Pijn in de borst: mogelijke oorzaken op een rij

Pijn in de borst: mogelijke oorzaken op een rij

Pijn in de borst: mogelijke oorzaken op een rijPijn op de borst duidt niet in alle gevallen op een hartaanval. Op deze pagina nemen we de verschillende oorzaken van pijn op de borst onder de loep. Pijn op de borst kan in het beginsel tal van verschillende oorzaken hebben. De meeste mensen maken zich snel zorgen, maar vaak heeft pijn op de borst een onschuldige oorzaak.

Pijn op de borst door stress

Stress speelt een steeds belangrijkere rol in onze samenleving. Pijn op de borst is een belangrijk teken van het lichaam om het rustiger aan te doen. Paniek of stress kan klachten bij de borst geven en ook tot hyperventilatie leiden. Hyperventilatie kan vanzelf stoppen of van chronische aard zijn. Ademhalingsoefeningen of ontspanning kan pijn op de borst doen verminderen en zelfs laten verdwijnen. Let voldoende rust en regelmaat om stress te verminderen. Zoek naar de onderliggende oorzaak van stress om pijn op de borst en hyperventilatie in het vervolg te voorkomen.

Pijn in de spieren van de ribbenkast

Pijn in de borst kan in sommige gevallen wijzen op spierpijn op de borst. Spierpijn in de borst kan voorkomen na het uitvoeren van oefeningen bij de fitness of wanneer je een sport voor het eerste beoefent. Pijn in de borst door spierpijn verdwijnt in de meeste gevallen na enkele dagen. Als de pijn aanhoudt kan er een andere oorzaak zijn.

Pijn op de borst door een longaandoening

Pijn op de borst kan ontstaan bij een probleem in de longen. Mensen met COPD of astma hebben vaak last van de borst en ervaren kortademigheid. Een longaandoening kun je op de borst voelen, maar in de meeste gevallen zal er ook benauwdheid zijn bij pijn op de borst.

Aandoening aan de huid

Pijn op de borst hoeft niet alle gevallen van binnenuit te komen. Pijn kan ook ontstaan door een aandoening aan de huid. Een herpesvirus kan bijvoorbeeld ontstekingen aan de huidzenuw geven. Het herpesvirus geeft in de meeste gevallen een branderig gevoel en problemen bij het ademhalen. Verschijnen er na enkel dagen blaasjes? Dan is er vaak sprake van gordelroos.

Aandoening aan het hart

Pijn op de borst ontstaat in sommige gevallen wanneer de hartspier te weinig zuurstof krijgt. Er kan sprake van kramp in het hart zijn en bij beweging, stress of emotie neemt deze pijn toe. De kramp wordt in sommige gevallen veroorzaakt door kramp in de slagaderen. Pijn op de borst door hartklachten mondt in sommige gevallen ook uit in pijn in de kaak, armen of hals. Alleen een arts kan uiteindelijk vaststellen of pijn op de borst te maken heeft met een aandoening aan het hart. Bel de alarmlijn als je pijn op de borst niet vertrouwt.

Pleuritis

Pleuritis is een ontsteking van het borst- of longvlies. De ontsteking ontstaat in sommige gevallen na de griep of een infectie in de luchtwegen. Ademhalen met pleuritis is lastig en sommige bewegingen kunnen de pijn verergeren. Pleuritis kan in de meeste gevallen uitstekend worden behandeld en pijnstillers werken uitstekend om deze pijn te verminderen.

Syndroom van Tietze

Tietze is een syndroom waarbij het kraakbeen en de spieren rondom de ribben geïrriteerd zijn. Tietze is een soort reuma en hogere druk op de borst geeft een toename van de pijn. Hoesten, sporten en wilde bewegingen kunnen de pijn bij Tietze doen toenemen. Tietze is een chronische aandoening en de oorzaak is op dit moment niet bekend. De ziekte is in principe onschuldig en pijnstillers kunnen de pijn doen verminderen.

Brandend maagzuur

Maagzuur kan een brandend en bijtend gevoel geven. In de meeste gevallen krijg je pijn in de buik en vervolgens straalt de pijn ook uit naar de borst. Brandend maagzuur is een probleem dat je niet direct opmerkt, maar meestal voel je het als je ligt. Klachten met maagzuur ontstaan een aantal uur na het nuttigen van een maaltijd.

Kramp in de slokdarm

De slokdarm functioneert niet altijd volledig en met name het samentrekken van de slokdarm kan uitmonden in branden maagzuur. Een ontsteking aan de slokdarm of het slijmvlies kan ook tot pijn op de borst leiden. Langdurige blootstelling aan maagzuur kan aansluitende problematiek veroorzaken en meestal krijg je ook een onaangenaam gevoel met slikken.

Pijn op de borst behandelen

In veel gevallen weet je niet wat er aan de hand is als je te maken hebt met pijn op de borst. Gelukkig kunnen er verschillende behandelingen worden ingezet als er chronische pijnklachten zijn. Anesthesiologen en cardiologen in het ziekenhuis kunnen bijvoorbeeld een behandelplan opstellen om pijn op de borst te behandelen.

Pijn op de borst wordt in het geval van zuurstofgebrek in de hartspier aangepakt op de volgende manier:

Er wordt een omleidingsoperatie bedacht, de pijn wordt weggenomen door medicatie of pijn op de borst worden voorkomen door over te gaan op dotteren. Pijn op de borst door problemen met het hart kun je alleen verhelpen onder medische begeleiding.

Blijkt één van de methodes niet te helpen? Dan zijn er methodes als inwendige neurostimulatie die in uitzonderlijke gevallen ook een oplossing bieden.

Pijn op de borst in andere gevallen verhelpen

Heeft pijn op de borst niets met het hart te maken? Dan kunnen pijnstillers een belangrijke rol spelen bij het verhelpen van de pijn.

Pijnbestrijding helpt echter alleen bij problematiek van tijdelijke aard. Heb je langdurig pijn op of aan de borst? Dan is het belangrijk om samen met een dokter na te denken over de oorzaak. Het wegnemen van de oorzaak is uiteindelijk de enige manier om zonder pijnbestrijding iets aan pijn op de borst te doen.

Conclusie

Pijn op de borst kan tal van verschillende oorzaken hebben. Raadpleeg altijd een arts of bel de alarmlijn wanneer je het niet vertrouwt. Via deze pagina ontvang je slechts een indicatie van wat er aan de hand zou kunnen zijn, maar mogelijk is één van de oorzaken niet genoemd.

Paniek kan pijn op de borst verergeren! Als je het idee hebt dat stress een rol speelt is het belangrijk om met ademhalingsoefeningen of onderliggende problematiek aan de slag te gaan.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Peter van Roest
Aantal keer gelezen: 13453x
Toegevoegd: 02-02-2015 20:37
Gewijzigd: 15-08-2015 19:19

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3013 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!