Waar moet je op letten bij een autoverzekering

Waar moet je op letten bij een autoverzekering?

Waar moet je op letten bij een autoverzekeringOm in Nederland op de openbare weg te mogen rijden, dien je een autoverzekering af te hebben gesloten. Er zijn verschillende verzekeraars die autoverzekeringen aanbieden. Daar komt bij, dat de verzekeringen in verschillende soorten worden aangeboden. Kies je voor een WA-verzekering, een WA-verzekering met beperkt casco of een allrisk autoverzekering? In dit artikel beschrijven we stapsgewijs, hoe je een geschikte autoverzekering bij je auto vindt.

Noodzaak van een autoverzekering afsluiten

Voordat we inzoomen op de verschillende soorten autoverzekeringen, is het belangrijk om te beseffen waarom je deze verzekering afsluit. Mocht je een ongeluk veroorzaken, dan zou je de schade aan andermans voertuig zelf moeten bekostigen zonder autoverzekering. Zeker wanneer de schade erg groot is, kunnen de kosten voor het herstel hiervan sterk oplopen. Daar komt bij, dat je naast fysieke schade aan andermans voertuig ook met letselschade te maken hebt. Iemand zou bij een ongeluk invalide kunnen raken, botten kunnen breken of een ernstige hersenschudding op kunnen lopen. Ook voor een dergelijke schade zou je zonder autoverzekering een vergoeding moeten betalen.

 

Om burgers te beschermen tegen dergelijke hoge kosten, heeft de Nederlandse overheid het afsluiten van een autoverzekering verplicht gesteld. Vergelijk het met de verplichte zorgverzekering, die iedere Nederlander af moet sluiten. Waar je voor een zorgverzekering in aanmerking kunt komen voor een zorgtoeslag, zal je de autoverzekering volledig zelf moeten betalen. Een auto is immers een luxe! Zou je zonder autoverzekering de weg op gaan, dan loop je naast het risico op hoge kosten na een ongeluk ook het risico op een boete. De politie controleert regelmatig of auto’s op de weg verzekerd zijn.

Verschillende soorten autoverzekeringen

In Nederland worden verschillende soorten autoverzekeringen aangeboden. Het verschil zit hierbij in de dekking van de autoverzekeringen. De basisverzekering noemt men ook wel een WA-verzekering. Andere verzekeringen die je voor de auto af zou kunnen sluiten zijn de WA-verzekering met beperkt casco en een WA-verzekering met volledig casco. Een WA-verzekering met volledig casco staat voor veel mensen beter bekend als de allrisk autoverzekering.

WA-verzekering voor je auto

Door voor een WA-verzekering te kiezen profiteer je van lage maandlasten. De WA-verzekering is immers de goedkoopste autoverzekering. Bij een WA-verzekering wordt bij een ongeluk enkel schade aan andermans voertuig en lichaam bekostigd door de verzekeraar. Schade aan je eigen auto zal je in dit geval zelf moeten betalen. Datzelfde geldt voor schade als gevolg van weersomstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan kleine deukjes door een hevige hagelbui onderweg.

WA-verzekering met beperkt casco

Met een WA-verzekering met beperkt casco profiteer je van een iets uitgebreidere dekking. Dit gaat gepaard met hogere maandlasten voor de autoverzekering. Bij een WA-verzekering met beperkt casco wordt niet alleen de schade aan andermans voertuig bekostigd door de verzekeraar. Ook een deel van het herstel van de schade aan je eigen voertuig hoeft niet zelf betaald te worden. In de polisvoorwaarden van dit type autoverzekering kun je precies vinden, welk deel van de kosten door een verzekeraar zal worden betaald na een ongeval.WA-verzekering met volledig casco (allrisk autoverzekering)

Een derde mogelijkheid is de allrisk autoverzekering, ofwel de WA-verzekering met volledig casco. Dit type autoverzekering dekt de schade die je aan andermans voertuig hebt aangericht bij een ongeluk, samen met de schade aan je eigen voertuig. Dit is echter niet de enige vorm van schade die hersteld kan worden via de verzekeraar. Ook schade door weersinvloeden, schade na een inbraak en soortgelijke vormen van schade vallen onder de dekking van een allrisk autoverzekering. Doordat deze dekking zo uitgebreid is, liggen de kosten hiervan ook relatief hoog.

Invloed van je leeftijd en schadevrije jaren

Niet alleen het type autoverzekering bepaalt hoe hoog de maandelijkse premie voor deze verzekering zal zijn. Ook je leeftijd en het aantal schadevrije jaren heeft hier invloed op. In de eerste jaren dat je een auto mag besturen zal de premie voor je autoverzekering relatief hoog zijn. De verzekeraar acht de kans in deze fase nog hoog, dat je betrokken raakt bij een ongeluk. Om de kosten voor de verzekeraar in dat geval te compenseren, betaal je een relatief hoge maandpremie. Naarmate je ouder wordt en meer ervaring hebt opgedaan in het besturen van een auto, neemt deze premie af.

 

Onder een schadevrij jaar verstaan we een jaar, waarin je geen claim hebt ingediend bij de verzekeraar. Het kan voorkomen dat je te maken hebt met schade, maar dat het slimmer is om deze schade zelf te herstellen. De schade is bijvoorbeeld erg klein, waardoor het zonde is om dit ten koste te laten gaan van je schadevrije jaren. Het aantal schadevrije jaren bij een verzekeraar hoeft dus niet gelijk te zijn aan het aantal jaren, waarin je geen schade aan de auto hebt gehad.

No-claim korting kan flink oplopen

Des te groter het aantal schadevrije jaren is, des te hoger is ook de zogenaamde no-claim korting. Wist je dat deze korting op kan lopen tot een percentage van 80 procent? Het geeft aan hoe belangrijk het is, om goed na te denken of het loont om schade bij je verzekeraar te melden of dit zelf te repareren. Mocht je onverhoopt toch een claim indienen bij de verzekeraar, dan zullen er drie jaren van deze schadevrije jaren worden afgehaald. Het zou zodoende voor kunnen komen, dat je een negatief aantal schadevrije jaren hebt.  

Geschikte verzekering voor je auto

In dit artikel werden de verschillende aandachtspunten voor het afsluiten van een autoverzekering besproken. Er zijn echter nog tal van andere punten om rekening mee te houden. Een allrisk autoverzekering lijkt wellicht een interessante keuze, doordat je het herstel van schade aan je auto vrijwel nooit zelf hoeft te betalen. Dit is echter een verkeerde gedachte! Zeker wanneer je zelden schade aan je auto hebt, weegt de hoge premie van een allrisk autoverzekering vaak niet op tegen de kosten voor het herstel van schade. Ook de waarde van je auto kan hierin bepalend zijn. Wanneer je een dure, geheel nieuwe auto hebt, is het afsluiten van een allrisk autoverzekering interessanter dan bij een goedkoop model occasion.

 

Mocht je al langer in het bezit zijn van een auto, dan kun je bekijken welke kosten je in de afgelopen periode gemaakt hebt. Op basis daarvan kun je een inschatting maken van de verwachte kosten voor de komende jaren. Loont het om een dure allrisk autoverzekering te nemen, of volstaat een WA-verzekering met beperkt casco? Online zijn handige tools te vinden, waarmee je de premies van verschillende soorten autoverzekeringen en verzekeraars met elkaar kunt vergelijken. Dit maakt het makkelijker om de beste autoverzekering bij jouw situatie te vinden.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Linsey89
Aantal keer gelezen: 1322x
Toegevoegd: 07-03-2019 12:13
Gewijzigd: 07-03-2019 18:30

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3420 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!