Als je je auto af en toe uitleent aan vrienden of familie, dan ga je er vanuit dat alles goed gaat. Je gaat er vanuit dat de gebruiker geen brokken maakt en heelhuids terugkeert. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Iedereen kan schade krijgen door eigen toedoen of door anderen. Hoe wordt er door een verzekeringsmaatschappij mee omgegaan als degene, die in jouw auto rijdt, schade veroorzaakt?
De autoverzekering is altijd aan een auto gekoppeld. Wanneer je je auto uit gaat lenen dan wordt de schade die een bestuurder maakt gedekt met deze verzekering. Het ligt er aan voor welke dekking je hebt gekozen. Aan de hand daarvan keert de verzekeraar uit. Let goed op, want de schade die een ander aan jouw auto maakt, is onder een aantal voorwaarden gedekt:
Op het moment dat je schade gaat claimen op je autoverzekering, dan heeft dat een negatief effect op het aantal schadevrije jaren dat je hebt. Dit geldt ook voor schade die ontstaat wanneer anderen in je auto rijden. Wanneer er iemand schade veroorzaakt aan jouw auto, dan val jij altijd terug op de bonus malus ladder. Dit wil zeggen minder schadevrije jaren en minder korting op je premie. De premie van je autoverzekering zal dus hoger worden. Wanneer je na het ongeluk de schade niet gaat claimen, zelf gaat betalen of dat deze door degene wordt betaald die de schade heeft gemaakt, dan heeft dat uiteraard geen invloed op je schadevrije jaren.
Zorg dat er van tevoren alles duidelijk is over hoe het geregeld gaat worden met de auto. Wil jij de auto uitlenen? Zo ja onder welke voorwaarden? Is de ander het daar mee eens? Zet desnoods afspraken op papier, zodat je daar later geen problemen mee kunt krijgen. Spreek ook duidelijk af wanneer je de auto terug wilt hebben en zorg dat je beide de afspraken na gaat komen. Hierdoor kun je elkaar vaker helpen en kun je de auto uitlenen, zonder dat je je zorgen hoeft te maken.
Het kan zijn dat de gemaakte schade buiten de dekking valt van je verzekering, bijvoorbeeld wanneer je geen allrisk verzekering hebt. Als dat zo is, dan krijg je uiteraard niets uitbetaald van de verzekeringsmaatschappij. Schade kun je altijd proberen te verhalen op diegene die je auto heeft geleend, maar daar bestaan geen bepaalde wettelijke regels of voorwaarden voor. Als iemand jouw auto leent en er komt schade aan je auto, dan ben jij zelf altijd verantwoordelijk. Let op, want schade kan niet verhaald worden op de aansprakelijkheidsverzekering van diegene die jouw auto heeft geleend. Het is een kwestie van fatsoen dat degene, die de auto heeft geleend en schade heeft veroorzaakt, jou schadeloos stelt. Je zou het een morele verplichting kunnen noemen!
Als je je auto uit gaat lenen, zorg dan dat je afspraken gaat maken met diegene waar jij je auto aan uit gaat lenen. Spreek duidelijk af wat er wordt gedaan wanneer er schade aan de auto is, zoals bijvoorbeeld dat diegene dan bij moet dragen aan de kosten van de premieverhoging van je verzekering als je de schade claimt bij de verzekeringsmaatschappij. Of dat de gebruiker van jouw auto de kosten zelf zal betalen in gevallen van schade.
Een auto uitlenen is niet iets wat je zomaar dagelijks doet. Misschien wil je het wel graag doen om anderen te helpen, maar let altijd goed op wat de gevolgen kunnen zijn. Leen de auto bijvoorbeeld alleen uit wanneer het niet anders kan, of wanneer je er anderen echt mee kunt helpen. Het is natuurlijk aan jezelf of je je auto uit gaat lenen en wanneer, maar weet wel dat een ongeluk zomaar en iedereen kan overkomen en dat je daardoor wel verantwoordelijk bent voor alles en op moet draaien voor de kosten. Hoe jij de kosten dan verhaalt, is dan echt jouw probleem.
Wanneer je je auto uit wil lenen, let er dan goed op aan wie je je auto wel en niet uit gaat lenen. Als het aan vrienden of aan familie is, dan kan het vaak wel en ken je ze ook. Je weet dat je duidelijke afspraken kunt maken. Maar wanneer iemand in de buurt aan je vraagt om de auto te mogen lenen, kun je maar beter goed bekijken of je diegene goed kent en of je afspraken kunt maken. Het kan namelijk zijn dat je diegene niet goed kent en dan is het beter om even na te gaan of je je auto wel uit gaat lenen of niet. Het ligt er vaak ook aan waarvoor je je auto uit wil lenen, is het omdat iemand met spoed naar het ziekenhuis moet, of is het zomaar om een ritje te maken?
Je kunt hierin ook selectief zijn en zelf bekijken wanneer je je auto wel of niet uit wil lenen. Zorg ervoor dat je altijd weet wie je auto leent en dat je diegene ook kunt bereiken. Je weet nooit wat er gebeurt, maar zorg in ieder geval voor duidelijke afspraken! Nee zeggen is altijd moeilijk als iemand om een gunst vraagt, maar zorg wel dat je de consequenties kent als het een keer fout gaat. Kun jij die dragen? Weet jij bijvoorbeeld van degene die de auto wil lenen of hij of zij alcohol drinkt, drugs gebruikt, een rijbewijs heeft. Bij twijfel toch gerust nee durven zeggen. Een auto uitlenen is echt iets anders dan een boek. Ken en voel de verantwoordelijkheid!