Bliksemschade, het onstaan, voorkomen en verzekeren

Bliksemschade, het onstaan, voorkomen en verzekeren

Bliksemschade, het onstaan, voorkomen en verzekerenDe meeste mensen zijn minder banger voor de bliksem dan de donder die volgt. Terwijl het omgekeerde eigenlijk het geval zou moeten zijn. De bliksem kan een hoop schade veroorzaken. In dit artikel gaan we het hebben over de schade die door bliksem ontstaat en hoe u dit kunt voorkomen. Tot slot zullen we het nog hebben over het verzekeren van dit soort schades.

Wat is blikseminslag

Blikseminslag is het inslaan van de bliksem op aarde. Het ontstaat door een negatief geladen wolk in de atmosfeer en een tijdelijk positief geladen stukje aarde. Bliksem kan een spanning hebben tot wel 100 miljoen Volt. Het is dan ook verstandig om bliksem niet te onderschatten!

 

Bliksem zoekt altijd de kortste weg naar aarde. Hoge gebouwen en bomen worden dan ook regelmatig getroffen. Deze hoge gebouwen zijn vaak voorzien van bliksemafleiders waardoor een hoop schade wordt voorkomen. Gezien bomen ook vaak getroffen worden is het zeer onverstandig om tijdens het onweer te schuilen onder een boom terwijl dit in de eerste instantie helemaal geen slecht idee lijkt.

Directe en indirecte bliksemschade

Bliksemschade kan door een blikseminslag op verschillende manieren ontstaan. De bliksem kan direct op de woning of het kantoorgebouw inslaan waardoor er een gigantische piekspanning kan ontstaan. Uw apparatuur is gemaakt voor 230 Volt en absoluut niet meer. We lazen al dat bliksem een spanning kan hebben tot wel 100 miljoen Volt. Dit zou uw apparatuur bijna letterlijk frituren. Dit soort bliksemschade wordt ook wel koude bliksemschade genoemd.

 

Bliksemschade door een directe inslag is over het algemeen wel goed voor te stellen. Een directe blikseminslag kan behalve defecte apparatuur ook een flinke brand veroorzaken. Het zou niet de eerste keer zijn dat een volledige woning of boerderij afbrand door directe blikseminslag. De hoge spanning zorgt namelijk voor een enorme warmteontwikkeling. Ook kunnen scheuren in muren ontstaan.

 

Bliksemschade door indirecte blikseminslag is over het algemeen minder goed voor te stellen. Men ziet de bliksem in de buurt inslaan en misschien is men wel opgelucht dat er geen inslag in eigen woning of kantoor heeft plaatsgevonden. Toch kan er flink wat schade binnen eigen muren zijn ontstaan.

 

Bliksemschade door indirecte blikseminslag noemt ment inductieschade. De bliksem komt in de aarde terecht en kan daar elektriciteitskabels en andere leidingen tegenkomen. Deze kabels en leidingen geleiden de veel te hoge spanning naar de woningen en kantoren rondom de inslag. Het gevolg is dat ook daar de apparatuur te maken krijgt met veel te hoge spanningen met kapotte apparatuur als gevolg.

 

Overigens is dit ook de reden om nooit te douchen tijdens bliksem. Ook waterleidingen kunnen worden getroffen en u kunt zich voorstellen wat er met het water gebeurd wanneer deze de zeer hoge spanning naar uw badkamer leidt. Nogmaals: NOOIT douchen tijdens het onweer.


Meestal bliksemschade bij boerderijen

Wist u trouwens dat het helemaal niet gek is dat u meer in de krant leest over een afgebrande boerderij door blikseminslag dan een afgebrande woning door dezelfde reden? Dit komt omdat een boerderij meestal als enig ‘hoog’ gebouw staat in een grote omgeving. De bliksem zoekt de kortste weg en een ‘hoge’ boerderij is dan de beste keus voor de bliksem.





Het voorkomen van bliksemschade

U kunt bliksemschade snel en eenvoudig voorkomen door alle stekkers uit het stopcontact te trekken. Soms is dit niet mogelijk doordat er bijvoorbeeld een computerserver draait die 24/7 aangesloten moet blijven. Ik zo’n geval is het verstandig een overspanningsbeveiliging te installeren.

 

Het is in alle gevallen verstandig om een bliksemafleider te installeren. Deze afleider wordt op het hoogste punt van de woning of het kantoor geïnstalleerd en zorgt ervoor dat de enorme spanning niet het huis of kantoor binnenkomt. Op hoge kantoorpanden is zo’n bliksemafleider bijna altijd al geïnstalleerd. Op een woning is dit absoluut niet vanzelfsprekend.

 

Wist u dat de schade bij een blikseminslag op een rieten dak vaak hetzelfde is als bij een dak met dakpannen? Het is daarom niet verplicht om een bliksemafleider te installeren wanneer u een rieten dak heeft.

 

Gaat u op vakantie of verwacht u onstuimig weer tijdens uw afwezigheid? Trek dan voor de zekerheid alle stekkers eruit voordat u vertrekt. U weet immers nooit hoe het weer in Nederland opspeelt.


Hoe bent u verzekerd tegen bliksemschade?

Zoals we een stukje terug hebben kunnen lezen zijn er verschillende soorten gevolgen van blikseminslag. Namelijk kapotte apparatuur en brandschade. Directe blikseminslag kan brandschade veroorzaken en dit is bijna altijd gedekt door de opstalverzekering.

 

Indirecte blikseminslag kan inductieschade veroorzaken. Defecte apparatuur door inductieschade is bij oudere polisvoorwaarden niet altijd gedekt. Ga hiervoor uw polisvoorwaarden na en stap indien nodig over naar een andere verzekeraar. Defecte apparatuur door directe blikseminslag is meestal wel gedekt.

 

Door uw polisvoorwaarden na te gaan kunt u behoorlijk besparen. Het kan namelijk een dure aangelegenheid worden als u uw apparatuur moet vervangen omdat bleek dat u niet gedekt bent voor inductieschade door indirecte blikseminslag.

 

Er zou geen aanvullende dekking nodig moeten zijn bij een goede opstal- en inboedelverzekering. Tegenwoordig hoort de dekking voor bliksemschade al in het basispakket van uw verzekeringen te zijn opgenomen.


Bliksemschade hetzelfde als stormschade?

Tijdens bliksem is er meestal ook sprake van onweer. Dan kunt u ook te maken krijgen met stormschade. De dekking hiervoor is weer anders dan bij bliksemschade. Dit valt niet onder dezelfde noemer!

 

Bij storm is de volgende schade gedekt:

  • Directe en indirecte schade aan de woning en bijgebouwen
  • Schade aan de schutting
  • Schade door binnengedrongen hemelwater
  • Het verwijderen van een boom of tak dat op uw woning of kantoor is gevallen. Het ruimen of afvoeren hiervan valt niet onder de dekking!

Natuurlijk zijn hier ook uitzonderingen. Bijvoorbeeld wanneer u uw ramen en deuren tijdens de storm open hebt laten staan of wanneer u uw tuinmeubels of inboedel buiten hebt laten staan. Gezien dit artikel minder de focus heeft op stormschade en meer op bliksemschade, gaan we hier niet verder op in.


Extra hulp bij het claimen van bliksemschade

Schade claimen is meestal eenvoudig. U neemt contact op met de verzekeraar en zij helpen u netjes verder. Met bliksemschade zou dit niet anders moeten gaan. Toch kan het voorkomen dat u het niet eens bent met uw verzekeraar. De redenen hiervoor kunnen zeer uiteenlopen.

 

De schade die bliksem kan aanrichten wordt vaak onderschat door verzekeraars. Muren en constructies kunnen zichtbare schade oplopen maar ook schade dat op het eerste oog niet goed te zien is. In zo’n situatie is het verstandig om de hulp van een contra expert in te schakelen. Deze contra expert weet wat een blikseminslag kan aanrichten en weet wat voor u de mogelijkheden zijn met uw verzekeraar. Hij kan opkomen voor uw belangen door de situatie onafhankelijk te beoordelen en door in gesprek te gaan met de schade expert van de verzekeraar. Zo maakt u vele malen meer kans op een juiste en eerlijke schadevergoeding voor uw bliksemschade. Overigens kunt u deze contra expert inschakelen voor iedere brand- of waterschade.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Schadeoplossing
Aantal keer gelezen: 1871x
Toegevoegd: 06-11-2019 13:18
Gewijzigd: 08-11-2019 08:52

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!