Gewrichtspijn

Gewrichtspijn, wat is dat?

GewrichtspijnWat zijn gewrichten en wat kunnen de oorzaken zijn van gewrichtspijn? In dit artikel kun je er meer over lezen.

Wat zijn gewrichten?

Gewrichten zijn verbindingen tussen de diverse beenderen in het lichaam van mens en dier. Voorbeelden van gewrichten zijn de elleboog, de knie, de heup, de pols, de schouder, maar je vindt gewrichten ook in de vingers, tussen de vingerkootjes. Het zijn beweegbare, scharnierende verbindingen. Een gewricht zorgt voor de verbinding tussen botten of botjes, waardoor beweging mogelijk is. Botten kunnen op verschillende manieren met elkaar verbonden zijn, door middel van

 • Kraakbeen, bijvoorbeeld in de wervelkolom, de tussenwervelschijven
 • Bindweefsel, bijvoorbeeld in de onderarm, tussen spaakbeen en ellepijp
 • Botverbinding, bijvoorbeeld het heiligbeen.

In de gewrichtsholte bevindt zich een stroperige vloeistof, waardoor het gewricht haar soepelheid behoudt. De botuiteinden, die in het gewricht samenkomen, vallen als het allemaal goed zit als kop en kom precies in elkaar. De buitenkant is bedekt met kraakbeen. Het gewrichtskapsel, de gewrichtsbanden, de spieren en de pezen zorgen er samen voor dat het gewricht bij elkaar wordt gehouden. Wanneer een gewricht wordt overbelast bijvoorbeeld tijdens het sporten of door een verkeerde beweging ontstaan blessures.

Voorbeelden van blessures zijn: het scheuren van de kruisband of enkelband (gewrichtsbanden), beschadiging van de meniscus (in de knie), vocht in de knie en ontstoken slijmbeurs (schouder, elleboog, knie). Ook door het afnemen van kraakbeen ontstaan problemen, denk aan artritis in handen en knieën. In een vergevorderd stadium gevolgd door vergroeiingen. Ontstekingen van het gewricht zijn pijnlijk en bij reuma chronisch.

Gewrichtspijn de oorzaken

Gewrichtspijn kan diverse oorzaken hebben.

 • Je kunt gewrichtspijn ervaren door een (sport)blessure, een misstap, een verkeersongeval, een val tijdens het schaatsen. Je kunt hevige pijn ervaren en er kan een verdikking van het gewricht optreden (vocht in de knie bijvoorbeeld).
 • Soms is het ontzien van het gewricht voor enkele dagen de oplossing, soms moet je een foto laten maken, als de zwelling minder is.
 • Bij gewrichtspijn door een ernstige beschadiging van het gewricht kan er operatief moeten worden ingegrepen.
 • Een andere oorzaak van gewrichtspijn is reuma. Reuma is een verzamelnaam van diverse aandoeningen aan gewrichten en spieren, meestal zorgt reuma voor pijn en stijfheid in de spieren en de gewrichten. Reuma zorgt er ook voor dat de patiënt vaak lusteloos en moe is. Reuma is een chronische aandoening, dat wil zeggen dat reuma blijvend is en niet geneest. Vaak verergeren de klachten naarmate de aandoening langer aanwezig is.
 • Reuma patiënten kennen goede en slechte tijden. Je hoeft je er echter niet bij neer te leggen dat reuma niet geneest en zal verergeren, want veel oefeningen op maat door de fysiotherapeut gegeven en adviezen van de reuma arts kunnen je meer bewegingvrijheid geven.
 • Ook een diëtist kan de voeding aanpassen, waar ook velen baat bij hebben. Reuma is in veel gevallen erfelijk. Een vereniging voor lotgenoten kan veel ondersteuning bieden. Op de juiste manier en voldoende bewegen zorgen ervoor dat je mobiel kunt blijven, al zal de pijn nooit helemaal verdwijnen. In de ergste gevallen kan gewrichtspijn worden aangepakt met medicatie.
 • Ook wordt er operatief ingegrepen en worden gewrichten vervangen als dat nodig blijkt te zijn. Gewrichtspijn mag je niet onderschatten. Je hoort vaak zeggen, dat juist in rust de patiënt er veel last van heeft en dat de nachtrust erdoor wordt aangetast. Dat laatste heeft dan nog meer gevolgen, zoals altijd moe zijn, waardoor de broodnodige beweging achterwege zal blijven. Het kost de patiënt met de gewrichtspijn veel inspanning om voldoende te bewegen.
 • Op het moment dat het gewricht ontstoken is zal de patiënt het gewricht moeten ontzien, maar later de draad van het bewegen weer oppakken. Er zijn ook hulpmiddelen zoals braces voor nek, schouder, knie, pols, duim, hals, elleboog, tape, bandages en andere hulpmiddelen.
 • De arts zal voorschrijven wat in jouw geval de meeste verlichting zal brengen, wat betreft pijn maar ook wat betreft aanpassingen van zaken in het dagelijkse leven.
 • Heb je veel gewrichtsklachten dan kom je naast een arts ook in contact met een fysiotherapeut en een ergotherapeut. Deze laatste kan je praktische informatie geven over aanpassingen in je dagelijkse leven. Dat kan een aangepaste stoel zijn, maar ook een kaasschaaf met een aparte handgreep. Ga dus niet bij de pakken neerzitten als je veel gewrichtspijn hebt, maar ga ermee aan de slag. En probeer zoveel mogelijk zelf te blijven doen, indien nodig met hulpmiddelen. Op die manier blijf je zo lang mogelijk zelfstandig een prettig leven leiden.
 • Zorg ook voor voldoende afleiding, want ook dat is een goede remedie tegen gewrichtspijn.


Gewrichtspijn en pijnbestrijding

Gewrichtspijn is een moeilijk te omschrijven pijn. Pijn is sowieso moeilijk te omschrijven.

 • Gewrichtspijn kan pijnscheuten geven, gewrichtspijn kan zorgen voor stekende pijn, alsof er met een naald in het gewricht wordt gestoken, het kan ook pijn zijn die uitstraalt van bijvoorbeeld de knie door het gehele been, de pijn kan gepaard gaan met stijfheid, waardoor normaal bewegen moeilijker wordt. En omdat blijven bewegen zo belangrijk is, is deze stijfheid erbij nog vervelender.
 • Er wordt geadviseerd om bij gewrichtsklachten, slijtage van de gewrichten ervoor te zorgen dat de spieren rondom de gewrichten in een zo goed mogelijke conditie blijven. Dat kun je voor elkaar krijgen door extra spieropbouw.
 • Die spieropbouw krijg je door krachttraining en tevens door meer eiwitten te eten. De spierkracht neemt toe, waardoor opstaan en lopen vlotter gaan.
 • Spieren gaan sneller groeien als je per maaltijd ten minste 25 gram eiwit eet, dus niet alleen bij het avondeten, maar ook bij het ontbijt en de lunch. Veel onderzoekers bevelen meer eiwitten aan. Wil je dat halen dan moet je onder andere de volgende producten eten die eiwitten bevatten: kwark, yoghurt, kipfilet, kaas, vis, vlees, peulvruchten, volkorenbrood, pindakaas, nootjes.
 •  Een gezonde manier van leven is uiteraard altijd aan te bevelen, maar zal niet altijd en zelfs bijna nooit de gewrichtspijn helemaal wegnemen. Bepaalde therapieën en hulpmiddelen kunnen de pijn wel verlichten. Er bestaan ook soorten zalf, gel die je kunt smeren als de ontsteking veel pijn geeft. Dat zal even verlichting geven, omdat het gewricht warm wordt.
 • Soms ook wordt er medicatie in de vorm van een injectie gegeven in het gewricht dat zoveel pijn geeft. Daarnaast zijn er de ontstekingsremmers die een arts kan voorschrijven, deze hebben vervelende bijwerkingen, dus niet bestemd voor langdurig gebruik.
 • Prednison wordt voorgeschreven bij hevige pijn, maar kan niet langdurig worden gebruikt omdat het veel ernstige bijwerkingen heeft. In heel ernstige situaties krijgt iemand opiaten voorgeschreven, maar ook hiervoor geldt dat de bijwerkingen ernstig zijn.
 • Veel mensen met gewrichtsklachten zoeken naar alternatieven bij gewrichtspijn door de enorme hoeveelheid aan bijwerkingen van genoemde medicatie en de ernst ervan.
 • Ga zelf aan de slag, ga op zoek naar datgene dat je wel helpt zonder bijwerkingen. Vraag een diëtist om een goed dieet, ga onder begeleiding meer bewegen en vraag oefeningen die je thuis kunt doen. Niets doen is namelijk geen optie bij gewrichtspijn.     

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: AnnedeLaat
Aantal keer gelezen: 1988x
Toegevoegd: 29-01-2017 11:08
Gewijzigd: 29-05-2017 12:28

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 2891 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!