Hoe ga je om met narcistisch misbruik? 7 tips

Hoe ga je om met narcistisch misbruik? 7 tips

Hoe ga je om met narcistisch misbruik? 7 tipsNarcistisch misbruik komt vaker voor dan je denkt. Naar schatting heeft ongeveer 5% van de bevolking een narcistische persoonlijkheidsstoornis. De kans is groot dat je ooit met een narcist te maken hebt gehad. Toch is het herkennen van narcisme niet makkelijk. Het is subtiel en onderhuids. In dit artikel lees je nuttige tips om met narcistisch misbruik om te gaan.

Tip 1: Bewaak je grenzen

Leven met een narcist is niet gemakkelijk. Het kan vermoeiend en moeilijk zijn, maar er zijn dingen die je kunt doen om sterk, gesteund en mentaal gezond te blijven. Om te beginnen moet je weten dat narcisten gemakkelijk grenzen zullen overschrijden. Hoewel ze de grenzen van anderen kunnen doorbreken, geven ze prioriteit aan die van henzelf. Het is belangrijk om je eigen grens met deze persoon vast te stellen en sterk te handhaven. Als ze proberen de schuld op jou af te schuiven, hoef je dat niet te accepteren. Ze hebben er geen probleem mee om regels te buigen en te overtreden, omdat regels niet op hen van toepassing zijn.

Laat duidelijk merken welk gedrag je niet tolereert. Loop desnoods weg als de narcist het bloed onder je nagels vandaan haalt. Hoewel het soms moeilijk kan zijn, moet je altijd voor jezelf opkomen. Zeker als je met een narcist te maken hebt.

Tip 2: Reageer onverschillig op een narcist

Narcisten zijn afhankelijk van je emotionele reacties. Zodra ze merken dat het je raakt, dan zal dit de narcist energie geven. Probeer daarom nooit verdrietig of boos te zijn in de nabijheid van de narcist. Concentreer je op de huidige situatie en probeer geen ruimte te laten voor projectie. Door het gesprek continu terug te sturen naar het probleem waar het om gaat, ontneem je de narcist de kans om het gesprek te domineren. Als je ziet dat het gesprek eenzijdig blijft, beëindig het dan en ga verder. Uiteindelijk is het belangrijk om te erkennen dat de meeste situaties met een narcist onopgelost blijven.

Tip 3: Leer de gevaarlijke manipulatietechnieken herkennen

 Narcisten zijn bekwame manipulators en meesters in bedrog. Tactieken zoals gaslighting, love bombing en projectie zijn hulpmiddelen die worden gebruikt om macht over jou te verkrijgen.  Als je je niet lekker voelt, verward bent of de woorden niet kunt vinden om uit te leggen wat er aan de hand is, is het misschien tijd om de relatie te beëindigen . Het is niet de moeite waard om jezelf of je eigenwaarde uit het oog te verliezen om in een relatie te blijven die niet aan je behoeften voldoet. Door op tijd de narcist te verlaten kun je jezelf een hoop ellende besparen.  Op Narcismewijzer, een website voor slachtoffers van narcisme gaat men uitgebreid  in op hoe je de belangrijkste kenmerken van narcisme kunt herkennen.

Tip 4: laat je realiteit niet in twijfel trekken

Een narcist kan van alles naar je hoofd slingeren. Letterlijk en figuurlijk. Twijfel echter nooit aan jezelf. Herinner jezelf eraan dat het niet jouw schuld is wat er gebeurt. Als iets niet goed gaat, kan een narcist met een vinger naar je wijzen. Jij bent echter niet de schuldige. Als de schuld bij jou wordt gelegd, accepteer die dan niet.  Narcisten weten situaties te manipuleren en mensen te misleiden. Ze kunnen methoden zoals gaslighting en projectie gebruiken om te proberen je realiteit te veranderen en controle te krijgen. Als je je verward of verloren begint te voelen, is het misschien tijd om de relatie met een narcistische partner te beëindigen.

Tip 5: Wijs ze op hun schadelijk gedrag

 Narcisten zijn zich meestal niet bewust van de pijn die ze anderen toebrengen. Voor de narcist is hun gedrag normaal en zullen ze anderen de schuld geven van hun mislukkingen en fouten.

Wijs daarom voorzichtig de aandacht op het ongewenste gedrag

Je kunt een narcist vertellen dat ze ongelijk hebben zonder direct te zeggen 'je hebt ongelijk'. Bijvoorbeeld: "Je maakt een goed punt, maar ik zie de dingen toch anders" of "dat kan ik me in elk geval niet herinneren."

Aangezien narcisten er niet van houden om in een negatief daglicht te worden gesteld, zullen ze hun gedrag snel aanpassen om als positief gezien te worden. Of ze krijgen er genoeg van en ze beginnen met een stiltebehandeling waarbij je wekenlang wordt genegeerd.

Tip 6: Zorg dat ze niet meer geïnteresseerd in je raken 

Door emotioneel niet meer te reageren op een narcist kun je jezelf beschermen. Als je een narcist niet helemaal uit je leven kunt bannen, probeer je dan zoveel mogelijk van ze af te scheiden.

In het begin zullen ze gefrustreerd raken door je passiviteit, maar uiteindelijk zullen ze zien dat er geen voordeel meer te behalen valt en zullen ze naar iemand anders op zoek gaan.

Als ze niet krijgen wat ze willen: voldoening uit het kwetsen van andere mensen of het manipuleren van hen, zullen ze een andere bron van die voldoening vinden. De narcist zal je verlaten en op zoek gaan naar een ander slachtoffer. Dat geeft jou de tijd om te herstellen van narcistisch misbruik. Het is ook het moment om de narcist, zeker als het je ex-partner of collega is, voorgoed uit je leven te bannen. 

Tip 7: Durf professionele hulp te zoeken

Omdat narcistisch misbruik subtiel kan zijn, kan het moeilijk zijn om te bepalen of je een slachtoffer van een narcist bent. Het kan gemakkelijk zijn om in een cyclus van narcistisch misbruik te vervallen en je gevangen te voelen zonder een uitweg. Tekenen dat je mogelijk professionele hulp nodig heeft, variëren van relatie tot relatie.

Als je aan jezelf en je eigen realiteit begint te twijfelen, wordt het mogelijk tijd om professionele hulp bij narcisme te zoeken. Omgaan met een narcist kan overweldigend zijn en je leven ingrijpend veranderen, maar begrijp dat je niet alleen bent en dat er een gemeenschap is van overlevenden van narcistisch misbruik.

Probeer je verhaal met andere mensen te delen en schaam jezelf niet voor je verhaal. Jij kunt er niks aan doen dat je slachtoffer van narcisme bent geworden. Je komt niet in contact met een narcist omdat je graag misbruikt wil worden. Je dacht in eerste instantie misschien dat het om een lief en of charmant persoon zou zijn die je goed zou behandelen. Later kwam je er waarschijnlijk achter dat dit totaal niet het geval bleek te zijn.


Je vermogen om te herstellen is afhankelijk van het begrijpen van wat je hebt meegemaakt en het vinden van manieren voor genezing, zelfzorg en eigenliefde.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: vera
Aantal keer gelezen: 797x
Toegevoegd: 02-12-2022 10:36
Gewijzigd: 05-12-2022 09:12

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!