Zorgverzekering vergelijken

Zorgverzekering vergelijken doe je zo

Zorgverzekering vergelijkenWil je graag je zorgverzekering vergelijken? In dit artikel geven we je tips en mogelijkheden om je zorgverzekering te vergelijken. Na het lezen weet jij hoe je je zorgverzekering het beste kunt vergelijken!

Zorgverzekering vergelijken

Om een zorgverzekering te kiezen die goed bij je past kun je het beste een aantal zorgverzekeraars met elkaar vergelijken. Het maakt veel verschil of je al een zorgverzekering hebt of als je nog een zorgverzekering af moet sluiten. Wanneer je een zorgverzekering hebt afgesloten moet het zeker zo zijn dat je ook op de zorgverzekering die je hebt afgesloten kunt vertrouwen.

Zorgverzekering afsluiten

Een zorgverzekering afsluiten is een persoonlijke zaak. Het kan veel uitmaken of je op leeftijd bent of wanneer je bijvoorbeeld student bent. Ben je iemand die studeert dan zul je proberen om de zorgverzekering zo goedkoop mogelijk af te sluiten. Als student zijnde heb je vaak andere wensen dan iemand die al op leeftijd is. De meeste studenten zijn over het algemeen gezond en hebben vaak genoeg aan een basisverzekering. In de meeste gevallen is het voor een student genoeg als er fysiotherapie, de huisarts en een bril in het pakket zitten. Om de premie nog lager uit te laten komen kun je als student bijvoorbeeld het vrijwillig eigen risico verhogen.

Als student zijnde ben je jong en heb je vaak geen aanvullende verzekering nodig. Je kunt voor die ene keer dat je extra naar bijvoorbeeld de tandarts gaat het bedrag beter zelf betalen. Je bent dan meestal goedkoper uit dan wanneer je elke maand een hogere premie betaalt. De meeste verzekeraars geven aan studenten, omdat ze jong zijn en de verzekeringsmaatschappij minder risico loopt, een mooie korting op de premie.

Zorgverzekering verplicht

Als je in Nederland woont ben je verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Heb je een zorgverzekering afgesloten dan kun je als je wilt ieder jaar overstappen naar een nieuw gekozen zorgverzekeraar. Wil je een zorgverzekering gaan vergelijken dan moet je er ook op letten of je bij de verzekering die je wilt afsluiten tussentijds de basisverzekering of de aanvullende verzekering kunt wijzigen. Meestal sluit je een zorgverzekering met de voorwaarden af voor een heel jaar. Je hebt maar een paar verzekeringen waar tussentijdse wijzigingen mogelijk zijn en dan alleen nog onder bepaalde voorwaarden. Die voorwaarden kunnen zijn: dat je bijvoorbeeld zwanger bent, je hebt een kind geadopteerd, het kan zijn dat je gaat samenwonen en/of dat je gaat verhuizen.

Zorgverzekeringen eigen risico

Als je zorgverzekeringen aan het vergelijken bent kom je er al snel achter dat ze allemaal een vast bedrag eigen risico hebben. Dit bedrag is namelijk verplicht voor de basisverzekering en wordt door de wet bepaald. Wil je de premie van de zorgverzekering goedkoper maken dan kun je dit eigen risico verhogen. Bij het kiezen van een zorgverzekering moet je er op letten dat je er zelf voor kunt kiezen hoeveel je het eigen risico wilt verhogen. Als je vaak ziek bent dan is het niet verstandig om het eigen risico te gaan verhogen. Als je zorgverzekeringen gaat vergelijken moet je er ook op letten of je het eigen risico verspreid mag betalen, dit kan wel eens goed uit komen. Het eigen risico dat je moet betalen is alleen voor de zorg uit de basisverzekering. Als je zorgverzekeringen gaat vergelijken kun je het beste alles lezen over het eigen risico van de zorgverzekering die je afsluit, lees goed wat er wel en wat er niet onder het eigen risico valt.

Bij het vergelijken van een zorgverzekering moet je er ook op letten welke dekking je wel en welke je niet wilt hebben. Bij de meeste zorgverzekeraars is het zo hoe meer je wilt verzekeren hoe hoger de premie zal zijn. Je kunt kiezen voor alleen maar een basisverzekering, maar je kunt ook kiezen voor een basisverzekering met aanvullende verzekering. Als je een zorgverzekering gaat vergelijken moet je er goed op letten wat er is verzekerd in het basispakket. Dit kan per verzekeringsmaatschappij variëren. Ook de dekking die je nu in het basispakket hebt kan volgend jaar anders zijn (dus lees elk jaar de voorwaarden door en wat er is veranderd). Je kunt naast het basispakket ook een aanvullende verzekering afsluiten. Deze sluit je meestal af voor de tandarts, de fysiotherapie of orthodontie.Let ook goed op bij het vergelijken van zorgverzekeraars wat er aanvullend is verzekerd en wat niet, ook dit kan per verzekeraar verschillen. De juiste keuze van een zorgverzekering zal hoofdzakelijk afhangen van je persoonlijke situatie en van de eisen die je stelt. Het vergelijken van een goede zorgverzekering kost wat tijd, maar het is meestal wel de moeite waard om die ervoor te nemen. Je kunt wellicht tientallen euro's per jaar besparen als je goede vergelijkingen maakt. Pas er echter wel voor op dat je geen appels met peren vergelijkt. Laat niet alleen de euro's tellen in je afweging, kies voor een goede zorgverzekering waar jij vertrouwen in hebt. Een zorgverzekering waarbij jij duidelijk weet wat er wel en niet vergoed wordt. Een zorgverzekering die bereikbaar is, als jij voor bepaalde keuzes staat (operatie, ziekenhuis e.d.). Een zorgverzekeraar die je vragen snel beantwoordt.

Vergelijken zorgverzekeringen

Als je aan het vergelijken bent zie je dat je bij de meeste zorgverzekeraars kunt kiezen uit een aantal verzekeringen. Zo kan het zijn dat je voor een zorgverzekering hebt gekozen, die wil dat je naar een zorgaanbieder gaat waar zij een contract mee heeft afgesloten.

  • Bij het vergelijken van een zorgverzekering is het heel belangrijk dat je hier op let. Dit kan namelijk betekenen dat je niet naar het ziekenhuis toe kan waar jij wel naar toe zou willen. Ook kun je kiezen voor een zorgverzekering die je wel zelf het ziekenhuis laat kiezen, maar niet de specialist(en). Bij dit soort verzekering wordt er ook gekeken of de zorgaanbieder wel of niet een contract heeft met de zorgverzekeraar.
  • Bij het vergelijken van een zorgverzekeraar dien je hier heel goed op te letten. Als je naar een zorgaanbieder toe gaat die geen contract heeft met de zorgverzekeraar kan het zijn dat je alles of een gedeelte zelf moet betalen. Het is daarom ook aan te raden als je een zorgaanbieder nodig mocht hebben te controleren of de zorgverzekeraar de zorgaanbieder wel zal vergoeden. Als je niets van al deze beperkingen wilt weten kun je een restitutiezorgverzekering af sluiten.
  • Als je zorgverzekeringen gaat vergelijken zul je wel zien dat deze verzekering een stukje duurder is. Sluit je een restitutiezorgverzekering af dan heeft de zorgverzekeraar geen contract met de zorgaanbieders. Je mag in dat geval altijd zelf de zorgaanbieder kiezen. Bij dit soort verzekeringen heb je meestal geen contract dus moet je dan de rekening eerste zelf betalen (dit kan om hoge bedragen gaan). Je kunt later de rekening indienen bij de zorgverzekeraar en dan zal deze de onkosten geheel of gedeeltelijk aan je terug betalen.

Zorgverzekeraars

Als je zorgverzekeringen met elkaar gaat vergelijken zou je ook kunnen letten op eventuele kortingen die er gelden. Er zijn verzekeraars die omdat ze veel inkoopkracht hebben een mooie korting op je zorgverzekering kunnen geven. Ook kan het zijn dat het bedrijf waar je werkt een collectiviteitskorting op de zorgverzekeringspremie geeft. Omdat de premies van zorgverzekeraars nogal wat kunnen verschillen is het zeker aan te raden dat je een aantal zorgverzekeraars met elkaar gaat vergelijken. Door de zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken krijg je ook meer informatie over de gang van zaken van de zorgverzekeraars. Zorg voor voldoende en voor de juiste informatie voordat je een zorgverzekering afsluit, of overstapt naar een andere zorgverzekering.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Astrid-de-Wilde
Aantal keer gelezen: 11105x
Toegevoegd: 05-10-2015 11:22
Gewijzigd: 31-10-2015 20:35

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!