man pijn aan de borst Tietze

Syndroom van Tietze

man pijn aan de borst TietzeHet Syndroom van Tietze - ook wel costochondritis genoemd - is een ongevaarlijke aandoening die erg vervelend kan zijn. Het is een ontsteking van het kraakbeen in de borstkas die meestal een hevige pijn op de borst veroorzaakt. De aandoening kan op elke leeftijd ontstaan, maar in veel gevallen treedt het als eerste op tussen het dertigste en veertigste levensjaar. We vertellen je in dit artikel meer over het Syndroom van Tietze.

Oorzaken

Over het algemeen ontstaat het Syndroom van Tietze plotseling. Het is nog niet helemaal duidelijk wat hier de aanleiding voor kan zijn. Wel zijn er een aantal factoren waarvan wordt gedacht dat ze een mogelijke oorzaak kunnen zijn. Zo zou het ziektebeeld bijvoorbeeld kunnen ontstaan als gevolg van een harde klap of stoot tegen de borst. Verder lijkt het erop dat een zwangerschap in sommige gevallen de aanleiding kan zijn. Ook is het mogelijk dat langdurige of zware lichamelijke inspanningen de oorzaak zijn van costochondritis. Andere mogelijke oorzaken zijn een luchtweginfectie, stress, emotionele spanningen en overbelasting.

Symptomen

Het Syndroom van Tietze kenmerkt zich voornamelijk door de hevige, stekende pijn op de borst. De meeste mensen schrikken heel erg als ze hier voor het eerst mee te maken krijgen. Ze denken namelijk dat er iets mis is met hun hart. Dit is eigenlijk niet zo'n vreemde gedacht, omdat het om een inwendige pijn op de borst gaat die in de meeste gevallen zeer hevig is. Gelukkig heeft de aandoening niets met het hart te maken en is het ongevaarlijk. Wel kunnen de symptomen die optreden erg vervelend zijn.

De pijn in de borstkas komt in aanvallen opzetten en gaat vaak gepaard met een versnelde ademhaling en niezen of hoesten. Ook kan er een druk op de borst ontstaan op de plaats van de ontsteking. Hier ontstaat in veel gevallen ook een zwelling en een verkleuring. De zwelling kan soms enkel inwendig zijn en dus niet zichtbaar op het lichaam.Het kan voorkomen dat de pijn zich uitstraalt naar andere lichaamsdelen, zoals de schouders, de armen, de ribben of de rug. Dit is geen stekende pijn, maar een tintelend, dof gevoel. Tijdens de aanvallen kun je eveneens benauwd worden en je kunt te maken krijgen met een klem gevoel op de borst.

Het is mogelijk dat er bij iemand met het Syndroom van Tietze ook op andere plaatsen in het lichaam ontstekingen ontstaan. Verder kan het zijn dat je tijdens een aanval bang bent voor een aandoening aan het hart, waardoor je last kunt krijgen van lichte hyperventilatie. Als gevolg hiervan kun je te maken krijgen met paniek- en angstaanvallen. Ook kortetermijnderpressies kunnen een gevolg zijn van de ontsteking in de borstkas.

Diagnose

Het is niet gemakkelijk voor een arts om het Syndroom van Tietze te diagnostiseren. Een bloedonderzoek kan hier namelijk geen duidelijkheid over geven. Daarom doet de arts vaak een lichamelijk onderzoek en hij kijkt naar de symptomen. Bij veel mensen ontstaat er een zwelling die zichtbaar is op de borst. Soms is de zwelling niet op de borst te zien, maar kan de arts hem wel zichtbaar maken met behulp van röntgenfoto's. Verder onderzoekt hij of de pijn niet ontstaat door een andere aandoening. Aan de hand van deze gegevens zal de arts de diagnose stellen.

Behandeling

Costochondritis kan helaas nog niet goed worden behandeld. In de meeste gevallen geneest de aandoening vanzelf na enkele maanden. Sommige mensen kunnen echter ook jarenlang last hebben van de symptomen. Een enkele keer is de aandoening chronisch en blijft de persoon in kwestie er zijn hele leven last van houden.

Om de symptomen van het Syndroom van Tietze te verminderen, kan de arts ontstekingsremmende pijnstillers voorschrijven, zoals NSAID. De pijn wordt hierdoor verlicht en de ontsteking kan met deze pijnstillers worden verminderd. Ook is het mogelijk dat de arts je een injectie met een lokaal verdovingsmiddel geeft om de pijn te verminderen. Verder kan de prikkelgeleiding tussen de ribben worden geblokkeerd met een intercostale zenuwblokkade. Dit zorgt er eveneens voor dat de pijn minder wordt.

In een aantal gevallen is de oorzaak van het Syndroom van Tietze te vinden in de wervelkolom. Meestal is er dan geen sprake van een duidelijke zwelling. De arts zal je in dat geval naar een fysiotherapeut doorverwijzen. De fysiotherapeut helpt je om een goede houding te krijgen en je ademhaling te verbeteren. Verder kan de pijn door de fysiotherapeut worden verminderd met behulp van massages en warmtebeahandelingen. Als de klachten grotendeels zijn verdwenen, kan de therapeut je ook oefeningen voor de rug en de schouders laten doen.

Klachten verminderen

Je kunt zelf een aantal dingen doen om de klachten iets te verminderen. Tijdens een aanval is het het beste om je zoveel mogelijk te ontspannen en rustig te ademen. Dit kan ervoor zorgen dat de pijn wat minder hevig is. Verder kun je beter niet te lang zitten of liggen om stijfheid te verminderen en je kunt de ontsteking verminderen door voldoende rust te houden. Probeer ook te letten op je houding en zoveel mogelijk rechtop te lopen en te zitten.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 4989x
Toegevoegd: 07-10-2015 17:56
Gewijzigd: 10-10-2015 21:41

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3413 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!