Chronische pijn

Chronische pijn

Chronische pijnIn dit artikel vertellen we je alles over chronische pijn. We vertellen je wat het is, hoe het ontstaat en welke medicinale en alternatieve behandelingen er op de markt zijn om chronische pijn te verminderen.

Feiten over chronische pijn:

 • Inzicht in de basismechanismen van pijn is essentieel voor het ontwikkelen van de juiste behandeling.
 • Acute pijn kan snel evolueren naar chronische pijn.
 • Chronische pijn kan worden beschouwd als een neurologische aandoening op zich en is ook een symptoom van verschillende neurologische aandoeningen, zoals de ziekte van Parkinson.
 • Verschillende farmacologische en niet-farmacologische benaderingen worden gebruikt voor de behandeling van chronische pijn.

Wat is chronische pijn?

Iedereen ervaart af en toe pijn en/of pijnen. Plotselinge pijn is in feite een belangrijke reactie van het zenuwstelsel die je waarschuwt voor mogelijke verwondingen. Wanneer een blessure optreedt, gaan pijnsignalen van het gewonde gebied via je ruggenmerg naar je hersenen.
Pijn zal meestal minder hevig worden naarmate het letsel geneest. Chronische pijn is echter anders dan normale pijn. Bij chronische pijn blijft je lichaam pijnsignalen naar je hersenen sturen, zelfs nadat een blessure genezen is. Dit kan enkele weken tot jaren duren. Chronische pijn kan je mobiliteit beperken en je flexibiliteit, kracht en uithoudingsvermogen verminderen. Dit kan het uitdagend maken om door de dagelijkse taken en activiteiten heen te komen.
Chronische pijn wordt gedefinieerd als pijn die minstens 12 weken duurt. De pijn kan scherp of dof aanvoelen, waardoor een brandend of pijnlijk gevoel in de getroffen gebieden kan ontstaan. Het kan stabiel of intermitterend zijn. Dit wil zeggen dat het komt en gaat zonder enige duidelijke reden. Chronische pijn kan in bijna elk deel van je lichaam voorkomen. De pijn kan anders aanvoelen in de verschillende getroffen gebieden.
Enkele van de meest voorkomende vormen van chronische pijn zijn:

 • Hoofdpijn
 • Postoperatieve pijn
 • Rugpijn
 • Pijn van artritis
 • Neurogene pijn (pijn veroorzaakt door een zenuwbeschadiging)
 • Psychogene pijn (pijn die niet wordt veroorzaakt door ziekte, letsel of zenuwschade)

Volgens de overheid hebben wereldwijd meer dan 1,5 miljard mensen chronische pijn. Het is de meest voorkomende oorzaak van langdurige invaliditeit in Nederland. Het treft ongeveer 20 miljoen Nederlanders.

Hoe vaak komt chronische pijn voor?

Chronische pijn treft 1 op de 5 mensen in Nederland. Het kan van invloed zijn op alle leeftijden en alle delen van het lichaam.
Het is niet mogelijk om op voorhand te zeggen wiens pijn chronisch zal worden. Maar we weten dat mensen meer kans hebben op het ontwikkelen van chronische pijn tijdens of na tijden van stress of ellende.
Mensen kunnen ook chronische pijn ervaren, zelfs nadat de gebruikelijke medische tests geen duidelijke oorzaak geven.

Wat veroorzaakt chronische pijn?

Chronische pijn wordt meestal veroorzaakt door een eerste verwonding, zoals bij een verstuikte enkel. Men gelooft dat chronische pijn zich ontwikkelt nadat de zenuwen beschadigd zijn geraakt. De zenuwbeschadiging maakt de pijn intenser en langduriger. In deze gevallen kan de behandeling van het onderliggende letsel de chronische pijn niet oplossen.
In sommige gevallen ervaren mensen echter chronische pijn zonder voorafgaande verwonding. De precieze oorzaken van chronische pijn zonder letsel zijn niet goed bekend. De pijn kan soms het gevolg zijn van een onderliggende gezondheidstoestand, zoals:

 • Het chronisch vermoeidheidssyndroom, gekenmerkt door extreme, langdurige vermoeidheid die vaak gepaard gaat met pijn
 • Endometriose: een pijnlijke aandoening die optreedt wanneer het baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder groeit
 • Fibromyalgie: wijdverbreide pijn in de botten en spieren
 • Inflammatoire darmziekte: een groep aandoeningen die pijnlijke, chronische ontstekingen in het spijsverteringskanaal veroorzaakt
 • Interstitiële blaasontsteking: een chronische aandoening die wordt gekenmerkt door blaasdruk en pijn
 • Vulvodynie: chronische vulva-pijn die optreedt zonder duidelijke oorzaak

Wie loopt er een risico op chronische pijn?

Chronische pijn kan mensen van alle leeftijden treffen, maar het komt het meest voor bij oudere volwassenen. Naast leeftijd zijn er nog andere factoren die je risico op het ontwikkelen van chronische pijn kunnen verhogen zoals:

 • Het hebben van een blessure
 • Chirurgie
 • Te zwaar of zwaarlijvig zijn


Hoe wordt chronische pijn behandeld?

Het hoofddoel van de behandeling is het verminderen van de pijn en het stimuleren van de mobiliteit. Daardoor kan je gemakkelijk je dagelijkse activiteiten zonder ongemak hervatten
De ernst en frequentie van chronische pijn kan per persoon verschillen. Daarom maken artsen vaak een behandeling op die voor elke persoon specifiek zijn. De behandeling zal afhangen van je symptomen en eventuele onderliggende gezondheidsaandoeningen. Medische behandelingen, leefstijlremedies, of een combinatie van deze methoden kunnen worden gebruikt om je chronische pijn te behandelen.

Geneesmiddelen tegen chronische pijn

Er zijn verschillende soorten medicijnen beschikbaar die kunnen helpen bij de behandeling van chronische pijn. Hier zijn een paar voorbeelden:

 • Pijnverlichters zonder recept, waaronder acetaminofen (Tylenol) of niet-steroïde ontstekingsremmers (NSAID's) zoals aspirine (Bufferine) of ibuprofen (Advil).
 • Opioïde pijnverlichters, waaronder morfine (MS Contin), codeïne en hydrocodon (Tussigon).
 • Adjuvante pijnstillers, zoals antidepressiva en anticonvulsiva.

Medische procedures voor chronische pijn

Bepaalde medische procedures kunnen ook verlichting bieden bij chronische pijn. Een paar voorbeelden zijn:

 • Elektrische stimulatie, die de pijn vermindert door lichte elektrische schokken door je spieren te sturen
 • Een zenuwblokkade, een injectie die voorkomt dat zenuwen pijnsignalen naar de hersenen sturen.
 • Acupunctuur, waarbij de huid licht geprikt wordt met naalden om de pijn te verzachten
 • chirurgie, die verwondingen corrigeert die mogelijk onjuist genezen zijn en die zo pijn veroorzaken
 • Levensstijlremedies voor chronische pijn

Alternatieven remedies

Voorbeelden hiervan zijn:

 • Fysiotherapie
 • Tai Chi
 • Yoga
 • Kunst- en muziektherapie
 • Huisdiertherapie
 • Psychotherapie
 • Massage

Omgaan met chronische pijn

Er is geen genezing voor chronische pijn, maar de aandoening kan wel succesvol worden behandeld. Het is belangrijk dat men zich aan de voorgeschreven behandeling houdt om de symptomen te helpen verlichten.
Lichamelijke pijn is gerelateerd aan emotionele pijn, dus chronische pijn kan je stressniveau verhogen. Het opbouwen van emotionele vaardigheden kan je helpen omgaan met alle stress die verband houdt met je aandoening. Hier zijn enkele stappen die u kunt nemen om stress te verminderen:
Zorg goed voor je lichaam: Goed eten, voldoende slapen en regelmatig sporten kunnen je lichaam gezond houden en je stressgevoelens verminderen.
Blijf deelnemen aan dagelijkse activiteiten: Je kan je humeur stimuleren en stress verminderen door deel te nemen aan activiteiten die je leuk vindt en met vrienden te socialiseren. Chronische pijn kan het uitdagend maken om bepaalde taken uit te voeren. Maar het isoleren van jezelf kan je een negatievere kijk op je conditie geven en je gevoeligheid voor pijn verhogen.
Zoek steun: Vrienden, familie en steungroepen kunnen u een helpende hand bieden en troost bieden in moeilijke tijden. Of je nu problemen heeft met je dagelijkse taken of gewoon een emotionele impuls nodig hebt, een goede vriend of geliefde kan je de ondersteuning bieden die je nodig hebt.

Hulp

Als je pijn voelt die niet beter lijkt te worden, ga dan naar je huisarts of een pijnspecialist. Zij kunnen je helpen om verlichting te vinden, zodat de pijn je er niet van weerhoudt om je leven te leiden.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Jeanette1979
Aantal keer gelezen: 2472x
Toegevoegd: 26-11-2019 13:29
Gewijzigd: 27-11-2019 09:13

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3795 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!