Uitvaartverzekering

Uitvaartverzekering afsluiten

UitvaartverzekeringDe meeste mensen denken liever nog niet na over hun uitvaart en sluiten daarom ook geen uitvaartverzekering af. Een uitvaartverzekering afsluiten is echter wel een verstandig idee, omdat je je nabestaanden anders met de kosten laat zitten. In dit artikel leggen we uit wat een uitvaartverzekering precies is, welke soorten er zijn en hoe je deze verzekering kunt afsluiten.

Soorten uitvaartverzekeringen

Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering kun je kiezen uit vier verschillende soorten verzekeringen. Deze vier typen verschillen in de wijze van het uitkeren van het verzekerde bedrag aan de nabestaanden. Lees hieronder wat deze verzekeringen precies inhouden en bepaal vervolgens welk soort uitvaartverzekering het beste bij jou past.

Natura uitvaartverzekering

Als je kiest voor een natura uitvaartverzekering, wordt de gehele uitvaart van tevoren vastgelegd in de polis. Er worden afspraken gemaakt over de middelen en diensten tijdens de uitvaart en dit wordt na overlijden ook op deze wijze uitgekeerd. De nabestaanden krijgen dus geen bedrag dat ze kunnen besteden, maar de gehele uitvaart wordt door de verzekeraar verzorgd. Het kan natuurlijk zo zijn dat de nabestaanden toch nog andere wensen hebben. Deze wensen kunnen worden ingewilligd, maar hier dienen zij dan voor te betalen.

Kapitaal uitvaartverzekering

De kapitaal uitvaartverzekering is eigenlijk precies het omgekeerde van de natura verzekering. Je kunt het beste een kapitaal uitvaartverzekering afsluiten, als je een geldbedrag aan je nabestaanden wilt achterlaten en ze de volledige vrijheid wilt geven om dit te besteden. De nabestaanden krijgen na overlijden een vooraf vastgesteld bedrag uitgekeerd en mogen zelf bepalen waaraan zij dit geld besteden. Hiermee kunnen bijvoorbeeld naast de uitvaart ook resterende schulden worden afbetaald of het bedrag kan worden gebruikt voor studies van de kinderen of kleinkinderen.

Natura sommenuitvaartverzekering

Een soort combinatie van een natura uitvaartverzekering en een kapitaal uitvaartverzekering is de natura sommenuitvaartverzekering. Als je ervoor kiest om deze verzekering af te sluiten, krijgen de nabestaanden na overlijden een bepaald geldbedrag uitgekeerd. Dit geldbedrag moeten de nabestaanden echter wel geheel aan de uitvaart besteden en ze kunnen het dus niet gebruiken voor andere doeleinden.

Combinatie uitvaartverzekering

De combinatie uitvaartverzekering is een ander soort combinatie van een natura uitvaartverzekering en een kapitaalverzekering. Hierbij wordt na overlijden een deel van het verzekerde bedrag uitgekeerd in natura (middelen en diensten voor de uitvaart) en een deel wordt uitbetaald in een vooraf vastgesteld bedrag. Met deze verzekering ben je dus verzekerd van een uitvaart volgens jouw wensen en kun je ook een leuk geldbedrag nalaten aan je nabestaanden voor bijvoorbeeld een studie of het afbetalen van schulden.

Hoe kun je een uitvaartverzekering afsluiten?

Een uitvaartverzekering afsluiten is tegenwoordig heel gemakkelijk. Je kunt dit gewoon via de website van de verzekeraar doen. Echter voordat je de verzekering aanvraagt, kun je het beste eerst de prijzen van verschillende verzekeraars met elkaar vergelijken. De kosten van de verzekering kunnen per aanbieder namelijk nogal verschillen en het is natuurlijk fijn als je voordelig uit bent Je kunt de prijzen met elkaar vergelijken door op de websites van de aanbieders de premies van de verzekeringen te berekenen en vervolgens met elkaar te vergelijken. Om de premie van de uitvaartverzekering te berekenen dien je je gegevens en wensen in te voeren in een online formulier.

Een gemakkelijkere en tevens snellere manier om de premies van meerdere aanbieders met elkaar te vergelijken is door gebruik te maken van een vergelijkingssite. Op dit soort websites kun je direct de premies van verschillende verzekeraars berekenen. Je hoeft slechts eenmalig je gegevens en wensen in een online formulier in te voeren en vervolgens krijg je een overzicht te zien van de prijzen die verschillende verzekeraars hanteren. Hieruit kun je heel eenvoudig de goedkoopste uitvaartverzekering kiezen en direct afsluiten.

Nadat je de premie van de verzekering hebt berekend, kun je direct de uitvaartverzekering afsluiten. Hiervoor hoef je alleen te bevestigen dat je het eens bent met de voorwaarden en de premie van de verzekering. Je kunt op deze wijze de uitvaartverzekering afsluiten op de website van de verzekeraar, maar ook op een vergelijkingssite. De verzekeraar zal vervolgens je aanvraag controleren en binnen enkele dagen ontvang je een bevestiging van je aanvraag. Vanaf dat moment gaat de verzekering dan ook meteen in.

Uitvaartverzekering opzeggen

Heb je een uitvaartverzekering afgesloten en wil je deze verzekering stopzetten? Of wil je overstappen naar een andere verzekeraar? Dan kun je de verzekering opzeggen door een aangetekende opzegbrief te versturen naar je verzekeraar. Bij de meeste verzekeringsmaatschappijen moet je wel rekening houden met een opzegtermijn van één of twee maanden. Het is mogelijk om een deel van de al betaalde premie terug te vragen, maar dit is vaak niet meer dann de helft van het bedrag dat je hebt betaald.

Een andere mogelijkheid is om te kiezen voor een premievrijmaking. Dit kan over het algemeen pas als je al vijf jaar of langer verzekerd bent. Je hoeft dan gedurende de looptijd van de uitvaartverzekering geen premie meer te betalen. Het bedrag dat je hebt opgespaard totdat de premie werd vrijgemaakt, wordt dan uitgekeerd aan de nabestaanden bij overlijden.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 16864x
Toegevoegd: 26-10-2015 22:49
Gewijzigd: 14-07-2016 14:53

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!