ontstoken haarzakje

Wat kun je doen tegen een ontstoken haarzakje?

ontstoken haarzakjeEen ontstoken haarzakje komt zowel bij mannen als vrouwen voor en wordt ook wel folliculitis genoemd. We spreken over deze aandoening als het bovenste gedeelte van het haarzakje ontstoken is. Indien het diepere gedeelte van het haarzakje is ontstoken, noemen we dit een steenpuist. Op elk deel van het lichaam waar zich haren bevinden kan een ontstoken haarzakje ontstaan. Hieronder vertellen we meer over de oorzaken en symptomen en wat je hier tegen kunt doen.

Wat is een ontstoken haarzakje?

Een ontstoken haarzakje ontstaat als gevolg van een infectie met bijvoorbeeld een bacterie of een schimmel. Hierdoor zwelt het aangetaste haarzakje op en vervolgens groeit het uit tot een puistje dat met pus is gevuld. Dit ziet eruit als een klein, rond puntje met een geelrode kleur. Het verschil tussen een ontstoken haarzakje en een puistje is dat een puistje groter wordt en ook alleen voorkomt. Bij folliculitis gaat het niet om één ontstoken haarzakje, maar meestal ontstaat er een groepje ontstekingen naast elkaar. Wel heeft folliculitis veel weg van acné, maar bij acné gaat het om een ander soort ontsteking van het haarzakje.

Oorzaken

Een ontstoken haarzakje wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een infectie met een bacterie. Bij veel mensen zit deze bacterie in hun neus en dit brengt bij hen verder geen klachten met zich mee. Vanuit de neus kan de bacterie zich echter verplaatsen naar andere delen van het lichaam en hier een haarzakje infecteren en dus folliculitis veroorzaken. Daarnaast kan de aandoening ook ontstaan door een ander soort bacterie die zich verspreid via zwembaden en bubbelbaden. Als je op deze manier besmet raakt met de bacterie, kan de folliculitis ontstaan op het gehele lichaam. Een ontstoken haarzakje kan tevens ontstaan als gevolg van een infectie met een gist of een schimmel.

De groei van bacteriën, schimmels en gisten wordt bevorderd door een slechte hygiëne. Een haarzakje kan alleen geïnfecteerd worden met een bacterie, een gist of een schimmel, als het haarzakje ook beschadigd is. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de hoofdhuid of de huid erg droog is en jeukt, waardoor je het iets hebt opengekrabt. Bij een droge huid kunnen dode huidcellen zich ook gaan opstapelen en de poriën afsluiten. Hierdoor kunnen puistjes ontstaan.

De huid kan daarnaast ook beschadigd raken door scheren in de verkeerde richting of overmatig scheren. Als gevolg hiervan kunnen er ingegroeide haren ontstaan en daardoor kunnen deze haarzakjes gaan ontsteking. Verder kan wrijving door het dragen van te strakke kleding, overmatig zweten of blootstelling aan bepaalde chemicaliën (teer, oliën) de huid en de haarzakjes beschadigen. Mensen met diabetes lopen ook een hoger risico om folliculitis te krijgen en in sommige gevallen kan het gebruik van een steroïde crème op de huid de haarzakjes beschadigen. Verder lijken ook hormonale factoren een rol te spelen bij het ontstaan van folliculitis.

Symptomen

De symptomen van een ontstoken haarzakje kunnen soms worden verward met de verschijnselen van acne, clownseczeem en rosacea. Toch treden er bij een ontstoken haarzakje wel iets andere klachten op. Op de plaats van het ontstoken haarzakje zit een rode bult of een puistje en dit kan een jeukend en/of pijnlijk gevoel geven. De huid voelt daarnaast ook geïrriteerd aan.

Diagnose

Aan de hand van de huiduitslag en de symptomen die de cliënt omschrijft, kan een arts meestal al zien of het om follicititis gaat. Ook kan de arts vaak al bepalen om welke soort het gaat (door welk organisme de haarzakjes zijn geïnfecteerd). Eventueel kan er nog een kweek van de inhoud van een ontstoken haarzakje worden gedaan om met zekerheid vast te stellen om welke soort follicititis het gaat. Meestal laat de uitslag van de kweek wel een aantal dagen tot weken op zich wachten en daarom geeft de arts vaak al een medicijn mee die werkt tegen het organisme dat waarschijnlijk de veroorzaker is geweest.

Behandeling

In veel gevallen is een behandeling niet nodig, omdat er sprake is van een lichte aandoening. De ontstoken haarzakjes zullen dan vanzelf verdwijnen binnen ongeveer zeven tot tien dagen. Het kan soms wel helpen om een crème met een antibacterieel bestanddeel op de ontstoken haarzakjes te smeren, aangezien de ontstekingen hierdoor sneller zullen verdwijnen. Je kunt het beste de drogist of apotheker eerst even om advies vragen, als je deze crème wilt gaan gebruiken. Indien de folliculitis verspreid is over een groot deel van het lichaam of vaker terugkomt, kan een arts een behandeling met antibioticapillen voorschrijven.

Wat kun je zelf doen?

Als je last hebt van een ontstoken haarzakje, zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen voor een snellere genezing. Zo is het bijvoorbeeld aan te raden om antibacteriële zeep, body scrups en shampoo te gebruiken. Daarnaast is het ook een goed idee om een bad te nemen met een antibacteriële spoeling. Voordat je in bad gaat is het beter om eerst even te douchen, zodat je eerst de bacteriën van je lichaam verwijderd. Let er daarnaast bij het scheren op dat je in de richting scheert waarin het haar groeit en vervang je scheermesjes ook regelmatig. Verder kan het helpen om een Deep Cleansing masker te gebruiken, waardoor verstopte poriën en uiteindelijk ook folliciltus kan worden voorkomen.
 
Knijp de puistjes die zijn ontstaan als gevolg van de onstekingen ook niet uit, want hierdoor kan de infectie zich nog verder verspreiden. Draag ook geen kleding meer die te strak zit, want dit kan wrijving veroorzaken. Het voelt vaak ook niet fijn als je strakke kleding draagt over een deel van het lichaam waar folliculitis voorkomt. Daarnaast kun je het beste je handen regelmatig wassen en elke keer een schone handdoek te gebruiken, want dit zorgt ervoor dat de folliculitis niet verder verspreidt naar andere delen van het lichaam of naar andere personen. Zorg er ook voor dat anderen geen gebruikmaken van jouw handdoek en scheerspullen.

Folliculitis voorkomen

Als gevolg van het scheren hebben sommige mannen regelmatig last van ontstoken haarzakjes. Het is dan belangrijk om erop te letten dat je niet tegen groeirichting in scheert en het kan goed zijn om een scheer- en aftershavecrème te gebruiken die antibacteriële bestanddelen bevatten. Verder kan folliculitis woden voorkomen door wat ruimere kleding te dragen. Ook is het beter om geen vette zalven of crèmes te gebruiken. Verder is het verstandig om geen handdoeken of scheerspullen van anderen te gebruiken, want een bacterie, schimmel of gist kan zich dan gemakkelijk verspreiden en bij jou folliculitis veroorzaken.

Indien de folliculitis vaker terugkomt en je waarschijnlijk te maken hebt met een chronisch vorm, kan dit deels worden veroorzaakt door een tekort aan voedingsstoffen. Het kan dan helpen om dagelijks een voedingssupplement met vitaminen en mineralen in te nemen. Verder kunnen chronische ontstekingen in het gehele lichaam ook worden verminderd door Omega-3 visolie te gebruiken.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 26749x
Toegevoegd: 09-05-2016 12:24
Gewijzigd: 31-05-2016 01:10

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3795 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!