gewrichtspijn

Geweldige manieren om gewrichtspijn tegen te gaan

gewrichtspijnVele duizenden Nederlanders hebben dagelijks last van gewrichtspijn. Dit soort pijn is een verzamelnaam voor alle aandoeningen die grofweg worden gekenmerkt door stramme spieren en gewrichten, pijn en gevoeligheid, soms zwellingen en functieverlies.

Een ander woord voor dit soort pijn is reuma, artrose of artritis. Op deze pagina vertellen we jou hoe je gewrichtspijn kunt tegengaan en waarin artrose en artritis van elkaar verschillen. Ook leren we je hoe je beter met de pijn kunt omgaan.

Wat is het verschil tussen artrose en artritis?

Als we spreken over artritis dan moeten we spreken van reumatoïde artritis. Dit is een andere aandoening dan artrose. Het verschil? Reumatoïde artritis is een ontstekingsziekte terwijl artrose een aandoening is. We spreken van artritis als de ontsteking in het gewrichtskapsel zit terwijl bij artrose juist kraanbaan afbreekt en daardoor het bot langzamerhand vervormt. Voor de juiste bestrijding van pijn en de klachten, is het belangrijk om vast te stellen wat voor soort vorm van reuma je hebt. Hieronder plaatsen we de veelvoorkomende vormen van reuma. In dit artikel behandelen we de twee meest voorkomende gewrichtsaandoeningen en ziekten, namelijk reumatoïde artritis en artrose. Wel zijn de meeste methoden (die we op deze pagina met je bespreken) om gewrichtspijn tegen te gaan ook toepasbaar op die andere reumavormen.

Reumatoïde artritis: De beste pijnbehandeling is met medicijnen

Belangrijk om te vermelden is dat reumatoïde artritis wordt veroorzaakt door een ontsteking. Voor de beste pijnbehandeling ben je aangewezen op middelen die de ontsteking tegengaan. Dit zijn ontstekingsremmende pijnstillers of reumaremmers. Verder zou je gebruik kunnen maken van homeopathische middelen.

Alle vormen van gewrichtsaandoeningen en ziekten:

Acuut reuma
Arteriitis temporalis
Artritis bij darmziekten
Artritis psoriatica
Artrose
Axiale spondyloartritis
Bacteriële artritis
Behçet, ziekte van
Bursitis
Chondrocalcinosis
Enthesitis
Fibromyalgie
Forestier, ziekte van
Hypermobiliteit
Jeugdreuma
Jicht
Lupus erythematodes
Lyme, ziekte van
MCTD
Myositis
Ongeclassificeerde artritis
Osteoporose
Paget, botziekte van
Palindroomreuma
Polymyalgia rheumathica
Raynaud
Reactieve artritis
Reumatoïde artritis

Pijnstillende crèmes met ontstekingsremmende werking

Soms worden er speciale pijnstillende crèmes voorgeschreven die tegelijk een ontstekingsremmende werking hebben. De crème smeer op je huid op het gebied dat voor overlast zorgt. Je huid neemt de crème vervolgens op en werkt vrijwel direct. Smeer de crème op ieder gewricht die is aangetast of pijn doet (wél in overleg met je huisarts!). Een nadeel van dit soort middelen is dat je nooit exact weet hoeveel je ervan moet gebruiken en dus opneemt. Vandaar dan ook dat deze crèmes wél bij veel drogisterijen verkrijgbaar zijn zonder doktersrecept maar in lage doseringen, voor veilig gebruik. Let op: De crèmes moet je goed insmeren in de huid, totdat het niet meer zichtbaar is.

Klachten verminderen door ontstoken gewrichten te injecteren

Artsen adviseren mensen die last hebben van ontstoken gewrichten (voornamelijk bij grotere gewrichten zoals de schouder en knieën) soms om een injectie te nemen. In de injectie zitten hormonen namelijk corticosteroïden. Deze remmen de ontsteking in de gewrichten en het wordt voornamelijk toegepast bij artrose. Injecties kunnen in sommige gevallen tot wel een paar maanden pijnverlichting geven! Soms is het effect echter nauwelijks merkbaar. Let wel op: Soms verminderen de klachten blijvend maar bedenk wel dat de artrose blijft bestaan.

Dus heb je veel last van ontstoken gewrichten en gewrichtspijn? Informeer dan bij je huisarts of een dergelijke injectie in jouw geval uitkomst kan bieden. Een ander soort injectie is een pijninjectie met hyaluronzuur. Deze injecties worden alleen gegeven door orthopedisch chirurgen en wel eenmaal per 4 weken. Niet bekend is of hyaluronzuur de artrose ook daadwerkelijk remt. Het middel wordt in Nederland dan ook nog niet vergoed of slechts gedeeltelijk.

Bij ernstige pijnklachten de zenuwen laten blokkeren

Het is misschien wel een verregaande beslissing maar bij hevige, chronische pijnklachten aan de gewrichten (of het gewrichtskapsel) en medicijnen niet werken, dan kan de orthopeed of huisarts je wellicht doorverwijzen naar een speciale pijnkliniek. Daar onderzoekt men of het mogelijk is zenuwen te blokkeren. Dit heeft natuurlijk wel bepaalde consequenties maar dat neemt niet weg dat het voor veel mensen het leven dragelijker maakt. De pijnsignalen worden bij een zenuwblokkade niet meer doorgegeven.

Voeding om pijn te verzachten

De schepping brengt ook veel goeds voor. Zo zijn er allerlei producten uit de natuur die al van oudsher worden gebruikt als natuurlijke pijnstillers. Veel van die voedingsproducten gaan in de eerste plaats ontstekingen tegen. Zo zijn gember, kurkuma (geelwortel) en basilicum kruiden met een ontstekingswerende werking. Kurkuma blijkt een zeer goede ontstekingswerende werking te hebben. We hebben te weinig ruimte op deze pagina om daarover in detail te treden. We raden je daarom aan om op het internet zelf wat meer onderzoek te doen naar de werkzame stoffen daarvan. Datzelfde geldt voor gember en basilicum. Hieronder doen we een opsomming van andere natuurlijke pijn- en ontstekingsremmers die je gewoon uit de natuur haalt!

Plantaardige voeding

Consumeer dagelijks plantaardige voeding. Met name groene bladgroenten hebben veel ontstekingsremmende eigenschappen. Wees ook royaal met het gebruik van uien en knoflook.

Oliën en vetten

Bij gewrichtspijn die wordt veroorzaakt door een ontsteking is het verstandig om slechte vetten te verruilen voor goede omega-3 vetzuren (die vind je in vette vis, walnoten, lijnzaadolie, algenolie en olijfolie). Dit gaat niet alleen gewrichtsontstekingen tegen maar is ook heel gezond voor hart en bloedvaten!

Kruiden als natuurlijke ontstekingsremmers

Zoals we al schreven zijn gember en vooral kurkuma hele sterke, natuurlijke ontstekingsremmers. Maar ook andere kruidensoorten zoals tijm, rozemarijn, koriander en basilicum. Wees ook hier royaal mee. Voeg dagelijks wat verse kruiden toe aan je smoothie, ontbijt, lunch of avondmaaltijd.

Vitamine D

Wist je dat veel Nederlands een groot tekort hebben aan vitamine D? Een dergelijk tekort leidt al snel tot ontstekingen in het lichaam. Veel ontstekingen sluimeren en daar merk je nauwelijks iets van. Maar heb je echter last van gewrichtspijn? Dan zal dat waarschijnlijk veroorzaakt worden door een ontsteking. Je helpt je lichaam en immuunsysteem een handje door voldoende vitamine D binnen te krijgen. Dit kan je in supplementvorm innemen.

Andere tips om gewrichtsklachten te verlichten

Ook al heb je nog zoveel pijn: Blijf altijd op je houding letten. Houd een goede houding aan. Daarnaast is het verstandig om je warm te kleden maar een ontstoken gewricht zo nu en dan te koelen. Bij een niet-ontstoken gewricht raden we je aan om deze juist te verwarmen. Mensen met artrose wordt daarom aangeraden geregeld een infraroodsauna te bezoeken. Deze warmte dringt zeer diep door in de gewrichten. Neem voldoende nachtrust en beweeg overdag veel maar wel gematigd. Houd de luchtvochtigheid in je kamer goed in de gaten. Te vochtige lucht werkt averechts en zal de pijnklachten doen toenemen. Kruidenthee van zoethout of guldenroede is ook goed voor je gewrichten.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Jaell
Aantal keer gelezen: 4051x
Toegevoegd: 21-11-2016 13:06
Gewijzigd: 12-12-2016 22:26

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3797 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!