Vaak moeten plassen mogelijke oorzaken

Vaak moeten plassen mogelijke oorzaken

Vaak moeten plassen mogelijke oorzakenHeb je er wel eens last van dat je ineens wel heel vaak moet plassen? Misschien heb je die dag erg veel gedronken, dan is de oorzaak meteen duidelijk. Maar wat als dat niet zo is? Je vraagt je af wat er gaande is, wat kunnen de oorzaken zijn dat je ineens zo vaak moet plassen en wat kun je er aan doen?

Veel moeten plassen, waar ligt dit aan?

Meestal zijn het vrouwen die vaak en veel moeten plassen. Het is meestal overdag, maar het kan ook in de nacht voorkomen. Dit is niet erg prettig voor je nachtrust. De hele tijd lig je te wiebelen en te draaien, want je moet wéér plassen en dus je warme bed uit. Je nachtrust wordt daardoor behoorlijk verstoord. Vrouwen zijn vaak de hele dag bezig en hoe zou je het dan vinden als je om het half uur naar het toilet moet? Dit is vervelend, maar waar kan het aan liggen?

Mogelijke oorzaken veel plassen

Er kunnen diverse oorzaken zijn waardoor je veel moet plassen. Meestal is er wel een achterliggende oorzaak waardoor je ineens veel naar de wc moet. Je kunt bij vaak en veel moeten plassen denken aan een bekkenbodemverzakking, een overactieve blaas (ook wel OAB syndroom genoemd) of aan een instabiele blaas. Je kunt ook een verzwakte blaas hebben, een kleine blaas hebben of veel moeten plassen door cafeïnegebruik of alcoholgebruik. Het is vervelend als je hier mee te maken hebt, maar het is wel fijn om de oorzaak te achterhalen. Als het nu aan cafeïnegebruik of alcoholgebruik ligt, dan kun je dat vaak zelf wel beoordelen en dan kun je hier wat aan doen. De inname van alcohol en/of cafeïne gewoon drastisch verminderen of tijdelijk zelfs helemaal stopzetten. Je weet dan namelijk snel dat dit de oorzaak was van je plasprobleem.

Zenuwen die de blaas aansturen

Veel aandoeningen die te maken hebben met vaak en veel moeten plassen gaan samen met een afwijking van de zenuwen die je blaas aansturen. Het kan ook samen gaan met de spieren van je blaaswand. Bij een vrouw kan veel moeten plassen ook samenhangen met het begin of het einde van de menstruatiecyclus.

Vaak moeten plassen met pollakisurie

Als je last hebt van pollakisurie dan betekent dat, dat je vaker moet plassen dan normaal. Je hebt namelijk een overmatig geprikkelde blaaswand. De blaas wordt hierdoor al bij een klein beetje urine geprikkeld. Je hebt het idee dat je heel nodig naar de wc moet en je gaat vervolgens ook. Je krijgt veel sneller de aandrang om naar het toilet te gaan en iedere keer merk je op dat je maar een klein beetje urine hebt. Je moet hierbij niet veel plassen, maar wel vaak plassen.

Nycturie en veel moeten plassen

Nycturie komt meestal voor bij mensen onder de 50 jaar, bij zwangere vrouwen en ook bij mannen met prostaatkanker en bij hartfalen. Het zorgt namelijk voor een verhoogde urinelozing tijdens de nacht. Hierdoor heb je in de nacht het gevoel dat je steeds naar de wc moet.

Ik wil minder vaak plassen wat nu?

Als je vaak moet plassen kan dat vervelend zijn en dan wil je graag dat er wat aan gedaan wordt. Gelukkig kan dat. Er zijn verschillende behandelmethoden die je kunnen helpen, een daarvan is blaas- en/of bekkenbodemtraining. Hierbij ga je je blaas trainen, maar ook je bekkenbodem en de bekkenbodemspieren. Het is vaak een oplossing als je vaak moet plassen en het trainen wordt daardoor al snel beloond! Als dit de oorzaak is, dan heb je snel resultaat met de training van blaas- en bekkenbodem en de spieren. Dit komt omdat je bekkenbodemspieren je blaas af kunnen sluiten. Als je deze spieren goed gaat trainen dan hoef je minder vaak te plassen en dat zal voor je een hele verademing zijn. Er is een speciaal bekkenbodem centrum waar je therapie kunt ondergaan.

Medicijnen bij vaak moeten plassen

Er zijn diverse medicijnen die je kunt gebruiken als je vaak moet plassen. Er zijn een aantal werkzame middelen die je urineproductie of plasdrang kunnen remmen maar het kan ook zijn dat ze juist de blaascapaciteit vergroten. Je kunt hierbij denken aan Detrusitol & Dridase, of aan Emselex & Flavoxaat. Daarnaast zijn er ook nog Toviaz, Urispas & Vesicare.

Ingreep bij vaak moeten plassen?

Het kan zijn dat je zo vaak moet plassen dat je ten einde raad bent. Therapie helpt niet, medicijnen slaan niet aan en nog steeds moet je vaak plassen. Het kan zijn dat je klachten zo erg zijn, dan je bijvoorbeeld ongewenst en/of ongemerkt urine verliest gedurende de dag. Dan kan een operatie een uitkomst bieden. Hierbij is de ingreep gebaseerd op het herstel van de positie van de blaas. Er wordt ook gekeken naar de overgang van de blaas naar de plasbuis. Via de vagina ingang kan er ook een bandje om de plasbuis worden gezet. Ook via een incisie in de onderbuik kan je plasbuis op worden getild.

Nog meer tips bij vaak moeten plassen

Merk je dat je vaak moet plassen? Dan zijn er een paar dingen die je zelf ook kunt doen. In de avond moet je voordat je naar bed gaat niet zo veel meer drinken. Je kunt beter je mond een keer goed spoelen met water en niet echt drinken. Het is belangrijk dat je zo min mogelijk alcohol en cafeïne houdende drank drinkt. Ook het beperken van vochtafdrijvende middelen is belangrijk. Zo zie je dat je een paar stappen zelf kunt zetten, bij de een zal dat voldoende zijn en de klachten zullen verdwijnen. Bij de ander is er echt een medische oorzaak en zal er nader onderzoek plaats moeten vinden om vast te stellen wat er gaande is. Maar het begin van het zoeken naar de oorzaak bij vaak moeten plassen kun je zelf doen. Als je merkt dat je nu al veel minder vaak moet plassen als je minder gaat drinken, dan heb je alvast een deel van het probleem helemaal zelf overwonnen! Neem de tijd om het uit te proberen, want een medische ingreep is geen pretje, dus probeer het zo eerst op te lossen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: IngeV
Aantal keer gelezen: 66648x
Toegevoegd: 02-03-2015 16:47
Gewijzigd: 15-08-2015 20:34

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!