Tips voor het overstappen van zorgverzekeraar

Tips voor het overstappen van zorgverzekeraar

Tips voor het overstappen van zorgverzekeraarOmdat het overstappen van zorgverzekeraar meer is dan alleen kijken naar de prijs, hebben we een aantal handige tips voor je, die je kunnen helpen bij het vinden van een geschikte verzekeraar.

Het einde van het jaar nadert, dat betekent dat er weer ontzettend veel mensen kiezen om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Waar de één dit doet om de maandelijkse premie, kiest een ander bewust voor een verzekeraar die beter aansluit op de persoonlijke situatie van de persoon. Wat je namelijk vaak ziet, is dat er verzekeraar zijn die zich met name focussen op een bepaalde doelgroep. Dus hierbij kun je denken aan sporters, ouderen, maar ook mensen met bepaalde gezondheidsklachten. Omdat het overstappen van zorgverzekeraar meer is dan alleen kijken naar de prijs, hebben we een aantal handige tips voor je, die je kunnen helpen bij het vinden van een geschikte verzekeraar.

Weet wat je huidige behoeftes zijn

Voordat je kunt overstappen, is het belangrijk te kijken naar je huidige behoefte. Hierbij kun je denken aan zaken zoals medicatie, maar ook een aantal behandelingen. Op deze manier kun je tijdens het online zorgverzekering vergelijken een goede keuze maken welke verzekeraar het beste bij je past. Het kan namelijk zijn dat je huidige verzekeraar besluit om bepaalde medicatie niet meer aan te bieden en deze door te schuiven naar een andere aanvullende verzekering. Omdat hier extra kosten mee gemoeid gaan, is dit zeker een goede reden om wellicht eens te overwegen om over te stappen. Zorg dus dat je exact weet wat je verbruik is, zodat je op basis daarvan een goed vergelijk kunt maken.

Hoe ziet de toekomst eruit?

Niemand kan in de toekomst kijken, maar wanneer je weet dat binnen afzienbare tijd een bepaalde behandeling moet ondergaan, dan kan het verstandig zijn om hier alvast op voor te sorteren tijdens je zoektocht naar een andere verzekeraar. Veel verzekeraars hebben namelijk een bepaalde expertise, waardoor het je uiteindelijk een hoop geld kan schelen. Waar de ene verzekeraar bijvoorbeeld een vergoeding van 250 euro voor een bepaalde behandeling geeft, kan het zijn dat een ander ruim het dubbele vergoed. Kijk dus waar mogelijk ook alvast naar eventuele behandelingen voor in de toekomst. Ondanks het feit dat het lastig is in te schatten, kan het je wel helpen alvast de juiste keuze te maken voor later.

De hoogte van het eigen risico

Iedereen die in Nederland 18 jaar of ouder is, is niet alleen verplicht om zich te verzekeren, maar ook om een eigen risico van 385 euro te dragen. Wanneer je jong bent, kan het interessant zijn om deze te verhogen. Je kunt deze namelijk met maximaal 500 euro ophogen tot een eigen risico van 885 euro. Doe je dit, dan heb je als voordeel dat je maandelijks minder premie hoeft te betalen. Wel is het dan belangrijk dat je zeker weet dat je dit geld ook tot je beschikking hebt. Leg het daarom dan ook aan de kant, zodat je, mocht het nodig zijn, hier direct gebruik van kunt maken. Wanneer je wat ouder bent, dan is het  vaak niet verstandig om dit te doen. Wat je namelijk ziet, is dat ook medicatie betaald wordt vanuit het eigen risico, waardoor de kosten al snel kunnen oplopen.

Aanvullende verzekeringen

Naast het feit dan een zorgverzekering verplicht is, kun je aanvullend natuurlijk ook kiezen uit allerlei verschillende aanvullende verzekeringen. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld tandzorg, maar ook fysio behandelingen vallen hier dan onder. Wel is het aan te raden om voor jezelf te bepalen wat je eventueel additioneel nodig zou hebben. Het kan namelijk ook zo zijn dat je voordeliger uit bent wanneer je bepaalde behandeling los betaald, dan wanneer je deze verzekerd hebt. Een goed voorbeeld is de fysio. Stel dat jij maar twee extra behandeling per jaar nodig hebt, dan is het natuurlijk zonde om er direct 6 bij te moeten kopen. In plaats van dan maandelijks enkele euro’s meer te betalen, kun je er beter voor kiezen deze behandelingen direct te betalen bij de fysio. Je bent dan wel ineens wat meer geld kwijt, maar per saldo scheelt het je al snel enkele tientallen euro’s per jaar.

Kijk ook eens naar de mogelijkheden voor een collectieve verzekering

Werk jij voor een werkgever, dan is het heel goed mogelijk dat je je via je werkgever kunt verzekeren. Dit kan overigens vaak voor zowel de basisverzekering als aanvullende verzekeringen. Wel is het goed te weten dat het op de basisverzekering vaak weinig tot niets scheelt, maar op je aanvullende verzekeringen wel degelijk. Belangrijk dus om hier voor jezelf goed over na te denken. Wanneer je namelijk geen gebruikmaakt van een aanvullende verzekering, dan hoeft het namelijk vaak niet eens wat te schelen. Om dat eventuele administratieve rompslomp te voorkomen, kun je vaak beter blijven zitten waar je nu zit.

Specialisaties

Ook bij het kiezen van een andere zorgverzekeraar is het verstandig te kijken waar de kracht ligt. Vooral wanneer je sporter bent, kan het raadzaam zijn hier rekening mee te houden. Er zijn namelijk zorgverzekeraars die zich met name richten op deze doelgroep. Hierbij moet je denken aan het bieden van extra fysiobehandelingen, zodat je niet direct aanvullend verzekerd hoeft te zijn. Iets wat natuurlijk vaak voor niet sporters niet heel relevant is. Ook zijn er verzekeringen die puur op ouderen zijn gericht. Hierbij moet je denken aan het extra dekken van medische kosten zoals een nieuwe bril of andere ouderdoms ‘kwaaltjes’. Je zult zien dat wanneer je je hier goed in verdiept, je er nog meer voordeel uit kunt halen, dan wat je op basis van alleen de premie in eerste instantie had gedacht.

Tot slot

Dat het vergelijken van verschillende verzekeraar een flink voordeel kan opleveren dat moge inmiddels wel duidelijk zijn. Echter is het dan wel zaak dat je ook serieus kijkt naar de overeenkomsten en ook verschillen tussen beide partijen. Wat je vaak ziet, is dat het verschil hem in de kleine lettertjes zit, waardoor je al snel belangrijke zaken over het hoofd ziet. Neem er daarom dus ook rustig de tijd voor en maakt niet op basis van alleen de te betalen premie je uiteindelijke keuze.

 


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: WeTalkSEO
Aantal keer gelezen: 818x
Toegevoegd: 16-12-2022 16:06
Gewijzigd: 19-12-2022 11:21

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3797 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!