chlamydia

Wat zijn de symptomen van Chlamydia?

chlamydiaChlamydia is een seksuele overdraagbare aandoening oftewel een soa. Van alle soa’s die er zijn is Chlamydia de meest voorkomende in Nederland. Een nadeel van deze soa is dat je het kan hebben zonder dat je het weet. Dit is de reden dat de soa regelmatig aan andere wordt overgedragen. Als je chlamydia hebt is het slim om jezelf zo snel mogelijk te behandelen. Lees hier wat de symptomen van chlamydia zijn?

De symptomen bij vrouwen.

De symptomen van chlamydia bij vrouwen zijn anders dan bij vrouwen. De meeste vrouwen merken eigenlijk bijna niets van de SOA. De klachten lijken op een blaasontsteking waardoor veel vrouwen het niet door hebben. Slechts een kwart van de vrouwen met de infectie herkent de symptomen. De volgende mogelijke symptomen treden op bij vrouwen met chlamydia:

* Pijn in de onderbuik.
* Een brandend gevoel bij het plassen.
* Pijn bij het plassen.
* Een veranderende vaginale afscheiding.
* Pijn tijdens het vrijen.
* Bloed uit de vagina na het vrijen.
* Bloed uit de vagina tussen de menstruatie door.

De infectie kan zich als er geen behandeling plaatsvind verder uitbreiden in de baarmoeder en bij de eileiders. De eileiders raken hierdoor verstopt, waardoor de vrouw zonder het te weten onvruchtbaar raakt. Vrouwen met chlamydia hebben meer kans op buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

De symptomen bij mannen

Mannen hebben vaker klachten dan vrouwen bij chlamydia. Hierdoor hebben de meeste mannen het vaak wel door als ze een soa hebben. Een chlamydia infectie heeft bij mannen geen invloed op de vruchtbaarheid. De volgende symptomen komen soms voor bij mannen met een chlamydia infectie:

* Pijn of branderig gevoel bij het plassen.
* In de ochtend hebben mannen een pussige of waterige afscheiding uit de plasbuis. Dit wordt in de volksmond ook wel een druiper genoemd. Een druiper is vrijwel altijd een symptoom van een SOA.
* Soms pijn in de balzak.
* Soms pijn bij het poepen.
* Na anale seks kan het slijmvlies van de anus ontstoken raken. Dit zorgt voor jeuk, pijn of een branderig gevoel.
* Heel soms krijgen mannen last van gewrichtsklachten.

Hoe ontstaat Chlamydia?

Chlamydia is een zeer besmettelijke overdraagbare aandoening. Dit is de reden dat de aandoening vaak in Nederland voorkomt. De bacterie nestelt zich na besmetting in het slijmvlies van de penis, vagina of anus. Als iemand besmet is geraakt met Chlamydia, dan wordt dit overgedragen na geslachtsgemeenschap. Het is een fabeltje dat je de ziekte kan overdragen met beffen of pijpen.

Hoe kan Chlamydia worden aangetoond?

Er zijn verschillende manieren waarop Chlamydia kan worden aangetoond. Dit kan met een urinetest of een labtest waarbij wat afscheiding wordt weggehaald en onderzocht. Bij mannen is een urinetest voldoende om aan te tonen of er sprake is van Chlamydia. Voor de test moet het eerste gedeelte van de urine worden opgevangen. Bij mannen zijn de klachten bij Chlamydia vaak heftiger dan bij vrouwen. De klachten zijn zo herkenbaar dat de huisarts vaak al een behandeling voorschrijft zonder dat de uitslag bekend is. Bij vrouwen is een urinetest vaak niet voldoende. Dit is de reden dat er altijd wat afscheiding wordt afgenomen met een wattenstaafje. Dit onderzoek wordt ook wel een vaginale swab genoemd. Bij anale seks wordt er ook een swab gemaakt van de anus. Je kan jezelf pas laten testen op Chlaymdia drie weken na de besmetting. Voor die tijd is de bacterie nog niet voldoende aanwezig voor een positieve test.

Medicatie, thuistesters en informatie over de SOA chlamydia (Chlamydia trachomatis).

Hoe kan Chlaymdia behandeld worden?

Chlaymdia kan prima behandeld worden met antibiotica. Het is alleen voor vrouwen wel belangrijk dat je er zo snel mogelijk bij bent. Als je niet op tijd met de behandeling begint kan de vrouw onvruchtbaar raken. De meeste artsen schrijven azitromycine of doxycycline voor. Een kuur duurt 7 dagen en het is belangrijk dat je de kuur helemaal afmaakt. Als je dit niet doet dan komt de bacterie weer terug. Als één van de twee Chlaymdia heeft dan moeten jullie beide de medicijnen slikken. Dit moet tegelijk zodat je voorkomt dat je elkaar niet opnieuw besmet.

Waarschuw partners bij een positieve test.

Ondanks dat het misschien beschamend is moet je alle partners waarschuwen bij een positieve test. Dit zijn niet alleen je huidige partners, maar ook je vroegere partners. Je weet vaak niet hoe lang je de soa al hebt. Vooral niet als je in het begin geen klachten hebt. Je partner of ex-partner moet zich altijd laten testen op de aanwezigheid van Chlaymdia. Zelfs als er geen klachten zijn is het handig om je te laten testen. Er is altijd een risico dat je de aandoening hebt en je huidige partner misschien infecteert. Door je huidige en ex-partners te waarschuwen kan je voorkomen dat de ziekte verder uitbreid of dat je jezelf nog een keer infecteert. Wil je liever geen contact met je ex-partner omdat jullie relatie niet bepaalt prettig geëindigd is? Je kan de GGD vragen om anoniem een melding te doen en je ex-partner te benaderen. Je ex-partner hoeft zo niet te weten dat jij de gene bent met Chlaymdia.

Voer een controletest uit na de antibiotica.

Ongeveer 19% van de patiënten met Chlaymdia blijkt de aandoening na gebruik van de antibiotica nog te hebben. De antibiotica heeft niet goed gewerkt of ze hebben een nieuwe infectie opgelopen. Bijvoorbeeld omdat de antibiotica van hun partner niet goed aangeslagen is of tijdig ingenomen. Laat jezelf een half jaar na de kuur altijd opnieuw testen bij de huisarts. Je weet zo zeker dat de behandeling goed heeft gewerkt. Ben je snel na de besmetting zwanger geraakt? Dan is het slim om jezelf na 3 weken al te testen op een nieuwe besmetting.

Testen op andere soa’s

Als je Chlamydia hebt zou het heel goed kunnen dat je ook een andere soa hebt. Door Chlamydia loop je ook het risico op andere soa’s. Het is verstandig om jezelf niet alleen op deze soa te laten testen, maar ook op andere infecties. De huisarts kan je ook adviseren om dit te doen. Je kan zo een uitbreiding of andere infecties voorkomen. Tijdens de behandeling van Chlaymdia kan je eventueel gebruik maken van een condoom. Je voorkomt zo dat je een huidige partner opnieuw besmet tijdens de behandeling.

Anoniem laten testen op Chlamydia

De huisarts is een vertrouwenspersoon toch vinden veel mensen het lastig om met een mogelijke soa naar de huisarts te gaan. Bij de GGD kan je jezelf anoniem laten testen in een SOA kliniek. Je huisarts komt het niet te weten en je krijgt iemand anders die de test uitvoert. Bij een positieve test kan de GGD ook meteen helpen om je partner of ex-partner te waarschuwen.







                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: melissav
Aantal keer gelezen: 3435x
Toegevoegd: 19-10-2016 13:46
Gewijzigd: 20-11-2016 20:28

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!