jongen heeft last van reisziekte

De symptomen van reisziekte

jongen heeft last van reisziekteReisziekte wordt ook wel wagenziekte, zeeziekte of luchtziekte genoemd. Het zijn klachten die ontstaan als je een reis maakt in een vervoersmiddel. Zodra de reis voorbij is nemen de klachten vaak af en verdwijnen deze na verloop van tijd volledig. Als je reisziekte hebt dan is dit heel vervelend je kan namelijk erg beroerd worden. In dit artikel lees je de symptomen van reisziekte en wat je eraan kan doen.

De symptomen van reisziekte.

Reisziekte veroorzaakt verschillende symptomen. De symptomen ontstaan door het maken van een reis in een vervoersmiddel. De meeste reizigers hebben er vooral last van als ze de horizon niet meer kunnen zien. De volgende symptomen kunnen ontstaan door reisziekte:

  • Misselijkheid en braken.
  • Hoofdpijn en bleek zien.
  • Slap en lusteloos voelen.
  • Het gevoel dat je echt ziek bent.
  • Hoofdpijn en gapen.
  • Je kan extra gaan transpireren door reisziekte.
  • Door heftige reisziekte kan je geïrriteerd raken en jezelf afreageren aan medereizigers.

Waardoor ontstaat reisziekte?

In de buurt van je oren zit je evenwichtsorgaan. Het evenwichtsorgaan registreert constant welke houding je lichaam aanneemt. Dit orgaan werkt samen met je ogen en spieren. Als je gaat fietsen zorgt dit orgaan er bijvoorbeeld voor dat je overeind blijft. Je ogen registreren hierbij waar de horizon is en wat links en rechts ervan zit. Telkens stuurt dit orgaan seintjes naar je spieren om je lichaam te corrigeren, zodat je niet omvalt of je evenwicht verliest. Als je in een voertuig zit maak je zelf niet de beweging. Je evenwichtsorgaan raakt hierdoor eigenlijk in de war. De bewegingen die gevoeld worden wijken af met wat je ziet. Je ziet een schip bijvoorbeeld niet naar links en rechts gaan vanaf de horizon gezien. Toch beweegt het schip wel steeds heen en weer door de golven. Doordat je zicht niet meer klopt met je evenwichtsorgaan krijg je last van reisziekte.

Wanneer wordt reisziekte erger?

In de auto zie je wel de horizon, maar kan je ook last krijgen van reisziekte. Toch is reisziekte over het algemeen erger in een vliegtuig en een boot. Dit heeft ermee te maken dat je de horizon niet kan zien. De bewegingen die je lichaam maakt kloppen niet met wat je ziet. In een vliegtuig kan het toestel last krijgen van turbulentie. Je lichaam maakt hierdoor onverwachte bewegingen, waardoor je ziek kan worden. Het evenwichtsorgaan registreert constant dat de houding van je lichaam onverwacht verandert, maar ziet dit zelf niet. Dit kan ook gebeuren als het vliegtuig kantelbewegingen maakt. Hoe heftiger de bewegingen, hoe sneller je last krijgt van reisziekte. Zelfs als je nooit last hebt van reisziekte kan je ziek worden door bijvoorbeeld heftige turbulentie in een vliegtuig.  Als bestuurder van een voertuig heb je minder snel last van reisziekte. Je weet tenslotte wanneer de bewegingen eraan komen. Kinderen worden hierdoor sneller misselijk in de auto dan volwassenen die voorin zitten. Overigens kunnen ook attracties ervoor zorgen dat je last krijgt van de symptomen van reisziekte.

Wat kun je doen bij reisziekte?

Er zijn verschillende dingen die je kan doen aan reisziekte. Het is per persoon verschillend wat wel of niet werkt. Het is in het begin vooral uitproberen en kijken welke methode succesvol is. Zo kan je proberen om voordat je op reis gaat iets te eten. Neem geen zware maaltijd, maar gewoon een kleine maaltijd en ga nooit met een lege maag op reis. Ben je lang onderweg? Neem drie lichte maaltijden verspreid over de reis. Neem verder geen tussendoortjes of snoep tijdens de reis. Het drinken van alcoholhoudende dranken, koffie of koolzuurhoudende dranken kan reisziekte erger maken. Probeer dit soort drankjes tijdens de reis te mijden. Probeer ook niet op het internet te zitten of te lezen en schrijven tijdens het autorijden. Als je merkt dat je hier last van hebt tijdens de reis stop er dan direct mee. Je merkt dat de klachten automatisch afnemen. Het kan ook helpen om voorin de auto te gaan zitten tijdens een reis. Geef eventueel aan bij de bestuurder dat je last hebt van reisziekte en het helpt om voorin te zitten. Probeer indien mogelijk zelf te rijden je voorkomt zo klachten. Zorg tijdens het rijden ook voor frisse lucht. Het raampje open of de airco aan kan helpen. Als het even niet meer gaat is het slim om even een pauze in te lassen. Probeer ook zoveel mogelijk lange rechte wegen te rijden. Op de snelweg heb je er vaak minder last van, dan bij een kronkelige binnendoor weg. Als je op een schip zit is het slim om af en toe even naar buiten te gaan. Probeer richting de horizon te kijken je zal merken dat dit helpt. In een vliegtuig is het slim om afleiding te zoeken of af en toe een wandeling te maken door het wandelpad.

Medicijnen bij reisziekte

Als alle tips niet helpen of als je gaat varen of vliegen kan je overwegen om medicijnen in te nemen tegen reisziekte. Er is alleen één nadeel aan de medicijnen en dat is dat je in slaap kan vallen. Dit is één van de bijwerkingen. Neem deze medicijnen dus niet in als je zelf gaat rijden. De medicijnen die tegen reisziekte gebruikt worden zijn meestal allergiemedicijnen. Het is officieel niet aangetoond dat ze kunnen werken tegen reisziekte. Toch hebben een hoop mensen baad bij de medicijnen. Middelen die je eventueel kan innemen zijn cyclizine, meclozine en cinnarizine. Een ander middel dat gebruikt kan worden bij reisziekte is scoplolamine. Dit is een medicijn verwerkt in pleisters en wordt achter het oor geplakt. Het medicijn dat erin zit werkt drie dagen lang en is hierdoor perfect bij reisziekte op zee. Helaas zitten er aan deze medicijnen net als de pilletjes bijwerkingen. Je kan een droge mond krijgen, slaperig worden of wazig zien. De pleisters mogen niet gebruikt worden door kinderen onder de 18 jaar. De middelen zijn verkrijgbaar bij de apotheek of drogist. Het is belangrijk om voldoende middelen mee te nemen en ze ongeveer een uur voor vertrek te gebruiken. De medicijnen werken dan volledig, zodra je op reis gaat.

Wat kan je verder doen bij reisziekte?

Je zal merken dat je na de reis al snel weer beter voelt en de bijwerkingen wegtrekken. Na het stoppen van de reis kan je jezelf al binnen 5 minuten weer lekker voelen. Er zijn ook patiënten met hele heftige reisziekte. Zij moeten echt een uur op bed liggen voordat ze zich weer beter voelen. De meeste voelen zich na een uur weer goed. Mensen met reisziekte zien vaak op tegen een lange scheepsreis. Toch gaat je evenwichtsorgaan wennen aan het deinen van het schip. Je zal merken dat de reisziekte na een paar dagen volledig verdwenen is zonder medicijnen. Tot die tijd kan je eventueel medicijnen gebruiken om de klachten te onderdrukken. Als je vervolgens weer aan land bent merk je dat je lichaam een beetje heen en weer deint. Dit laat zien dat je evenwichtsorgaan is aangepast aan de zee. We noemen dit verschijnsel ook wel zeebenen.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: melissav
Aantal keer gelezen: 2796x
Toegevoegd: 19-10-2016 14:08
Gewijzigd: 21-11-2016 21:55

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3895 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!