zere knie

Bakerse cyste: oorzaken, symptomen en behandeling

zere knieEen Bakerse cyste (of kniekuilcyste) is een zwelling in de knieholte gevuld met gewrichtsslijm Het is geen gevaarlijke aandoening, maar het kan wel heel vervelend zijn. In dit artikel vertellen we je meer over de oorzaken, symptomen en behandeling van een Bakerse cyste.

Wat is een bakerse cyste?

Een Bakerse cyste bevindt zich dus in de knieholte. Het is een zwelling gevuld met vocht die steeds groter en dikker kan worden. De zwelling kan pijn  gaan doen bij intensief beweging en het kan dus van invloed zijn op je sportprestaties. Iedereen kan op welke leeftijd dan ook te maken krijgen met een Bakerse cyste. Gelukkig is de zwelling altijd goedaardig en over het algemeen dus niet gevaarlijk.

Oorzaken

De gewrichten in ons lichaam maken zogenaamd gewrichtsslijm aan, waardoor de gewrichten soepel kunnen bewegen. Normaal gesproken bevindt dit slijm zich in het gewrichtskapsel, maar het kan voorkomen dat het kniegewricht teveel slijm aanmaakt en de vloeistof door het gewrichtskapsel heen lekt. Op die manier ontstaat er een zwelling gevuld met gewrichtsslijm. Het kniegewricht kan om verschillende redenen teveel gewrichtsslijm aanmaken. Zo weten we dat een gescheurde knieband, een gekneusde knie of beschadigd kraakbeen factoren kunnen zijn die kunnen bijdragen aan het ontstaan van een Bakerse cyste. Daarnaast is het ook mogelijk dat reuma of artrose een rol speelt.

Symptomen

Het belangrijkste symptoom van een Bakerse cyste is uiteraard de zwelling in de knieholte. De knie is dikker dan normaal en het kan ook zijn dat het strak aanvoelt. Dit komt doordat de cyste gevuld met vocht ten koste gaat van de bewegingsvrijheid van de knie. Over het algemeen zal de knieholtcyste geen pijn doen, maar tijdens het sporten kan het wel een pijnlijk gevoel geven. Het is daarom aan te raden om te stoppen met sporten en rust te nemen, zodra je merkt dat je tijdens het sporten erge last krijgt van de cyste.

Complicaties

Het is mogelijk dat een Bakerse cyste uiteindelijk scheurt, waardoor het vocht vanuit de cyste in de kuitspier loopt. Hierdoor kan de huid van de kuit rood worden en gaan jeuken en het is ook mogelijk dat dit irritatie veroorzaakt. Het zou ook zo kunnen zijn dat de cyste uiteindelijk ontstoken raakt, maar dit komt gelukkig slechts zelden voor. Zodra de Bakerse cyste is gescheurd, kan het ook erg lijken op diepe veneuze trombose. Dit is een bloedstolsel dat zich vormt in het ader van het been. Als de klachten veel weg hebben van diepe veneuze trombose, is het belangrijk dat dit door een arts wordt onderzocht. Dit is natuurlijk een ernstige aandoening en het is meestal nodig om dit te behandelen.

Het kan ook zo zijn dat als gevolg van het openbreken van de cyste diepe veneuze trombose ontstaat. Maar ook als de Bakerse cyste niet openscheurt, kan er diepe veneuze trombose ontstaan. Als de symptomen daarop beginnen te lijken, is het dus belangrijk om contact op te nemen met een arts.

Wanneer moet je de huisarts raadplegen?

De Bakerse cyste zou uiteindelijk kunnen scheuren en dit kan diepe veneuze trombose tot gevolg hebben. Het is daarom van belang om altijd de huisarts te raadplegen als je last hebt van een knieholcyste. Zeker als de cyste uiteindelijk scheurt, moet je ook contact opnemen met een arts. Doe dit ook als je merkt dat de symptomen op de symptomen van diepe veneuze trombose beginnen te lijken.

Diagnose

De eerste diagnose van een Bakerse cyste wordt gedaan aan de hand van een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. De arts zal de knie onderzoeken en voelen of hier een zwelling zit. Daarna zal hij met licht op de zwelling schijnen. Als het licht er doorheen schijnt, is de zwelling gevuld met vocht en gaat het inderdaad om een Bakerse cyste. Ook wordt er ter bevestiging vaak nog een echografie uitgevoerd. Als je een gescheurde cyste hebt, zal de arts deze diagnose waarschijnlijk stellen aan de hand van een mri-scan, contrastfoto of athroscopie.

Behandeling

De Bakerse cyste zal in de meeste gevallen vanzelf verdwijnen zodra de oorzaak wordt behandeld. Bij een gescheurde knieband kan een behandeling van de knieband bijvoorbeeld helpen. Heb je last van artrose en is de Bakerse cyste hierdoor ontstaan? Dan kan een steroïde injectie in de knie helpen om de zwelling en de pijn te verminderen. Tegen de cyste zelf hoeft over het algemeen dus neits te worden gedaan.

Vaak wordt wel geadviseerd om rust te nemen - zeker als je bij lichamelijke inspanning last hebt van de cyste - en eventueel kunnen er ook pijnstillende medicijnen worden voorgeschreven. Het kan helpen om de kuitspieren zo nu en dan aan te spannen, want dit kan de zwelling iets verlichten. Verder kan het helpen om steunkousen te dragen, want dit kan helpen om de zwelling te verminderen en de kans op diepe veneuze trombose te verminderen. Ook kan de zwelling en de pijn worden verlicht door ijs op de knieholte te leggen. Daarnaast kan het ook helpen om een aantal keren fysiotherapie te doen, zodat de spieren rondom de knie sterker worden.

In sommige gevallen wordt er echter wel gekozen voor een behandeling. Deze behandeling bestaat uit het wegzuigen van vocht uit de knieholte en rust houden. Na de behandeling waarbij het vocht is weggezogen, dien je enkele dagen met het been omhoog te zitten. Ook wordt er dan een drukverband aangelegd om de knie zo snel mogelijk te laten herstellen.

Het kan ook voorkomen dat het vocht in de Bakerse cyste met een operatie moet worden verwijderd, maar dit komt slechts zelden voor. Na de opperatie wordt de knie ook in het verband gewikkeld en soms is een spalk ook nodig. Het kan dan voorkomen dat je na de operatie een aantal weken op krukken zult moeten lopen. Een andere mogelijkheid is dat de cyste middels een operatie uit de knie wordt verwijderd. De Bakerse cyste wordt dan losgemaakt van de omliggende weefsels en vervolgens wordt het gat in het gewrichtskapsel gerepareerd. Deze operatie wordt uitgevoerd onder volledige narcose of met een ruggenprik. Na de operatie zul je meestal op krukken moeten lopen en zoveel mogelijk rust nemen.

Hoe kun je een knieholtcyste voorkomen?

Het is helaas niet mogelijk om een Bakerse cyste te voorkomen. De verschillende oorzaken van de cyste zijn wel bekend, maar hier kan eigenlijk niets aan worden gedaan. Wel kan het goed zijn om zo gezond mogelijk te leven, want hiermee kan de kans op een Bakerse cyste worden verminderd.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 7139x
Toegevoegd: 01-05-2016 01:19
Gewijzigd: 16-05-2016 21:16

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 2914 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!