witte vlekjes nagels

Witte vlekjes op nagels: hoe komt dat?

witte vlekjes nagelsIedereen heeft hier ooit wel eens mee te maken gehad: witte vlekjes op nagels. Het gaat vaak om witte vlekjes of stipjes, maar het is ook mogelijk dat er strepen overdwars op de nagels lopen of dat de gehele nagel wit is. In dit artikel leggen we je uit hoe witte vlekjes op nagels ontstaan en wat je hiertegen kunt doen.

Hoe ontstaan de witte vlekjes?

Witte vlekjes op nagels ontstaan meestal niet door een ziekte of een tekort aan bepaalde mineralen. Meestal komt het gewoon doordat je met de vingertop ergens tegenaan stoot. Aangezien de nagels blijven groeien, verschuiven de witte vlekjes langzaam naar het uiteinde van de nagels. Daarna verdwijnen ze vanzelf. De medische term voor dit verschijnsel is leukonycia.

Vaak hoef je je dus geen zorgen te maken over deze vlekjes, omdat het meestal komt doordat je je vingers hebt gestoten of ergens tussen bent gekomen. Over het algemeen komen de witte vlekjes ook vaker voor op de vingernagels dan de teennagels. Dit komt doordat de vingers meestal vaker worden gestoten.

We vergeten vaak snel dat we onze vingers hebben gestoten en daarom vragen we ons af waarom die witte vlekjes zijn ontstaan. De witte vlekjes op nagels ontstaan meestal pas een paar weken later, omdat de nagels heel langzaam uitgroeien. Direct na het stoten ontstaat er namelijk enkel een kleine beschadiging die je dan vrijwel niet kunt zien. Pas later wordt het vlekje zichtbaar, als de nagels verder zijn gegroeid. Het is dan vaak een vaag wit vlekje en dit wordt naarmate de tijd vordert steeds witter.

Witte vlekjes op nagels door ziektes

Ook al ontstaan de witte vlekjes op nagels vaak gewoon doordat je je stoot of ergens tussenkomt; het kan ook voorkomen dat de vlekjes ontstaan als gevolg van een ziekte. De beschadigingen aan de nagel kunnen bijvoorbeeld ontstaan door een huidinfectie (de nagels horen namelijk ook bij de huid), maar ook door een verkoudheid, een keelontsteking of een griepje. Na een periode met zuurstoftekort of na een ernstige ziekte - hartziekten, leverziekten of bloedarmoede - kunnen deze witte vlekjes zich ook op de nagels vormen.

De witte vlekjes op nagels ontstaan ten tijde van de ziekte, maar ze zijn dan nog vrijwel niet zichtbaar. Pas één tot drie maanden later zul je de witte vlekjes op de nagels ook echt kunnen zien. Dit komt ook weer doordat de beschadigingen langzaam met de nagel meegroeien. Vaak weet je niet meer precies of je een paar maanden geleden ziek was en daarom kunnen we zelf ook geen verklaring vinden als de witte vlekjes zich voordoen. In ieder geval hoeft het dus niet te betekenen dat je op het moment dat je de vlekjes opmerkt ook echt ziek bent, dus hier hoef je je geen zorgen om te maken.

Tekort aan zink

Het wordt vaak gezegd dat witte vlekjes op nagels een gevolg zijn van een tekort aan mineralen. Dit komt echter maar weinig voor en de kans is groter dat de beschadigingen zijn ontstaan doordat je je hebt gestoten. In sommige gevallen komt het echter wel voor dat de vlekjes ontstaan als gevolg van een tekort aan zink in je lichaam. Als je denkt dat dit het geval is, kun je ervoor zorgen dat je dagelijks meer zink binnenkrijgt. Het helpt om een paar bananen te eten, maar je kunt er ook voor kiezen om extra zink bij te slikken.

Witte vlekjes op teennagels

In de meeste gevallen ontstaan de witte vlekjes op de vingernagels, maar soms ontstaan ze ook op de teennagels. Dit komt voornamelijk voor bij mensen die hun voeten vaak gebruiken, zoals hardlopers. In dat geval ontstaan de vlekjes waarschijnlijk enkel door het stoten en hoef je je nergens druk om te maken.

Als jouw voeten het in het dagelijks leven niet zwaar te verduren hebben, kan het zijn dat de witte vlekjes op de teennagels ergens anders door ontstaan. Wellicht heeft je lichaam een tekort aan zink, maar het kan ook voorkomen dat de witte vlekjes ontstaan door een ziekte. Bedenk eerst of je in de afgelopen maanden ziek bent geweest (verkoudheid, huidinfectie). Als dit niet het geval is, kan het zijn dat je een ernstige ziekte onder de leden heb. In de meeste gevallen weet je dit dan waarschijnlijk al, maar wellicht ben je je hier toch niet bewust van geweest. Heb je het vermoeden de vlekjes op de teennagels ontstaan door een ernstige ziekte? Neem dan contact op met je huisarts.

Wat kun je eraan doen?

Witte vlekjes op nagels zijn dus over het algemeen vrij onschuldig, maar het staat natuurlijk niet zo mooi. Wat kun je er nu aan doen als je witte vlekjes op de nagels hebt? Helaas kun je hier eigenlijk niet zoveel aan doen. De witte vlekjes verdwijnen vanzelf weer als de nagel uitgroeit, maar in de tussentijd kun je het eigenlijk niet echt behandelen. Het enige wat je zou kunnen doen om de witte vlekjes te verbergen is ze camoufleren met nagellak of kunstnagels.  

Naar de huisarts?

Over het algemeen hoef je niet langs de huisarts te gaan als je witte vlekjes op de nagels hebt. Het zijn meestal gewoon beschadigingen die ontstaan als gevolg van het stoten van de nagels. Ben je altijd erg voorzichtig met je nagels en/of draag je vaak nagellak of kunstnagels? In dat geval zijn de witte vlekjes misschien niet ontstaan door het stoten van de nagels. Je zou dan altijd even contact kunnen opnemen met de huisarts.

Ook als je naast de witte vlekjes tevens groeven en deuken op de nagels ziet ontstaan, kan het verstandig zijn om de huisarts te raadplegen. In dat geval zou het namelijk om een onderliggende ziekte kunnen gaan. Wel is het zo dat je een ernstige ziekte vaak al weken eerder had ontdekt, voordat de witte vlekjes op de nagels zijn ontstaan. Je hoeft je hier dus niet zo snel zorgen om te maken. Toch kan het wel een goed idee zijn om bij de huisarts even navraag te doen.

Witte vlekjes op nagels voorkomen

Het voorkomen van witte vlekjes op nagels is uiteraard niet altijd mogelijk. Wel kun je proberen om voorzichtig met je nagels om te gaan, zodat je ze zo min mogelijk stoot en beschadigt. Bij bepaalde soorten werk of sporten is het vrijwel niet te voorkomen om de nagels niet te stoten. Je kunt er dan wel voor kiezen om de vlekjes te verbergen met nagellak of kunstnagels. Kunstnagels die van redelijk goede kwaliteit zijn kunnen je nagels trouwens ook beschermen tegen de witte vlekjes.

Als je denkt dat de witte vlekjes op nagels ontstaan als gevolg van een zinktekort, kun je meer bananen eten of extra zink bij slikken. Wil je zeker weten of dit inderdaad de oorzaak van de vlekjes is? Dan kun je de huisarts raadplegen en je laten onderzoeken.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 12185x
Toegevoegd: 02-02-2016 20:25
Gewijzigd: 26-02-2016 15:48

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3305 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!