Wat je allemaal moet weten over Astma

Wat je allemaal moet weten over Astma

Wat je allemaal moet weten over AstmaAstma is een veel voorkomende longaandoening bij kinderen en tieners. Het veroorzaakt ademhalingsproblemen, met symptomen zoals hoesten, piepende ademhaling en kortademigheid. Iedereen kan astma krijgen zelfs baby's kunnen astma krijgen en de kans is nog groter als het reeds in de familie zit. Astma treft de bronchiën, of luchtwegen.

Wat is Astma

Als iemand normaal ademt, gaat lucht door de neus of mond en vervolgens in de luchtpijp, door middel van de luchtwegen, in de longen, en eindelijk weer terug uit. Mensen met astma hebben ontstoken luchtwegen die veel dik slijm produceren. De luchtwegen zijn ook overgevoelig (of hyperreactief) om bepaalde dingen, zoals lichaamsbeweging, stof of sigarettenrook. Deze hyperreactiviteit maakt de gladde spier die rondom de luchtwegen scherp. De combinatie van luchtwegontsteking en spier aanscherping vernauwt de luchtwegen en maakt het moeilijk voor de lucht om door te komen.

Astma en kinderen

Sommige kinderen hebben slechts milde, occasionele symptomen of vertonen slechts symptomen na het sporten. Anderen hebben ernstige astma die, indien niet behandeld, kan leiden tot sterke beperkingen in hun actieve leven en het kan veranderingen in de longfunctie veroorzaken. Maar dankzij nieuwe geneesmiddelen en behandelstrategieën, hoeven kinderen met astma niet te zitten op de zijlijn en hun ouders hoeven niet voortdurend voor ze te zorgen. Met kennis en de juiste astma-management plan, kunnen families leren om betere controle te hebben op de symptomen en astma flare-ups, zodat kinderen gewoon een normaal leven kunnen leiden.

Het klimaat en Astma

De invloed van het weer op de symptomen van astma is niet helemaal duidelijk, maar het is duidelijk dat er een verband is. Talrijke studies hebben aangetoond dat een groot aantal aanvallen plaats vinden als bepaalde weersomstandigheden aanwezig zijn. Sommige mensen vinden dat hun astma symptomen erger worden op bepaalde tijden van het jaar. Voor anderen, kan een zware storm of een plotselinge weersverandering leiden tot een aanval. Blootstelling aan koude, droge lucht is een gemeenschappelijke astma trekker en kan snel leiden tot ernstige symptomen. Mensen astma die deelnemen aan wintersporten zijn bijzonder gevoelig. Droog, winderig weer kan pollen en schimmel in de lucht aanwakkeren, wat leidt tot problemen voor sommige mensen met Astma. Warme en vochtige lucht kan ook leiden tot symptomen van astma en nat weer stimuleert de groei van schimmelsporen, een ander astma trekker. Op bepaalde gebieden, kan de hitte en zonlicht gecombineerd met verontreinigende stoffen troposferische ozon, een astma-trekker vormen. Studies hebben verder ook aangetoond dat onweer kan leiden tot astma-aanvallen. Een studie toonde aan dat tijdens onweer, het dagelijkse aantal noodhulp afdeling bezoeken voor astma steeg met 15%. Het onderzoek concludeerde dat het probleem veroorzaakt werd door het aantal schimmelsporen in de lucht, omdat deze bijna verdubbeld was. Het was niet de regen, maar de wind, dat deze stijging veroorzaakt. Veranderingen in luchtdruk kan ook een astma-trigger zijn.

Hoe kun je de Allergie Triggers die astma opwekken vermijden.

Als je vermoedt dat het weer een rol speelt bij jouw astma aanvallen of dat van je kind, houdt een dagboek van symptomen bij en de mogelijke triggers en bespreek het met de arts. Als je eenmaal weet wat voor soort weer triggers astmasymptomen veroorzaken, probeer dan met deze tips jezelf of je kind met astma te beschermen:

 • Bekijk als de prognose voor pollen en schimmels evenals telt als bij andere omstandigheden (extreme koude of warmte) en overweeg als dit een astma aanval kan beïnvloeden.
 • Beperk buiten activiteiten op de piek momenten.
 • Zorg ervoor dat je altijd een sjaal aanhebt.
 • Houd de ramen 's nachts gesloten om pollen en schimmels buiten te houden. Als het warm is, maak dan liever gebruik van airconditioning, die reinigt, koelt en droogt de lucht.
 • Blijf binnen als het vroeg in de ochtend is en hard waait, want dan is het aantal pollen op het hoogste niveau.
 • Ga niet naar het grasveld als er pas gemaaid is.
 • Droog je kleren in de droger, deze buitenhangen kan alleen maar de pollen ophoping verergeren met de wind.
 • Zorg ervoor dat je altijd een medicijn bij de hand hebt die helpt om de allergie tegen te gaan.

Waarom hebben juist kinderen meer last van Astma?

Niemand weet waarom meer kinderen Astma ontwikkelen. Sommige deskundigen wijzen erop dat kinderen worden blootgesteld aan meer allergenen zoals stof, luchtvervuiling, en meeroken. Dit zijn factoren die allemaal kunnen leiden tot astma. Anderen vermoeden dat kinderen niet worden blootgesteld aan voldoende kinderziektes om zo hun immuunsysteem op te bouwen. Het blijkt dat een aandoening van het immuunsysteem waarbij het lichaam niet voldoende beschermende antilichamen maakt een rol kan spelen bij het veroorzaken astma. Weer anderen suggereren dat het minder lang geven van borstvoeding, die belangrijke stoffen van het immuunsysteem bevatten, de oorzaak is.

Symptomen van Astma en hoe deze te herkennen.

Astma heeft verschillende symptomen maar de meest voorkomende zullen we hier op een rijtje zetten:

 • Frequent hoesten, die kan optreden tijdens het spelen of inspanningswerk, 's nachts of tijdens het lachen; Het is belangrijk te weten dat de hoest niet de enige symptoom is die aanwezig kan zijn.
 • Minder energie tijdens het spelen, met de noodzaak voor frequente rusttijden om op adem te komen.
 • Snelle ademhaling
 • Klacht van beklemming op de borst
 • Fluitend geluid (piepende ademhaling) bij het uitademen
 • Wip moties (intrekkingen) in de borst van ademhalingsmoeilijkheden
 • Kortademigheid, verlies van de adem
 • Aangescherpte nek en borstspieren
 • Gevoel van zwakte of vermoeidheid
 • Donkere kringen onder de ogen
 • Frequente hoofdpijn
 • Verlies van eetlust

Houd er rekening mee dat niet alle patiënten dezelfde symptomen van astma hebben en deze symptomen kunnen variëren. Ook rekening mee houden dat niet alle piepende ademhaling of hoesten wordt veroorzaakt door astma. Bij kinderen onder de 5 jaar, is de meest voorkomende oorzaak van astma-achtige klachten de bovenste luchtwegen die virale infecties krijgt zoals de gewone verkoudheid.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: kimmetje
Aantal keer gelezen: 4481x
Toegevoegd: 04-09-2015 11:28
Gewijzigd: 12-10-2015 19:16

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!