Buikgriep symptomen, herken ze

Buikgriep symptomen, herken ze

Buikgriep symptomen, herken zeIedereen zal zeer waarschijnlijk wel eens buikgriep hebben gehad. Dan weet je ook hoe vervelend dat is. Herken de symptomen van buikgriep en weet wat je er aan kunt doen. In dit artikel worden de symptomen van buikgriep behandeld.

Wat is buikgriep?                                                    

Als je over buikgriep spreekt, dan gaat over gastro enteritis. Dit is een verzamelnaam voor klachten die worden veroorzaakt door een maagontsteking of darmontstekingen. Een darmontsteking kan samen gaan met een infectie of hierdoor worden veroorzaakt. Echter kan het ook veroorzaakt worden door een infectie zonder een ontsteking. Als je alleen last hebt van de maag dan gaat het over gastritis, dat is een maagontsteking. Als het alleen over de darmen gaat, dan gaat het over enteritis.

Buikgriep

Als mensen buikpijn hebben hoor je vaak zeggen het zal wel buikgriep zijn, of je zult wel iets verkeerds gegeten hebben. Als je buikgriep hebt dan zul je jezelf wellicht afvragen hoe lang dit zal duren en zou het besmettelijk zijn. Meestal weet je ook niet wat je nu wel of wat je nu beter niet kunt eten als je buikgriep hebt. De vraag ‘of er medicatie bestaat tegen buikgriep’ wordt vaak gesteld. Wat de mensen buikgriep noemen is in de meeste gevallen een maagdarminfectie. Als je een maagdarminfectie hebt heb je een aandoening die het slijmvlies van de maag en de darmen irriteren of zelfs ontsteken. De tijd die je bij buikgriep hebt tussen de infectie en het moment dat je de eerste klachten krijgt ligt normaal gesproken rond de vijftig uur. Met buikgriep moet je wel opletten: het is namelijk zeer besmettelijk. Als je weet dat er in de buurt buikgriep heerst dan is het aan te raden dat je ervoor zorgt dat alles goed schoon is (extra hygiënische maatregelen zijn aan te raden). De maatregelen die je zelf zou kunnen nemen als er buikgriep in je omgeving heerst zijn bijvoorbeeld goed je handen wassen, drink geen water wat al een tijdje stil heeft gestaan, het eten moet je goed doorkoken of bakken. Als je buikgriep hebt en je gaat naar de dokter dan kan hij hiervoor wel medicijnen voorschrijven, ben je zwanger dan moet je hiermee wel opletten.

Symptomen van buikgriep

De symptomen die bij buikgriep horen zijn diarree, misselijkheid, krampen en je kunt braakneigingen hebben. Als je buikgriep hebt dan komt dit meestal omdat je ergens een bacterie, een parasiet of een virus opgelopen hebt. In de meeste gevallen als je buikgriep hebt zal dit komen door een virus. Als je dit virus opgelopen hebt zal dit de darmwand aantasten, hierdoor wordt er  minder vocht opgenomen uit het voedsel wat je eet. Door dit vocht is het ook dat je aan de diarree raakt. Als je de symptomen braken, diarree en krampen hebt dan zou je dit kunnen zien als een afweersysteem van je lichaam. Je zult merken dat je lichaam zal proberen het virus zo vlug mogelijk uit je lichaam te krijgen, hierdoor kun je veel vocht verliezen wat uitdroging kan veroorzaken. Als er uitdroging bij je voorkomt dan is dit levensbedreigend, zeker bij kleine kinderen en oudere mensen. Niet alle patiënten die buikgriep hebben krijgen deze symptomen wel kunnen ze dan last krijgen van bijvoorbeeld koorts, lusteloosheid en veel dorst. Mensen met buikgriep kunnen ook koude armen en benen hebben en een droge mond. De meest voorkomende symptomen van buikgriep zijn:

  • Last hebben van buikpijn (dit kan met name onderin de buik zijn, maar ook in het midden of elders).
  • Weinig zin in eten (geen eetlust, zorg dat je wel volop blijft drinken zodat je niet uitdroogt).
  • Diarree (er kan eventueel bloed of slijm meekomen met je diarree).
  • Koorts (houd de koorts in de gaten en meet deze regelmatig).


Andere symptomen van buikgriep die je kunt hebben zijn:

  • Onrustige maag (je hebt misschien het idee of gevoel dat er wat uit moet).
  • Borrelende darmen (omdat ze onrustig zijn).
  • Buikkrampen (kunnen plaatsvinden in de hele buik).
  • Misselijkheid (je voelt je vaak niet lekker en hebt het idee dat je moet spugen, zet dan een emmer naast je neer voor de zekerheid).
  • Overgeven (misschien heb je al over moeten geven maar zit er nog meer dwars, zorg dan voor een emmer in de buurt zodat je niet steeds hoeft te rennen naar de wc of badkamer).
  • Duizelig voelen (omdat je misschien geen eten op hebt en je bloedsuiker uit balans is).
  • Vermoeid zijn (omdat je geen energie binnen krijgt van eten, voel je je lusteloos en moe).
  • Pijn in je onderbuik (een vervelende en soms erg zeurende pijn).
  • Gewichtsverlies (als je niet wilt/kunt eten omdat het er toch weer uitkomt of omdat je je er zieker door voelt, is de kans groot dat je gewicht verliest). 

Buikgriep oorzaken

Buikgriep kent vele oorzaken, maar de meest voorkomende oorzaak zijn toch wel virussen en bacteriën. Om te voorkomen dat je buikgriep krijgt door deze virussen is het noodzakelijk dat je goed oplet met wat je eet een drinkt, ben je naar het toilet geweest is het heel belangrijk dat je goed je handen wast (dat moet je altijd doen). Als er iemand voor je naar het toilet is geweest die is besmet met een virus dan kan dit zich snel verspreiden, het virus kan namelijk op deurklinken en ander materiaal terechtkomen.

Buikgriep aantallen

Je kunt wel stellen dat er bij ongeveer zestig procent van de gevallen van buikgriep het norovirus is betrokken. Het norovirus is erg besmettelijk en kan zich snel verspreiden. Het norovirus kun je overdragen door besmet eten en drinken te nemen en als je in contact komt met het braaksel of de ontlasting van een patiënt. Ook kun je het norovirus krijgen als je in aanraking komt met besmette voorwerpen, via de lucht kan het norovirus zich ook snel verspreiden. Dan heb je nog het rotavirus als veroorzaker van buikgriep, bijna alle kinderen onder de vier jaar zijn een keertje besmet geweest met het rotavirus. Kleine kinderen en peuters kunnen snel besmet raken door het astrovirus en hierdoor buikgriep krijgen. Het adenovirus is voor veel mensen een onbekend virus, maar het is ook een veroorzaker van buikgriep en je hebt het ook nog in verschillende types.

Buikgriep bacterie

Heb je de verkeerde bacteriën in je lichaam gekregen dan kun je meteen buikgriep krijgen, dit komt door een bacterie-infectie van het slijmvlies van de maag en darmen. Ook kun je bacteriën hebben die onschadelijk zijn en er alleen maar voor zorgen dat je voor een korte tijd diarree hebt. Als je een E. coli bacterie hebt dan kan dit leiden tot gevaarlijk complicaties. Onder de E. Coli heb je een paar vervelende soorten, deze kunnen leiden tot diarree met bloedsporen er in en buikkrampen, maar ook kunnen je organen ernstige schade oplopen. Als je jong en gezond bent zul je binnen enkele dagen zijn genezen van E. coli maar kinderen en ouderen kunnen er nog lang last van hebben.

  • Je hoort vaak praten over de Salmonella, de Shigella en de Campylobacter, dit zijn allemaal bacteriën die buikgriep kunnen veroorzaken.
  • De Salmonella bacterie krijg je vaak door het eten van dierlijke producten.
  • Eet je graag kip of ander gevogelte dan moet je dit voor het bakken goed voorkoken doe je dit niet dan heb je de kans om de Campylobacter op te lopen.
  • Dan heb je nog een bacterie die zich verspreidt van persoon naar persoon, maar het kan ook via voedsel of water, dit is de Shigella bacterie.

Buikgriep parasieten

Dan bestaat er ook nog het kleine organisme wat verantwoordelijk kan zijn voor buikgriep. Dit zijn parasieten, ze komen veel voor in zwembaden. Er zijn parasieten die microscopisch klein zijn en de symptomen darmkrampen, een opgeblazen gevoel en diarree kunnen veroorzaken. Ook heb je parasieten die in de darmen van personen leven die geïnfecteerd zijn.

Behandeling buikgriep

Als je buikgriep hebt dan gaat dit in de meeste gevallen van zelf weer over, je hoeft hiervoor niet speciaal medisch behandeld te worden. Het belangrijkste wat je moet doen als je buikgriep hebt is heel veel drinken. Om diarree en uitdroging te voorkomen kun je het beste kleine hoeveelheden drinken. Wanneer je buikgriep hebt kun je het beste water of thee drinken, een kopje dunne soep mag ook. Om te voorkomen dat je nog meer diarree krijgt moet je geen fruitsappen drinken. Wanneer je buikgriep hebt en je moet veel overgeven kun je maar het beste kleine hoeveelheden drinken. Als je diarree hebt en dit is binnen enkele dagen niet over dan kun je maar het beste naar een huisarts gaan. Heb je buikgriep dan kan een arts je medicijnen voorschrijven om de symptomen van buikgriep te verminderen. Als je medicijnen gekregen hebt van de huisarts tegen diarree dan kan dit je helpen om een bacteriële ontsteking te voorkomen. Als je na een paar dagen hebt gemerkt dat de symptomen zijn verminderd, bijvoorbeeld dat het braken is gestopt, dan zou je voorzichtig kunnen beginnen met het eten van wat vaster voedsel, bijvoorbeeld een banaan, wat rijst, een appeltje en/of wat toast. Je moet dit niet langer doen dan een paar dagen, hierna kun je weer normaal gaan eten. Als je buikgriep hebt dan kun je om verder niemand te besmetten het beste maar een paar dagen thuis blijven.

Buikgriep aandachtspunten

Sommige mensen hebben ernstige last van de buikgriep, andere mensen zijn er na een of twee dagen weer vanaf. Toch zijn er in Nederland veel mensen die sterven aan buikgriep, dit is wat veel mensen niet weten en wat vaak onderschat wordt. Uitdroging komt namelijk veel voor bij mensen met buikgriep. Dit noemen ze ook wel dehydratie. Het valt tegenwoordig mee omdat de zorg goed is, maar je moet dus wel oppassen als je last hebt van buikgriep. Let daarom goed op als je last hebt van deze symptomen:

  • Veel dorst hebben en een droge mond hebben (droge mond kan begin zijn van uitdrogen).
  • Gevoel te zweven in je hoofd (licht in je hoofd voelen of duizelig zijn).
  • Hele waterige ogen en ontzettend misselijk zijn.
  • Verkramping van spieren in handen, voeten en benen.
  • Je huid kan stug voelen.
  • Je bent versuft en je hebt geen zin om iets te doen.
  • Weinig plassen of donkere urine hebben.

Heb je last van deze symptomen? Dan moet het goed in de gaten worden gehouden, want dan kan er al sprake zijn van beginnende uitdroging. Bij buikgriep hoef je niet meteen naar de huisarts te gaan, bij een vermoeden van uitdroging moet je wel meteen actie ondernemen, wacht niet af, maar raadpleeg een arts.

 






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Ellen ten Lange
Aantal keer gelezen: 17987x
Toegevoegd: 10-07-2015 16:13
Gewijzigd: 22-08-2015 13:08

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!