Overspannen symptomen

Overspannen symptomen

Overspannen symptomen Als je overspannen bent, heb je dat zelf niet altijd in de gaten. Je omgeving kan al wel gezien hebben dat het niet goed met je gaat. Het is goed om de symptomen van overspannen zijn te herkennen, zodat je er op tijd iets aan kunt doen. Het is niet altijd gemakkelijk om dat op eigen houtje te doen, maar je omgeving kan je ook helpen als je overspannen bent!

Wat is overspannen zijn?

Soms zijn de normaalste dingen in het leven je even teveel. Het kan zijn dat je wat ingrijpends mee hebt gemaakt, maar het kan ook zijn dat je minder steun ervaart uit je omgeving. Wanneer omstandigheden meer van je vragen dan je aan kunt dan kun je overbelast raken. Je hebt geen overzicht en je hebt even geen grip op de situaties om je heen. Als het langer dan zes maanden aanhoudt dan wordt er gesproken over een burn-out.

Symptomen overspannen zijn

Er zijn diverse symptomen die op kunnen treden als je overspannen bent:

  • Er zijn psychische klachten die je kunt krijgen zoals piekeren, gespannen zijn, snel prikkelbaar zijn, gejaagd voelen, niet tegen drukte kunnen, snel huilen en last hebben van slaapproblemen.
  • Je kunt geestelijk vermoeid zijn, je hebt nergens zin in en hebt moete met concentratie en denken.
  • Lichamelijke klachten die op kunnen treden zijn duizelig zijn, hoofdpijn, pijn op de borst, maagklachten en hartkloppingen.
  • Je kunt lichamelijk vermoeid zijn, iedere stap die je zet is er een teveel.
  • Het gevoel hebben dat je het allemaal niet meer aan kunt.
  • Niet goed functioneren op je werk en binnen het gezin e.d.

Overspannen zijn oorzaak

Je kunt overspannen raken door teveel stress. Spanningen horen wel bij het leven, maar soms kan het ook teveel zijn. Als je de spanningen niet meer aan kunt dan raak je overbelast. Oorzaken van spanning kunnen zijn:

  • Verplichtingen: Je moet teveel dingen, je geniet nergens meer van en denkt er alleen maar aan wat je allemaal moet doen. Je kunt het na een tijdje niet meer aan en hebt nergens plezier in. Je bent erg somber en negatief (zeker ook over jezelf).
  • Problemen: Er zijn problemen met je familie, op het werk of elders. Je bent er continu mee bezig en raakt er niet over uitgedacht.
  • Gebeurtenissen: Een dierbare overleden, een scheiding, allemaal gebeurtenissen die veel van je vragen en waardoor het even teveel kan zijn en daardoor kun je overspannen raken. Je emoties rollen over elkaar heen!

Stress

Wanneer je voor een langere periode veel stress ondervindt, is de kans dat je overspannen raakt zeer groot te noemen. Stress kun je vooral krijgen als er dingen gebeuren die normaal gesproken niet gebeuren, waar je geen grip op heb, problemen die je niet kunt overzien enz. Je kunt bijvoorbeeld stress krijgen als je problemen hebt in je relatie, als er iemand ernstig ziek is in je nabijheid bijvoorbeeld een kind of familielid, schulden en problemen op het werk kunnen vaak ook voor stress zorgen. Als je niets doet om stress te voorkomen, je doet alsof er niets aan de hand is, dan zal het zeker zo zijn dat je overbelast raakt als het langere tijd voortduurt. Als het zover is dat je overbelast bent dan zul je dat merken aan de normale dagelijkse dingen. Je overziet je werk niet. Je weet niet waar je moet beginnen, niets verloopt soepel zoals voorheen. Je raakt overstuur om de kleinste dingen of wordt boos. Je ziet overal als een berg tegenop, waar je voorheen je hand niet voor omdraaide. Je weet vaak zelf niet wat er precies met je aan de hand is. Je hebt je emoties niet meer in de hand. 

Overspannen, lichamelijke klachten

Als je overspannen bent kun je dat merken aan verschillende zaken, je krijgt allerlei vaak vage lichamelijke klachten en je gedrag zal ook veranderen. Als je overspannen bent neem je meestal teveel hooi op je vork, je wilt alles in een keer doen en je neemt veel te weinig tijd voor jezelf. Je moet tijd voor jezelf nemen om te kunnen ontspannen en om leuke dingen te kunnen doen. Als je voor een lange tijd te veel onderhanden neemt zonder te ontspannen dan zou je overspannen kunnen raken. Als je op je lichaam let dan kun je wel enkele symptomen ontdekken als je overspannen bent, je kunt dan verkrampte schouders hebben, je zult last hebben van je nek en rugspieren, veel klachten over hoofdpijn, veel transpireren en maagpijn zou ook kunnen.

Overspannen – piekeren

Ook als je de gehele dag door loopt te piekeren, of als je continu ligt te malen zowel overdag als in de nacht zou dit een teken kunnen zijn van overspannen zijn. Als je aan het piekeren bent over je leven dat dit niet allemaal zo lekker loopt, of dat je nog van alles en nog wat moet doen en je afvraagt hoe het nu verder moet ook dan zou je overspannen kunnen zijn. Als al dit getob je de hele dag bezighoudt en je ligt er in de nacht ook wakker van dan kun je dit overmatig piekeren noemen en ook dit hoort bij overspannenheid. Je piekert de hele dag door en hebt nergens plezier in.

Overspannen - prikkelbaar

Als je overspannen bent kun je dit vaak ook herkennen aan je prikkelbaarheid. Je hebt ook de kans dat je overspannen bent als je snel boos wordt of snel geïrriteerd raakt. Als je niet tegen kritiek kunt, of je bent erg kortaf en reageert erg emotioneel dan kun je wel zeggen dat dit ook symptomen zijn van overspannenheid. Het kan zelfs zover gaan als je overspannen bent dat je in een huilbui uit gaat barsten en dat je gaat snauwen tegen mensen en dit gebeurt dan meestal zonder reden of aanleiding.

Overspannen? Een stapje terug

Als je alsmaar gestrest bent zul je hier zeker erg moe van worden. Dit zal zeker zo zijn als je niet op tijd wat gas terug neemt en je niet op tijd een rustmoment neemt. Ga je alsmaar door dan komt er een moment dat je helemaal bent uitgeput, de kans dat je dan overspannen raakt of bent is dan zeer groot. Is het zover dat je overspannen bent dan is één van de symptomen dat je jezelf steeds moe en lusteloos zult voelen. Dit gevoel zal de gehele dag aanwezig zijn en je voelt je vaak ook nutteloos. Heb je het zover laten komen dan maakt het niets meer uit wat je doet, alles wat je nu onderneemt zal je erg veel moeite kosten. Vaak kom je echter nergens meer toe en dat resulteert in schuldgevoelens.

Focus is weg

Is het zover dat je jezelf niet meer kunt focussen op alles wat je wilt doen dan kan ook dit een teken zijn van overspannenheid. Als dit zo is dan kun je jezelf niet meer concentreren op je werk, je zult moeite hebben in het verkeer of als je een gesprek aan het voeren bent zul je jezelf ook niet meer kunnen concentreren. Overspannen kun je ook zijn als je een gevoel hebt van desinteresse, dit wil zeggen dat alles wat er om je heen gebeurt je helemaal niets meer interesseert. Als er bepaalde activiteiten zijn zul je hieraan niet meer meedoen, het boeit je allemaal niet meer.

Overspannen en slapen

Slapen moeten we allemaal, een goede nachtrust is van essentieel belang om de volgende dag actief te kunnen zijn, zowel lichamelijk als ook geestelijk. Als je goed hebt geslapen zullen je lichaam maar ook je geest helemaal tot rust komen. Zeker als je overspannen bent is het nodig dat je goed slaapt. Ben je erg gespannen dan kan het voorkomen dat je erg slecht slaapt, dit kun je dan zien als een van de symptomen van overspannenheid. Ben je overspannen dan kan het zo zijn dat je helemaal niet kunt slapen, het kan ook zijn dat je niet door kunt slapen maar ook kan het lastig zijn om in te slapen. Is het zo dat je last hebt van deze zaken dan is de kans groot dat je oververmoeid raakt. Je voelt je de gehele dag wat suf, je kunt er chagrijnig van worden en je zult moeite hebben om je te concentreren.

Overspannen herkennen

Herken jij een paar van deze symptomen dan moet je niet denken dat dit vanzelf wel weer over gaat. Je kunt maar het beste opletten en wat meer rust gaan nemen. Het is aan te raden om te onderzoeken waar de oorzaak ligt en hoe je het beste actie kunt ondernemen. Kun je zelf niet tot een oplossing komen dan is het raadzaam om een arts in te schakelen. Hulp inschakelen is geen overbodige luxe, is het zo dat de klachten die je hebt meer dan zes maanden hebben geduurd heb je de kans dat de overspannenheid een burn-out gaat worden. De meeste mensen die overspannen zijn geworden vinden het vragen om hulp niet altijd even gemakkelijk, meestal schamen ze zichzelf voor de problemen. Overspannen mensen denken ook vaak dat anderen je zwak en afhankelijk vinden. Er zijn ook overspannen mensen die uit angst of niet tot last willen zijn als reden zien om geen hulp te vragen. Ben je overspannen dan kun je maar het beste over al de bezwaren heen stappen en zo snel mogelijk om hulp vragen. Hulp vragen als je overspannen bent is zeker niet erg, als je op tijd hulp inschakelt  voorkom je juist dat de klachten erger gaan worden. Wellicht voorkom je op deze manier dat de klachten verergeren. Ook jouw omgeving heeft er recht op dat jij hulp inschakelt, want ook zij staan voor de moeilijke taak om te gaan met een overspannen persoon en dat is niet eenvoudig.

Overspannen zijn en weer herstellen

Je bent overspannen, maar je wilt weer snel herstellen. Dit heeft echter tijd nodig, afhankelijk van de ernst. Je zou het herstel van overspannen zijn in drie fasen kunnen verdelen:

  • Fase 1: Je ziet in dat je overspannen bent en je hebt het geaccepteerd. Vanaf dat moment kun je een beetje beginnen met ontspannen. Je gaat eerst tot rust komen, je kunt je gedachten opschrijven en ordenen. Het kan zijn dat je een tijdje dingen moet laten vallen, zodat je je voor de volle 100% op jezelf kunt richten. Dit is niet egoïstisch, dit is nodig om beter te worden!
  • Fase 2: Hoe ben je overspannen geraakt? Welke situaties hebben voor alle spanningen gezorgd en hoe ben je er mee omgegaan? Je gaat na wat er is gebeurd en je probeert herhaling te voorkomen. Je gaat oplossingen bedenken om moeilijkheden/teveel werk enz. in het vervolg anders aan te pakken.
  • Fase 3: Je hebt oplossingen bedacht en die ga je nu proberen uit te voeren. Doe het rustig aan, beetje bij beetje zodat jij je leven langzaam weer op kunt bouwen!





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Ellen ten Lange
Aantal keer gelezen: 5772x
Toegevoegd: 10-07-2015 16:10
Gewijzigd: 22-08-2015 13:08

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3735 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!