vrouw met bloedneus

Spontane bloedneus: hoe kan dat?

vrouw met bloedneusEen spontane bloedneus is iets wat wel vaker voorkomt en in de meeste gevallen ongevaarlijk is. Wel kan het natuurlijk heel veel vervelend zijn en je wilt waarschijnlijk weten waardoor dit komt. In dit artikel leggen we je uit hoe een spontane bloedneus kan ontstaan en wat je hiertegen kunt doen.

Wat is een spontane bloedneus eigenlijk precies?

Voordat we verder gaan met de uitleg over het ontstaan van een spontane bloedneus, is het belangrijk om te weten wat een bloedneus precies is. Als je een bloedneus hebt, loopt er spontaan helder- of donkerrood bloed uit je neus. Soms kan dit bloed ook samengeklonterd zijn. In de meeste gevallen komt er bloed uit slechts één neusgat, maar het komt ook voor dat er uit twee neusgaten bloed komt.

Het bloed is afkomstig uit kleine bloedvaatjes die in het neusslijmvlies zitten. Deze bloedvaatjes zijn heel gevoelig en kunnen scheuren door bijvoorbeeld hard te niezen of neuspeuteren. Dan kan er een spontane bloedneus ontstaan. Een spontane bloedneus is dus over het algemeen niets ernstig en vrijwel iedereen heeft hier wel eens mee te maken gehad.

Statistieken

Zoals we hierboven al noemden heeft bijna iedereen wel eens een spontane bloedneus gehad. Ongeveer 20% van de mensen krijgt jaarlijks meerdere bloedneuzen. Er zijn bepaalde groepen die meer kans hebben op een spontane bloedneus. Zo komt het bijvoorbeeld vaker voor bij baby’s en kinderen tot 10 jaar, sporters, ouderen en zwangere vrouwen.

Spontane bloedneus bij zwangere vrouwen

Zwangere vrouwen hebben dus een hogere kans op een spontane bloedneus, maar waardoor komt dit nu precies? De reden hiervoor is dat een zwangere vrouw toeneemt in gewicht en als gevolg hiervan gaat het lichaam meer bloed aanmaken. Hierdoor komt er een grotere druk te staan op de kleine bloedvaatjes in je neus.

Daarnaast komt ook het hormoon progesteron vrij tijdens een zwangerschap en hierdoor worden de bloedvaten iets dunner en slapper. Je hoeft je geen zorgen te maken als je tijdens de zwangerschap een spontane bloedneus krijgt. Dit is namelijk niet gevaarlijk voor jou of de baby.

Spontane bloedneus bij kinderen

Bij kinderen zijn de bloedvaatjes kleiner en dunner, waardoor ze ook gemakkelijker beschadigd kunnen raken. Zo kan een kind bijvoorbeeld al een spontane bloedneus krijgen als gevolg van een woede-uitbarsting of hard persen op de wc. Daarnaast stoppen kinderen ook nog wel eens voorwerpen in hun neus, waardoor er een bloedneus kan ontstaan.

Hoe ontstaat een spontane bloedneus?

Er zijn verschillende manieren waarop een spontane bloedneus kan ontstaan, maar de meesten zijn vrijwel onschuldig. Een bloedneus is in de meeste gevallen ontstaan door een lokale oorzaak. Hiermee bedoelen we iets wat in de neusholte zelf gebeurd. De bloedvaatjes in de neusholte zijn dan kapot gegaan door bijvoorbeeld neuspeuteren, heftig niezen, hard de neus snuiten, neuspoliepen of een klap of ander trauma op de neus.

Het kan echter ook voorkomen dat een spontane bloedneus ontstaat als gevolg van een onderliggende aandoening, maar dit is slechts zelden het geval. Stollingsstoornissen, een extreem hoge bloeddruk of aangeboren afwijkingen van de bloedvaten zouden dan de oorzaak kunnen zijn. Ook kan een verkoudheid, arteriosclerose, leukemie of bloedarmoede de oorzaak zijn.
Verder zijn er nog bepaalde middelen die de kans op een spontane bloedneus verhogen. Als je bijvoorbeeld veelvuldig aspirines, drugs of bloedverdunnende medicijnen neemt, loop je een hoger risico om een bloedneus te krijgen.

Wat kun je er tegen doen?

Als je merkt dat je een spontane bloedneus hebt, moet je als eerste rustig gaan zitten en je neus flink snuiten. Daarna knijp je je neus gedurende tien minuten dicht. Dit doe je vlak onder het neusbeen waar het zachte gedeelte van je neus begint. Vervolgens buig je je hoofd licht voorover en adem je rustig door je mond. De meeste bloedneuzen gaan op deze manier vanzelf binnen enkele minuten over. Als dit niet het geval is, kun je de procedure herhalen. Ook kun je ervoor kiezen om de bloedneus dan te behandelen met een hiervoor bedoelde gel.

De speciale gel die bedoeld is om de neusbloedingen te stoppen kun je in de neus inbrengen. Eerst dien je de neus te snuiten om het vrij te maken van bloed en vervolgens spuit je de gel uit de tube in je neus. De gel zorgt ervoor dat de bloedstolling in de neus op een natuurlijke wijze wordt gestimuleerd, waardoor de bloedvaatjes worden dichtgedrukt. Indien deze methode niet werkt, kun je het nog een keer proberen.

Houd het bloeden van de neus echt niet op ondanks de voorgaande behandelmethodes? In dat geval kun je het beste contact opnemen met de huisarts. Hij kan je zalfjes of medicijnen voorschrijven die ervoor zorgen dat de bloedvaatjes in de neus samentrekken. Hierdoor zal het bloeden stoppen. In andere gevallen wordt de neus opgevuld met tampons om de bloedvaatjes dicht te drukken. Het kan ook voorkomen dat er een kleine poliklinische ingreep wordt gedaan om het bloeden te stoppen.

Naar de huisarts?

Houd het bloeden van de neus echt niet op ondanks de voorgaande behandelmethodes? Heb je al meer dan tien minuten geprobeerd om je neus dicht te knijpen en is het bloeden nog niet gestopt? In dat geval kun je het beste contact opnemen met de huisarts. Hij kan je zalfjes of medicijnen voorschrijven die ervoor zorgen dat de bloedvaatjes in de neus samentrekken. Hierdoor zal het bloeden stoppen. In andere gevallen wordt de neus opgevuld met tampons om de bloedvaatjes dicht te drukken. Het kan ook voorkomen dat er een kleine poliklinische ingreep wordt gedaan om het bloeden te stoppen.

Onderzoek bij de KNO-arts

Het kan soms noodzakelijk zijn om de oorzaak van de bloedneus te laten onderzoeken bij een KNO-arts. Dit is bijvoorbeeld het geval als iemand regelmatig last heeft van een bloedneus of als er een vermoeden is dat een onderliggende aandoening de bloedneus veroorzaakt. Indien de bloedneus het gevolg is van een klap of een trauma op de neus, is een onderzoek bij de KNO-arts ook aan te raden.

De KNO-arts onderzoekt waar de bloeding precies is gestart door het voorste gedeelte van de neus te bekijken. Met behulp van een neusspeculum en een lampje of spiegel bekijkt de arts de neusholte en de voorste neusgangen. Als de spontane bloedneus is ontstaan als gevolg van een klap op, worden er röntgenfoto’s gemaakt van het hoofd om te zien of er nog ander letsel is. Indien wordt vermoed dat een onderliggende aandoening de bloedneus heeft veroorzaakt, wordt de cliënt doorverwezen naar een internist voor verder onderzoek.

Hoe kun je een spontane bloedneus zelf voorkomen?

Een spontane bloedneus kun je helaas niet altijd voorkomen, maar er zijn wel manieren om ervoor te zorgen dat de kans op een bloedneus kleiner is. Zo kun je het beste niet in je neus peuteren en je neus enkel zachtjes snuiten. Droge lucht verhoogt eveneens de kans op een bloedneus, dus het is belangrijk dat je de verwarming in huis niet te hoog zet. Als het winter is en je de verwarming wel hoog wilt zetten, kun je de ruimte ook weer wat vochtiger maken door vochtige handdoeken of bakjes water op de verwarming te zetten.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 5172x
Toegevoegd: 02-02-2016 22:29
Gewijzigd: 28-02-2016 23:45

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!