liesbreuk

Liesbreuk: symptomen en oorzaken

liesbreukEen liesbreuk is een breuk in de buikwand die de buikholte van de benen scheidt, waardoor een deel van het buikvlies in de lies kan zakken. Ongeveer 27% van de mannen krijgt hier eens in zijn leven mee te maken. Bij vrouwen ligt dit percentage slechts op 2%. De buikwand van mannen is minder sterk, waardoor zij meer kans hebben op een liesbreuk. In dit artikel vertellen we meer over de liesbreuk symptomen en oorzaken.

Wat is een liesbreuk?

Een liesbreuk wordt ook wel een hernia linguinalis genoemd. Het gaat hierbij om een breuk in de buikwand die de benen en de buikholte van elkaar scheidt. Een gedeelte van het buikvlies en in sommige gevallen ook een gedeelte van de darmen kan hierdoor in de liesstreek zakken. Het kan om een opening in de buikwand gaan, maar ook om een zwakke plek. 

Oorzaken

Een liesbreuk kan door verschillende factoren worden veroorzaakt. In veel gevallen is de liesbreuk aangeboren, voornamelijk bij jongetjes. Dit komt doordat het kanaal waardoor de balletjes zijn ingedaald nog niet volledig is gesloten. Een andere mogelijke oorzaak is een verzwakking van de buikwand. Dit komt doordat er teveel druk op de buikwand komt te staan. Deze druk kan ontstaan als gevolg van overgewicht, persen (zoals bij obstipatie), te zwaar tillen, langdurig hoesten of het langdurig bespelen van een blaasinstrument.

Liesbreuk symptomen

Het is lang niet altijd zo dat er ook daadwerkelijk liesbreuken symptomen optreden als er sprake is van een liesbreuk. Een van de liesbreuk symptomen die wel bijna altijd optreedt is een zwelling in de lies. Hieraan is de liesbreuk dan ook het beste te herkennen. Op het moment dat je staat, hoest of perst wordt de zwelling meestal beter zichtbaar. Je kunt de zwelling vaak eenvoudig zelf terugduwen, waardoor het ook minder zichtbaar is. De zwelling zal daarnaast tevens minder zichtbaar zijn wanneer je op je rug ligt.

In sommige gevallen kan de zwelling helemaal doorlopen tot aan de balzak of de schaamlip. Verder is het mogelijk dat de liesbreuk gepaard gaat met een pijnlijk, brandend of stekend gevoel. In andere gevallen valt de zwelling van de liesbreuk niet op, maar heeft de persoon in kwestie wel last van pijn in de liesstreek. Deze situatie komt voornamelijk voor bij vrouwen. Geleidelijk aan kan een liesbreuk ook groter worden, waardoor er na verloop van tijd meer liesbreuk symptomen kunnen optreden of de klachten kunnen heviger worden.

Complicaties

Het komt gelukkig niet zo vaak voor, maar een liesbreuk kan bekneld raken. Hiermee wordt bedoeld dat het gedeelte van het buikvlies dat naar buiten puilt door de liesbreuk bekneld raakt. Soms puilt er ook een deel van de darmen door de buikwand naar buiten en dit kan dan ook bekneld raken. Het gedeelte dat bekneld is geraakt kan niet meer vanzelf terug en als gevolg hiervan kan het afsterven. Ook is het mogelijk dat er een deel van het weefsel dat bekneld is wordt aangetast.
 
Een beknelling bij een liesbreuk kan vaak snel worden herkend. Het gaat namelijk gepaard met veel pijn en het kan zijn dat je last hebt van misselijkheid of moet braken. Het is belangrijk dat een beknelde liesbreuk zo snel mogelijk wordt geopereerd. Als dit niet wordt gedaan is het mogelijk dat de beknelde darm afsterft. Hierdoor kun je ernstig ziek worden.

Wanneer contact opnemen met de huisarts?

Een liesbreuk is niet zo heel gevaarlijk, als je hier weinig last van hebt. Indien er slechts weinig sprake is van liesbreuk symptomen, wordt er meestal ook niet voor gekozen om te opereren. Je hoeft de huisarts dus niet in te lichten als je een liesbreuk hebt en hier slechts weinig last van hebt. Wel is het bealngrijk om de huisarts direct in te lichten als de liesbreuk ineens veel pijn gaat doen of wanneer je de zwelling niet kunt terugduwen. Dan is de liesbreuk waarschijnlijk bekneld en het is noodzakelijk om dan zo snel mogelijk een behandeling te ondergaan.
 
Verder kun je ook het beste even langs de huisarts gaan, indien de liesbreuk meer gaat uitpuilen, meer pijn gaat doen of tot de balzak doorschuift. Deze liesbreuk symptomen zouden ook een mogelijke reden kunnen zijn om over te gaan op een operatie.

Genezing

Een liesbruik die aangeboren is kan zich vaak nog uit zichzelf sluiten. Dit is het geval bij kinderen die jonger zijn dan een jaar. Als de persoon in kwestie ouder is dan een jaar, gaat de liesbreuk niet vanzelf over. Langzaamaan kan de liesbreuk ook steeds groter worden, als je hiermee rond blijft lopen. Een operatie wordt eigenlijk alleen gedaan als de persoon in kwestie erge last heeft van liesbreuk symptomen of als er sprake is van een beklemde breuk. Als de liesbreuk echter geen pijn doet, is er meestal geen reden tot operatie. Aangezien de liesbreuk na verloop van tijd wel steeds erger wordt, zal er uiteindelijk wel altijd een operatie nodig zijn.

Behandeling

De behandeling van een liesbreuk bestaat dus uit een operatie. Bij deze operatie wordt het gedeelte dat uit de buikwand puilt teruggestopt in de buik. Vervolgens wordt ook de buikwand verstevigd, zodat er niet nogmaals een opening kan ontstaan. Dit wordt gedaan met eigen weefsel van de buikwand of een stukje kunststof. Sinds kort kan een liesbreuk echter ook worden behandeld middels een kijkoperatie volgens de laparoscopische procedure. Hierbij wordt er met een kijkbuis in de buikholte gekeken en met een aantal instrumenten die ook via deze buis het lichaam binnen zijn gekomen wordt de operatie uitgevoerd.


Over het algemeen verloopt het herstel van een liesbreukoperatie voorspoedig. Binnen enkele dagen na de operatie is het vaak alweer mogelijk om het grootste gedeelte van je dagelijkse bezigheden te hervatten en na ongeveer één week kun je waarschijnlijk alles weer. Je moet alleen uitkijken met bukken en het tillen van zware voorwerpen. 

Wat kun je zelf doen?

Als je een liesbreuk hebt en een operatie nog niet nodig is, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat de liesbreuk niet zo vaak meer uitpuilt. Deze dingen kunnen na een liesbreuk operatie echter ook helpen om ervoor te zorgen dat je niet zomaar weer een nieuwe liesbreuk krijgt. Let er bijvoorbeeld op de je niet te zwaar of teveel tilt en zorg ervoor dat je geen overgewicht krijgt. Als je normaal gesproken veel perst bij de ontlasting, kun je dit vermijden door genoeg vezels te eten, voldoende water te drinken en dagelijks te bewegen. Ook is het belangrijk dat je stopt met roken. Hoesten geeft namelijk druk in de buik en door te stoppen met roken zul je minder vaak hoesten.





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 10674x
Toegevoegd: 06-05-2016 14:38
Gewijzigd: 25-05-2016 17:30

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3846 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!