Rare geluiden tijdens het ademhalen

Rare geluiden tijdens het ademhalen

Rare geluiden tijdens het ademhalenAdem in, adem uit. Het lijkt zo makkelijk en anders dan de geluid van 'lucht' hoor je niet veel, tenminste normaal gesproken niet.

Wanneer je tijdens het ademen meer geluiden hoort dan het geluid van een normale ademhaling is dat meestal een teken van een probleem in met het ademhalingssysteem. Dit kunnen infecties of vernauwingen zijn. vaak gaat een vreemd geluid tijdens de ademhaling ook gepaard met kortademigheid en / of pijn bij het ademhalen.

Mocht je erg veel last ondervinden dan kan het raadplegen van een arts een goede stap zijn. Met een stethoscoop kunnen geluiden en vibraties beter worden gehoord. Op basis van de kennis van de arts kan deze inschatten of er sprake is van een gevaarlijke of medische situatie situatie.

Veel voorkomende geluiden bij de ademhaling

 

Piepende ademhaling

Een ademhaling kan soms een piepend geluid gegeven. Dit kan een klacht zijn die mensen ervaren bij kortademigheid. Doordat de luchtwegen vernauwen moet dezelfde hoeveelheid lucht door een nauwere opening. Dit kost meer kracht dan normaal en kan leiden tot het piepende geluid in de ademhaling. Een piepende ademhaling komt relatief vaker voor bij mensen met overgewicht.

Gorgelend geluid

Een gorgelend geluid tijdens het ademen wijst meestal op een verkoudheid of andere aandoening aan de luchtwegen. De grotere dan normale hoeveelheid slijm zorgt voor het gorgelende geluid.

Vibrerend geluid

De buitenwereld merkt dit geluid niet makkelijk op, maar degene die er last van heeft wel. Het geluid wordt gevoelsmatig  verstrekt door de trilling in het ademhalingssysteem van degene die het betreft.

Oorzaken

Normaliter zijn afwijkende geluiden indicatoren van problemen met de longen of met de luchtwegen. De meest voorkomende oorzaken van een ‘raar geluid’ tijdens de ademhaling is:

  • Griep
  • Verkoudheid
  • Longontsteking
  • Vernauwde luchtwegen
  • Vocht in de longen
  • Verdikte borstkas
  • Hartproblemen

Psychologisch

Daarnaast kunnen ook psychische oorzaken een rol spleen bij een ‘zwaar’ geluid tijdens de ademhaling. Een voorbeeld hiervan kan zijn iemand die last heeft van enorm veel stress. Door de stress trekken alle spieren in het lichaam van de persoon samen. Dit kan leiden tot een zware, snelle ademhaling die vreemd klinkt. In zo’n geval kan een psychologische behandeling helpen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: spreker
Aantal keer gelezen: 40508x
Toegevoegd: 30-01-2014 17:10
Gewijzigd: 19-04-2016 21:49

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!