Verkoudheid

Verkoudheid, wat is dat?

VerkoudheidWeet je wat een verkoudheid is en wat daar allemaal bij komt kijken? In dit artikel krijg je meer uitleg over een verkoudheid.

Verkoudheid

Bij een verkoudheid gaat het over een ontsteking van het slijmvlies dat zich in je neus bevindt, maar ook in je bijholten en in je keel. Een verkoudheid is erg vervelend, maar deze gaat vanzelf weer over. Soms voel je het opkomen en pak je een paar dagen wat meer rust en mede daardoor wordt de verkoudheid snel minder. Het kan ook zijn dat de verkoudheid doorzet en dat je er ernstige hinder van ondervindt. Zorg dan dat je naar je lichaam luistert en plan op tijd je rust. Je hoeft niet thuis te blijven voor een verkoudheid, maar het is wel goed dat je even aan jezelf denkt. Minder inspanning, meer rust. Je lichaam heeft het nodig en kan zich zo tegen de verkoudheid keren en het virus weer naar buiten werken.

Klachten verkoudheid

Bij een verkoudheid kun je verschillende klachten hebben zoals:

  • Niezen
  • Snotteren
  • Hoesten
  • Heesheid
  • Keelpijn
  • Oorpijn

Het is normaal zo dat het slijmvlies in je neus en keel slijm en vocht produceert (een klein beetje). Maar tijdens een verkoudheid kan je slijmvlies ontstoken raken en dan zwelt het op. Je gaat daardoor veel slijm (snot) produceren. Daardoor kan je neus verstopt raken en daardoor kan er neusvocht, snot, uit je neus lopen en het kan ook achter in je keel ‘lekken’. Omdat je een ontsteking hebt, zal je slijmvlies last krijgen van irritaties en dat kan kriebelen in je neus en keel. Er kan ook keelpijn ontstaan en als je hees wordt, dan wil dat zeggen dat je stembanden ook wat ontstoken zijn. Oorpijn kan ook voorkomen bij een verkoudheid en dat komt omdat je neus en keel door middel van een smal gangetje (dit is de buis van Eustachius) verbonden zijn met je middenoor. Ook een ontsteking in je middenoor kan de oorzaak van oorpijn zijn.

Oorzaak verkoudheid

Bij een verkoudheid is een virus vaak de oorzaak. Veel verschillende virussen kunnen zorgen voor een verkoudheid. Als je een paar keer achter elkaar verkouden bent geworden, dan gaat het iedere keer weer om een ander virus. Een virus kan zich dan ook gemakkelijk verspreiden middels vochtdruppeltjes die je uitademt en ook kan het virus via de handen verspreid worden. Je kunt niet voorkomen dat je verkouden wordt. Ook op scholen en in treinen kan verkoudheid snel verspreid worden, omdat er dan veel mensen in een kleine ruimte bij elkaar zijn. Voorkomen van een verkoudheid lukt niet, maar je kunt wel zorgen dat je een zo goed mogelijke weerstand hebt en dat je niet alles vast pakt waar veel mensen aanzitten (leuningen bijvoorbeeld). Hierdoor kun je de kans dat je verkouden wordt iets verkleinen. Bij kinderen is het vaak nog lastiger om verkoudheid te voorkomen, want op scholen spelen ze samen en raken ze andere kinderen aan. Ook raken ze vaak dezelfde voorwerpen aan en als een kindje niest, verspreidt een virus zich snel. Leer kinderen dan ook goed de handen te wassen.


Behandeling verkoudheid

Een verkoudheid hoef je meestal niet te behandelen met medicatie. Als je teveel last hebt, kun je altijd neusdruppels of spray gebruiken. Er zijn wel een paar dingen die je verder nog kunt doen:

  • Als je moet niezen of hoesten zorg er dan voor dat je een zakdoek voor je mond houdt en was altijd goed en vaker je handen.
  • Irritatie van de slijmvliezen moet voorkomen worden, dus zorg dat je rook vermijdt.
  • Stomen zou kunnen helpen om je klachten te verminderen.
  • Als je neus dicht zit kun je ook druppels met zout water gebruiken, zodat de klachten wat af kunnen nemen. Ook kun je zelf een zoutoplossing maken. Je neemt dan een afgestreken theelepel met zout en dit los je op in lauw water. Je kunt dit een paar keer per dag gebruiken, het kan geen kwaad voor je neus. Gebruik je te lang een zoutoplossing of een te sterke zoutoplossing dan kan de binnenkant van je neus daardoor geïrriteerd raken.
  • Een gewone verkoudheid moet vanzelf overgaan. Soms kan het hoesten of niezen wel een paar weken aanhouden.
  • Als je verkouden bent, hoef je daarvoor niet naar de huisarts te gaan. Maar je moet wel contact met je arts opnemen wanneer je ook benauwd wordt, wanneer je een piepende ademhaling hebt of wanneer je suf wordt. Ook wanneer je koorts hebt, boven de 38 graden die langer aanhoudt dan vijf dagen en als je koorts hebt gehad en die weer terug is gekeerd.

Tips bij verkoudheid

Als je verkouden bent, dan zijn er een paar dingen die je kunt doen:

  • De eerste tip die we je kunnen geven is, snuit je neus altijd goed. Zout water druppels zullen je helpen als je neus verstopt zit.
  • Rust nemen is van belang zeker als je flink verkouden bent. Laat je lichaam weer tot rust komen en zorg ook dat je het lekker warm hebt.
  • Voldoende slapen is ook van belang, dan kan je lichaam weer aan zijn weerstand werken. Minimaal acht uur per nacht heb je dan echt nodig.
  • Handen wassen is altijd van belang, maar nu zeker. Zorg ook dat je kranen, leuningen en deurklinken goed schoon blijft maken. De kans dat je verkouden blijft wordt hierdoor kleiner en ook andere gezinsleden zullen hierdoor niet zo snel besmet raken.
  • Wanneer je verkouden bent, moet je eigenlijk je mond, neus en ogen niet aanraken. Als je dat wel doet, dan zal het virus zich weer kunnen verspreiden en zo blijft het rondcirkelen.
  • Een warme douche kan je helpen om even te ontspannen. De waterdamp die lekker warm is, is altijd goed voor je luchtwegen. Ook zou je een stoombad kunnen nemen.
  • Sigarettenrook moet je vermijden, want daardoor zullen je klachten langer aanhouden en kan het hoesten ook erger worden.

Frisse lucht is van groot belang. Ga toch even naar buiten om een kleine wandeling te maken en kleed je dan goed aan. Ook binnen is het van belang dat je goed blijft ventileren en dit kun je doen door in de ochtend even de ramen open te zetten tegen elkaar (ga niet in de tocht zitten). Maar even ventileren is wel zo prettig met name wanneer je de hele dag in je bed wil liggen als je je niet goed voelt en echt ziek bent.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 2809x
Toegevoegd: 29-12-2016 08:19
Gewijzigd: 20-04-2017 22:51

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!