gezin op de fiets voor een goede bloedsomloop

Hoe verbeter je de bloedsomloop?

gezin op de fiets voor een goede bloedsomloopEen goede bloedsomloop staat garant voor een goede voeding- en zuurstofvoorziening naar de organen en weefsels toe. Het transport van voeding en zuurstof komt tot stand door het stromen van het bloed door het lichaam met de aderen als snelweg.

De bloedsomloop houd je in leven

In de longen wordt zuurstof opgenomen door het bloed. Vervolgens stroomt het zuurstofrijke bloed via ons hart door naar de rest van ons lichaam en wordt het met grote kracht zelfs naar de allerkleinste bloedvaatjes gepompt. Het weefsel rondom deze haarvaatjes neemt de zuurstof op en geeft direct de afvalstoffen mee op de weg terug. De bloedsomloop houd je in leven en je moet daarom ook goed voor je aderen zorgen. Dat kan op meerdere manieren en dat leggen we je op deze pagina uit.

Helaas functioneert de bloedsomloop lang niet bij iedereen even goed. Dit kan meerdere oorzaken hebben zoals vernauwde aderen, verkalkte aderen of een zwak hart. In dit artikel geven we je enkele super handige, praktische tips waarmee je de bloedsomloop helpt te verbeteren. We raden je aan om bij ernstige gezondheidsklachten vooraf een arts te raadplegen.

Symptomen van mogelijke slechte bloedcirculatie

 • Gevoelsverlies in de ledematen.
 • Hoofdpijn
 • Verkleuring van de vingers en nagels
 • Spataders
 • Jeuk aan de armen en benen
 • Doof gevoel in de armen en/of benen
 • Pijn en/of krampen in handen/voeten
 • Opgezette benen (vooral enkels)
 • Slecht genezende wondjes op armen en benen
 • Kloven in de handen en/of voeten
 • Krachtverlies in de handen en voeten
 • Je draaierig voelen wanneer je staat of opstaat

Stoppen met roken!

Het zal je misschien niets verbazen dat stoppen met roken als eerste in onze lijst met tips prijkt. Want niet alleen is roken kankerverwekkend maar de negatieve effecten van roken zijn ook direct zichtbaar! Rokers hebben een blekere, doffere huid dan niet-rokers en dat komt doordat de bloedsomloop hapert. Niet voor niets merken ex-rokers al na enkele dagen dat de bloedsomloop zich weer herstelt doordat ze tintelingen voelen in vingers en tenen, omdat het bloed de weefsels weer makkelijker kan bereiken...

Ook het krijgen en vasthouden van een erectie gaat makkelijker; alle aderen in het lichaam gaan weer openstaan, ook die in de penis. Voor mannen geldt dus alarmfase 1 zodra zij minder makkelijk een erectie kunnen krijgen en/of kunnen vasthouden...

Douche en/of was je vaker koud

Douche je regelmatig koud? Dan ga jij je op termijn veel gezonder en energieker voelen! Want wat gebeurt er als je koud doucht? Het lichaam reageert op koude door de aderen samen te laten trekken, zodat (als een natuurlijk beschermingsmechanisme) er extra bloed naar de vitale organen zoals bijvoorbeeld het hart, de hersenen en de lever stroomt en minder bloed naar de (minder belangrijke) uiteinden van ons lichaam, de ledematen. Wanneer het lichaam in aanraking komt met extreme koude komen er dus allerlei reacties op gang.

Door regelmatig een koude douche te nemen train je de spiertjes in de aderen en houd je dus de aderen in een goede conditie. Daarmee ontlast je tevens je hart. Met koud douchen stijgt tevens de bloeddruk, waardoor het bloed met een veel hogere druk door onze belangrijke organen wordt gepompt. De cellen worden op die manier optimaal gevoed en voorzien van extra zuurstof.

Positievere levensinstelling

Je verbetert je algehele gezondheid en dus ook je bloedsomloop door een positievere levensinstelling aan te nemen. Een krijgskunst zoals Kung Fu helpt je daarbij. Door het nemen van Kung Fu lessen leer je namelijk beter te ademen en word je een positievere levensinstelling bijgebracht. Door positiever in het leven te staan zal je minder vaak ziek worden, slaap je beter (en kan je lichaam zich dus beter herstellen) en verbetert de bloedsomloop zich. In de plaats van Kung Fu kan je natuurlijk ook Yogalessen nemen of iets soortgelijks.

Je hart- en bloedvaten versus gezond eten

Lang niet iedereen maar veel mensen eten vandaag de dag toch wel erg ongezond. Wist je dat bijna 90% van de voedingsproducten in de supermarkt min of meer ongezond zijn? Probeer je daarom te beperken tot alleen de versafdeling. Alleen de producten die de natuur ons kant en klaar aanreikt zijn gezond. Alle bewerkte voedingsproducten zijn ongezond. Je hart en bloedvaten houd je in een goede conditie wanneer je schadelijke transvetten uit je dieet schrapt, wanneer je suikers (en dus ook snelle koolhydraten) links laat liggen en zout (ook zeezout, Himalaya zout, et cetera) gewoon niet meer gebruikt. De volgende producten zijn met name goed voor je hart- en bloedvaten:

 • Verse groenten en kruiden
 • Vers fruit
 • Onbewerkte vette vis zoals zalm en makreel maar ook haring
 • Noten
 • Olijfolie
 • Knoflook

Meer water drinken en frisdrank lekker laten staan

Het lichaam bestaat uit een groot gedeelte uit water. Houd deze voorraad op peil en drink voldoende kraanwater. Minstens 2 liter per dag en als je dorstig bent iets meer. Zo zorg je voor een goede hydratatie. Laat frisdrank daarentegen lekker staan. In vrijwel alle soorten frisdrank zit veel suiker (soms onder een andere noemer). En suikers zijn slecht voor hart- en bloedvaten.

Sport je bloedvaten gezond!

Kom dagelijks in beweging en sport zo vaak als je maar kan. Je laat je hart sneller kloppen en je bloed harder stromen. Over het algemeen bereik je met krachttraining het meeste. Je bouwt spieren op en daardoor verbeter je automatisch je cardiovasculaire maar ook je lymfecirculatie. Verricht je veel zittend werk? Dit is niet bevorderlijk voor een goede bloedcirculatie maar je kunt wel pauzes inlassen zodat je schade beperkt. Probeer ieder uur eventjes rond te lopen of doe wat rek- en strekoefeningen. Probeer in elk geval om je hartslag (tijdelijk) eventjes omhoog te brengen.

Bloedsomloop verbeteren met massage

Net zoals beweging blijkt ook een massage de bloedsomloop plaatselijk sterk te kunnen verbeteren. Het bevordert de bloeddoorstroming op de plaats waar je wordt gemasseerd. Daarom wordt massage vaak ingezet als middel om de genezing te bevorderen.

Minder of geen koffie en alcohol meer

Het is verstandig om je koffie- en/of alcoholgebruik terug te dringen wanneer je dit teveel drinkt. Drink je bijvoorbeeld dagelijks 5 koppen koffie of meer? Neem er dan in het vervolg 1 á 2 minder. Vervang eventueel een paar koppen koffie voor cafeïnevrije koffie. Cafeïne stuwt je bloeddruk tijdelijk omhoog en erg gezond is dit niet voor de aderen. Heb je te vaak een hoge bloeddruk, dan kunnen je aderen beschadigen en dit komt je bloedsomloop niet ten goede. Alcohol gebruik je met mate.

Drink in elk geval niet meer dan 1 glas alcohol per dag. Al wordt ook aangenomen dat helemaal geen alcohol drinken de beste oplossing is. Andere deskundigen raden juist weer één glas rode wijn per dag aan vanwege bepaalde positieve eigenschappen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Jaell
Aantal keer gelezen: 2760x
Toegevoegd: 21-06-2016 12:48
Gewijzigd: 03-07-2016 23:12

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3413 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!