Slijmbeursontsteking-elleboog

Slijmbeursontsteking elleboog

Slijmbeursontsteking-elleboogEen slijmbeursontsteking elleboog ontstaat meestal als je veel en lang op de elleboog hebt geleund. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je lang leest of studeert. De ontsteking veroorzaakt een zwelling en roodheid. Vaak gaat het gepaard met pijn, warmte en het niet meer goed kunnen buigen van de elleboog. In dit artikel vertellen we je meer over een slijmbeursontsteking elleboog.

Wat is een slijmbeurs?

De elleboog kun je normaal gesproken pijnloos bewegen wanneer je maar wilt. Er lopen veel pezen, spieren en botten langs elkaar door de elleboog. Het bewegen verloopt soepel door de slijmbeurs die zich in de elleboog bevindt. Dit is een zakje gevult met vocht dat fungeert als een soort smeermiddel. Het zorgt ervoor dat de botten, spieren en pezen in de elleboog elkaar niet beschadigen tijdens het bewegen. De slijmbeurs bevindt zich aan de achterkant van het ellebooggewricht. Als deze slijmbeurs ontstoken is, spreken we van een slijmbeursontsteking elleboog.

Hoe ontstaat een slijmbeursontsteking elleboog?

Een slijmbeursontsteking elleboog ontstaat als gevolg van overbelasting. Dit kan komen doordat je veel en lang op de elleboog hebt geleund, bijvoorbeeld bij lang lezen of studeren. Door de langdurige druk ontstaan er kleine beschadigingen in de slijmbeurs, waaronder bloedinkjes die irritatie leveren en een ontsteking veroorzaken. Je kunt daarnaast ook een slijmbeursontsteking aan de elleboog oplopen als je op elleboog valt of je elleboog stoot. Ook is het mogelijk dat bacteriën via een wondje in de slijmbeurs komen en vervolgens een ontsteking in de slijmbeurs veroorzaken.

Risicofactoren

Op elke leeftijd kan een een slijmbeursontsteking elleboog ontstaan. Bij jong volwassenen (met name studenten) komt deze ontsteking over het algemeen echter vaker voor. Dit komt doordat zij tijdens het studeren vaak langdurig op de ellebogen steunen. Een slijmbeursontsteking elleboog wordt daarom ook wel een studentenelleboog genoemd. Verder komt een slijmbeursontsteking vaker voor bij reumapatiënten.

Wat zijn de symptomen?

Het meest kenmerkende symptoom van een slijmbeursontsteking elleboog is de pijn aan de elleboog. Deze pijn wordt erger wanneer er druk op de elleboog wordt uitgeoefend. Bij beweging neemt de pijn toe, maar in rusttoestand is het vaak ook aanwezig. Door deze pijn krijg je problemen met het bewegen van de elleboog. Ook kan het zo zijn dat de huid op de plaats van de ontsteking pijnlijk aanvoelt. Het kan bijvoorbeeld pijnlijk zijn om over de huid te aaien. In veel gevallen is er bij een slijmbeursontsteking elleboog sprake van een vochtophoping, waardoor er een zwelling te zien is. Als de slijmbeursontsteking is ontstaan door een infectie, kan dit tevens gepaard gaan met koorts

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De behandelend arts zal vaak eerst een aantal vragen stellen. Hieruit kan hij of zij opmaken welke symptomen zich voordoen. Daarnaast zal de arts waarschijnlijk ook een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Hierbij wordt gekeken welke klachten er optreden en in welke mate bij bepaalde bewegingen van de arm, de schouder en de nek.

Hoe wordt een slijmbeursontsteking elleboog behandeld?

De behandeling van een slijmbeursontsteking elleboog is meestal gericht op het onderdrukken van de pijn. Bij het nemen van voldoende rust verdwijnt een slijmbeursontsteking elleboog namelijk meestal vanzelf binnen enkele weken. De huisarts zal je vaak pijnstillers voorschrijven om de pijn in de elleboog te onderdrukken. In sommige gevallen zal de behandelend arts ook vocht aftappen uit de slijmbeurs om de zwelling iets te laten afnemen. Dit zal het drukkende gevoel verminderen. De arts kan dan tevens een drukverband aanleggen, maar na een paar dagen zal de slijmbeurs zich waarschijnlijk weer met vocht vullen.

Indien je regelmatig een slijmbeursontstekin hebt, kan de behandelend arts ervoor kiezen om een ontstekingsremmer met corticosteroïden in de slijmbeurs te spuiten. Hierdoor zal de ontsteking sneller verdwijnen en is de kans kleiner dat je nogmaals een ontsteking oploopt. Als je een slijmbeursontsteking elleboog hebt opgelopen door een infectie met bacteriën, is het belangrijk dat dit snel wordt behandeled. De bacteriën zorgen er namelijk voor dat de slijmbeurs zich met pus vult, waardoor er een abces ontstaat. De huisarts zal de ontsteking dan behandelen door in de slijmbeurs te snijden. Hierdoor kan het pus naar buiten. Daarna zal de arts een drain (slangetje voor de afvoer van pus) aanbrengen en een verband aanleggen. In sommige gevallen zal de arts antibiotica voorschrijven.

De huisarts zal je in veel gevallen ook doorverwijzen naar een fysiotherapeut. Hier zul je bepaalde oefeningen uitvoeren die helpen om de arm te versterken. Dit zorgt ervoor dat de kans op overlasting in het vervolg minder groot is.

In sommige gevallen zal de huisarts je doorverwijzen naar een orthopedisch chirurg. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als de bovengenoemde behandelingen niet voldoende helpen, als de ontsteking heel vaak terugkomt of als het is ontstaan na een ongeval door een los stukje bot. De chirurg zal vervolgens een operatie uitvoeren en de slijmbeursontsteking verwijderen. Na deze ingreep krijg je een mitella om en mag je de arm minimaal vijf dagen niet bewegen. Na ongeveer twee weken wordt je doorverwezen naar de fysiotherapeut om te starten met een revalidatieprogramma.

Wat kun je zelf doen?

Je kunt zelf een aantal dingen doen om de genezing te bevorderen en de klachten te verminderen. Belangrijk is dat je het gewricht rust geeft, want hierdoor wordt druk op de slijmbeurs voorkomen. Probeer activiteiten en houdingen te vermijden waarbij de elleboog wordt belast. Als je de elleboog belast tijdens het sporten, kun je het beste niet meer gaan sporten totdat de slijmbeursontsteking elleboog is genezen. Eventueel kun je ook op een andere manier gaan trainen waarbij de elleboog niet wordt belast.

Als je erge last hebt van pijn, kun je de elleboog koelen. Dit kan de pijn namelijk verminderen. Je kunt dit doen met een ijsblokje of een coldpack. Het beste is om hier een doek omheen te wikkelen, zodat de huid niet bevriest. Koel de elleboog gedurende maximaal tien minuten per keer.

Hoe kun je een slijmbeursontsteking elleboog voorkomen?

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Een slijmbeursontsteking elleboog kun je helaas niet helemaal voorkomen, maar je kunt wel een aantal dingen doen om het risico op een ontsteking te verminderen. Als je tijdens je werk of het studeren veel op je elleboog leunt, kun je de elleboog overbelasten. Dit kun je voorkomen door elleboogbeschermers te dragen of een kussentje onder je elleboog neer te leggen. Zo kun je de druk op de elleboog verminderen.

Als je de elleboog belast tijdens het sporten, kun je nadenken over een andere trainingsvorm. Kijk ook of je de oefeningen wel met de juiste techniek uitvoert. Verder is het belangrijk dat je zorgt voor een goede trainingsopbouw. Bouw de training na een periode van niet trainen geleidelijk op totdat je weer op je oude niveau bent. Verder is het goed om tijdens het sporten ook accessoires te gebruiken die je ellebogen beschermen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan elleboogbeschermers als je gaat skaten (bescherming bij het vallen).






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 5259x
Toegevoegd: 23-12-2016 12:18
Gewijzigd: 31-01-2017 23:49

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3862 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!