Wat te doen bij een acute blessure?

Wat te doen bij een acute blessure?

Wat te doen bij een acute blessure?Heb jij in eens last van een acute blessure? Dan is dat ontzettend vervelend en vanzelfsprekend wil je zo snel mogelijk van de klachten af komen. Lees in deze blog wat je kunt doen bij een acute blessure.

Stel je voor: je bent heerlijk aan het hardlopen, het gaat goed, je hebt het al veel vaker gedaan, en op dat moment voel je ineens een enorme pijn in je kuitbeen opkomen. Je kunt niet verder rennen, moet op de grond gaan zitten en iemand moet je ophalen. Dit is natuurlijk een ontzettend vervelende situatie. Misschien heb je dit wel meegemaakt en ben je daarom nu op deze website beland en ben je dit artikel aan het lezen, omdat je zelf zonet een acute blessure hebt gekregen, of iemand in je directe omgeving heeft een acute blessure gekregen. Dit is heel erg naar, maar gelukkig zijn er oplossingen voor te bedenken en die geven we je heel graag.

Alles wat je moet doen bij een acute blessure

We hebben hierboven een blessure beschreven die zomaar optreedt, bijvoorbeeld tijdens het hardlopen. Maar vaak kan een blessure voorkomen vanwege een incident. Denk bijvoorbeeld aan een incident op het voetbalveld. Dan is het belangrijk om meteen op te treden, anders kunnen er nog meer complicaties gaan ontstaan. We willen je in dit artikel graag alles vertellen over de verschillende dingen die je moet doen op het moment dat jij een acute blessure krijgt of misschien heeft iemand net wel een acute blessure gekregen en wil je snel precies weten wat je kunt doen bij een blessure die acute opspeelt. We vertellen het je nu.

Misschien is het niet het eerste wat in je opkomt, maar als je een acute blessure hebt, dan is het goed om zo snel mogelijk de blessure koel te houden. Hiernaast is het natuurlijk belangrijk om te stoppen met sporten en te stoppen met bewegen en gewoon ergens te gaan zitten. Vraag meteen om een coldpack of probeer te kijken of iemand een coldpack voor je kan gaan regelen. Als dit niet mogelijk is, probeer dan een kraan te zoeken met stromend en koud water en houd de plek waar je de blessure hebt opgelopen, bijvoorbeeld op je kuitbeen, een lange tijd onder water. Dit koel houden is ontzettend belangrijk en echt de eerste stap.

Wat moet je nog meer doen bij een acute blessure?

Als je de plek waar je een acute blessure hebt opgelopen, onder stromend koud water hebt gehouden of als je een coldpack op de plek hebt gehouden, dan moet je vervolgens nog andere dingen doen. Maar het is in ieder geval belangrijk om niet na een minuut of tien al te stoppen met de kou. De kou is ontzettend belangrijk voor een eerste herstel. Als je de kou snel stopt, dan kan de blessure later pijnlijk terugkomen. Dus hoe langer de kou, of het stromende en koude water, hoe beter. Hierna zijn er nog meerdere stappen te nemen om zo goed mogelijk om te gaan met een acute blessure. Wat deze stappen precies zijn, vertellen we je hieronder.

Er zijn eigenlijk drie stappen die je hierna moet gaan volgen. Deze stappen kun je los van elkaar gaan uitvoeren en in de rest van het artikel zullen we ons best gaan doen om ons te gaan focussen op deze drie stappen. Hierna kunnen we je uiteraard nog wat andere tips geven, zodat je echt op een zo goed mogelijke manier herstelt van je acute blessure. Het is iets wat natuurlijk ontzettend vervelend is en het fijne is dat de meeste blessures goed te herstellen zijn, en dat je vaak al redelijk snel weer de dingen kunt doen die je graag wilt doen, en dus ook sporten of voetballen of een andere sport uitoefenen, zeker met deze tips die we geven.

De drie stappen die goed zijn om te nemen

De eerste stap van deze drie stappen die na het koelen gevolgd dienen te worden, is immobiliseren. Dit is eigenlijk rust houden, rust geven en het niet bewegen van de plek of van het lichaamsdeel waar je de blessure hebt opgelopen. Rust is het allerbelangrijkste. Het klinkt misschien als een wat simpele stap of eenvoudige tip, maar we durven je te verzekeren dat het echt van belang is om zo goed mogelijk rust te houden. Zeker in combinatie met de koeling van de plek of van het lichaamsdeel met koud en stromend water of met een coldpack zal het wonderen gaan doen en zal je blessure hierdoor zeker sneller gaan herstellen dan je dacht.

Koelen en rust geven en daarnaast het niet bewegen van het lichaamsdeel waar je een acute blessure hebt opgelopen. Dit zijn al zeer bruikbare tips, maar gelukkig kunnen we je nog veel meer tips geven wat je moet doen bij een acute blessure, of eigenlijk twee belangrijke tips. De tweede tip van deze drie tips of stappen is compressie, druk is erg belangrijk. Dit kan bijvoorbeeld door een zwachtel. Hopelijk heb je enorm veel aan deze tip. We hebben nog een laatste tip en met deze tip weet je eigenlijk alles wat je moet doen bij een acute blessure, dus lees zeker snel verder om erachter te komen wat deze tip is, zodat je weet wat je moet doen.

Elevatie bij een acute blessure is erg belangrijk

Het laatste wat je dus moet doen bij een acute blessure en wat we je ook enorm aanraden is elevatie. Dit is eigenlijk het hoog houden van het lichaamsdeel of van de plek waar de acute blessure is opgetreden. In combinatie met rust, met druk en met koeling is dit een heel belangrijke stap. Het is van belang dat het bloed door je lichaam blijft stromen en op deze manier zo razendsnel mogelijk kan gaan herstellen. We hopen dat alle stappen nu voor jou heel duidelijk zijn en dat je iets met deze stappen en tips kunt, mocht er een acute blessure bij jou of bij iemand in jouw omgeving gaan optreden, al hopen we natuurlijk van harte van niet.

Nu weet je precies wat je moet doen als je een acute blessure oploopt of als iemand in jouw omgeving deze acute blessure oploopt. We hopen dat je er echt iets aan hebt, mocht zoiets zich voordoen. We hopen natuurlijk vooral dat deze tips nooit nodig zullen zijn en dat jij of iemand anders nooit zo’n acute blessure zal oplopen, want het is zeker geen pretje. Een goede behandeling is vaak essentieel om spoedig te herstellen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: BrianA
Aantal keer gelezen: 788x
Toegevoegd: 23-08-2022 14:33
Gewijzigd: 26-08-2022 14:51

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!