan de ingeschakelde schade expert van je verzekeraar. Vraag hierover na bij je expertisebureau.

Vandaar ook een hoop weerstand wanneer je verzekeraar hoort dat je contra expertise wil inschakelen. Je verzekeraar moet dan én de contra expert betalen én de hogere schadevergoeding. Ze worden óf direct een stuk coulanter wanneer je je rechten en plichten voor wat betreft contra expertise kent en laat horen, óf je verzekeraar begint met dreigen. Hoe dan ook, het is in beide gevallen aan te raden om nog steeds contra expertise voor je schade in te schakelen.

Contra expertise is onafhankelijk

Aangezien de schade expert van de verzekeraar betaalt wordt door de verzekeraar, kunt u zich wel voorstellen dat hij het belangrijker vindt dat hij betaalt blijft worden en zijn baan blijft behouden dan dat u de volledige schadevergoeding ontvangt. Er is daar geen sprake van onafhankelijkheid. Een contra expert is daarentegen wél onafhankelijk. Hij wordt niet betaalt door de verzekeraar maar door het expertisebureau waar hij voor werkt. Dit betekend dat hij ook werkelijk objectief een schade kan beoordelen zonder dat hij bang hoeft te zijn dat hij zijn baan kwijt raakt.


Verschillende soorten schades komen in aanmerking voor contra expertise

Zowel autoschade, letselschade, stormschade, brandschade, inbraakschade en waterschade komen in aanmerking voor contra expertise. Er zijn echter expertisebureaus die zich specifiek richten op specifieke schades. Zo heb je expertisebureaus voor enkel brandschade, waterschade, stormschade en inbraakschade en die de autoschade niet behandelen. Let daar dus goed.

Welk expertisebureau moet ik kiezen?

Er ontpoppen zich de laatste jaren tal van expertisebureaus. Hierdoor is het moeilijk er achter te komen welk expertisebureau je het beste kunt inschakelen. Er zijn een aantal factoren die je in de gaten kunt houden bij het uitzoeken van een goede contra expert.

• Erg belangrijk! Staat het expertisebureau ingeschreven in de kamer van koophandel? Dit kun je zelf gratis en eenvoudig controleren in het register van de kamer van koophandel!
• Bekijk de onafhankelijke reviews (dus niet alleen de reviews op de website van het expertisebureau maar ook de Google reviews en Facebook reviews)
• Is de website goed voor elkaar of ziet het er 'knullig' uit? Als men weinig aandacht schenkt aan de eerste indruk dan is de vraag aan je zaak ook voldoende aandacht wordt geschonken.
• Hoe is de aanwezigheid van het expertisebureau in de Google zoekmachine? Komt deze bij verschillende relevante zoekwoorden naar voren of staat deze regelmatig ver achteraan (verder dan de derde zoekpagina)?
• Wat is er verder over het bedrijf te vinden op het internet? Een klacht zal er altijd zijn, maar als dit de overhand heeft dan moet dit een sterk signaal voor je zijn.
• Hoe actief is het bedrijf op social media? Bestaat er een Facebookpagina, Twitter profiel etc? Is het bedrijf transparant in de klachtafhandeling of gebeurd alles achter gesloten deuren?
• Hebben zij een brochure voor je beschikbaar of is deze te downloaden vanaf de website?
• Gebruikt het expertisebureau een duur 0900 nummer? Niet doen!
• Geeft het expertisebureau aan dat het niet geheel kosteloos is? Snel een ander zoeken!
• Bel het expertisebureau eens vrijblijvend op voor je schade. Weet men jou te overtuigen van kennis omtrent je zaak?
• Is de drempel te hoog om te bellen? Dan kunt je vast ook een bericht sturen!

Dit zijn een aantal tips die je kunt gebruiken om de betrouwbaarheid van een een expertisebureau te onderzoeken. Op je eigen verantwoording kun je op deze manier een contra expert uitzoeken zodat jij er niet meer alleen voor hoeft te staan en dat is wel zo prettig!

Ik wens je in ieder geval succes met de afhandeling van je schade! Heb je nou vervolgens een goede ervaring met een bureau? Vertel het dan door aan familie, vrienden en kennissen. Het gebeurd namelijk nog te vaak dat mensen mislopen waar zij recht op hebben en daar moet wat aan gedaan worden.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Schadeoplossing
Aantal keer gelezen: 4004x
Toegevoegd: 19-12-2017 11:49
Gewijzigd: 20-04-2022 11:12

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3797 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!