Gebeten door hond wat nu?

Gebeten door hond wat nu?

Gebeten door hond wat nu?Je bent gebeten door een hond, hoe handel je dan? Het is goed om te weten wat je moet doen wanneer je gebeten bent door een hond. We geven je er in dit artikel meer informatie over om de gevolgen te minimaliseren.

Een hondenbeet, wat is dat?

Ieder jaar worden er ruim 40.000 mensen in Nederland behandeld voor een bijtwond. Het grootste deel van deze mensen is gebeten door een hond. De grootste groep mensen die gebeten wordt door een hond is jonger dan dertig jaar en de wonden bevinden zich meestal in de hand of in de arm. Kinderen worden vaak in het gezicht gebeten. Dat is niet verwonderlijk omdat het gezicht van een kind ongeveer op de hoogte van de hond is.

Hondenbeet herkennen

Als je een hondenbeet meteen herkent, dan kan hier ook adequaat naar gehandeld worden. Het gaat bij een hondenbeet vaak over een flinke en onregelmatige wond. Het kan zijn dat er veel weefsel is beschadigd, dit deel is vaak gekneusd. De wond kan ook erg bloeden en na een paar dagen kan zij ook gaan ontsteken. Een wond wordt vaak dik, warm, maar ook rood en pijnlijk.

Ontstaan hondenbeten

Er wonen in Nederland vele mensen, maar ook veel honden. Er worden ongeveer een miljoen honden als huisdier gehouden in de Nederlandse gezinnen. De meeste mensen die gebeten worden door een hond, worden door hun eigen hond gebeten of door de hond van een bekende. Bijtwonden komen voor:

  • Tijdens het spelen met de eigen hond of de hond van een ander;
  • Tijdens het uit elkaar halen van twee vechtende honden;
  • Als je praat met de eigenaar van de hond.

Er komen ziekteverwekkers uit de mond van de hond wanneer je gebeten wordt en die komen in de wond terecht. Deze zullen zich vaak snel vermenigvuldigen en dan kan dat zorgen voor een ontsteking.

Of dat een hondenbeet ernstig is, hangt af van:

  • Je eigen gezondheid (sommige mensen zijn erg gevoelig en hebben sneller last van de complicaties).
  • De grootte, maar ook de diepte en de plaats waar de wond zich bevindt. Als het een oppervlakkige wond is, dan geneest deze sneller dan een diepe wond. Wonden in het gezicht genezen langzamer en wonden op de armen en handen genezen juist sneller. Een hondenbeet kan ook een litteken achterlaten.
  • De eerste hulpmaatregelen die worden genomen moeten snel en accuraat gebeuren. De kans op een infectie is dan beduidend kleiner en de genezing verloopt sneller.
  • De gezondheid van de hond.

Gebeten door een hond, naar de huisarts?

Als je door een hond gebeten bent, is het soms noodzakelijk dat je naar de huisarts gaat. Wanneer ga je naar de huisarts?

  • Als een kind jonger dan vijf jaar gebeten is door een hond of wanneer het gaat over iemand van 65 jaar of ouder.
  • Als je zwanger bent en gebeten bent.
  • Als je suikerziekte hebt, een hartklepafwijking hebt, of geen milt meer hebt.
  • Wanneer je geneesmiddelen gebruikt die je afweer verminderen of wanneer je een gewrichtsprothese hebt.
  • Als je in het gezicht gebeten bent, maar ook wanneer je in je hand of voet bent gebeten.
  • Als het gaat over een grote wond of wanneer het gevoel in het getroffen lichaamsdeel is verminderd (of wanneer je het lichaamsdeel niet goed meer kunt gebruiken).
  • Als de wond duidt op een ontsteking moet je ook naar de huisarts, dus wanneer de wond rood is, warm, zwelt en pijnlijk is.
  • Als je gebeten bent door een zieke hond of wanneer je gebeten bent door een zwerfhond.
  • Als je niet meer beschermd bent tegen tetanus.

Gebeten door een hond, zelf maatregelen nemen

Wanneer je door een hond bent gebeten, dan moet je de wond eerst goed schoonmaken. Dit kan met lauw stromend water en dan moet je de wond goed spoelen. De wond kan dan af worden gedekt met een schoon en nat verband. Hierdoor wordt de kans op infecties kleiner en wordt genezing bevorderd. De eerste dag is het van belang dat je ieder uur het verband wisselt. Na de eerste dag kun je de wond afdekken met een droog verband en dat wissel je dan twee keer per dag. Houd de wond in ieder geval goed in de gaten of dat ze niet gaat ontsteken, bij twijfel altijd contact opnemen met de huisarts!

Helaas komt een hondenbeet, ondanks alle waarschuwingen, nog heel vaak voor. Voorkomen is ook in dit geval beter dan genezen. Omdat er veel kinderen gebeten worden door hun eigen hond, is het belangrijk dat er steeds toezicht is op kind en hond als zij samen in hetzelfde vertrek zijn. Een hond ziet een klein kind als mindere in rangorde. Als u (het baasje van de hond) er niet bij in de buurt bent, zal de hond het kind corrigeren. Het komt ook voor dat kleine kinderen honden pesten, al dan niet bewust, ook dat mag u nooit accepteren. Leer uw kind om respect te hebben voor de hond. Laat een jong kind nooit zonder toezicht de hond uitlaten. Komt hij of zij een andere hond tegen…..hoe zullen zij op elkaar reageren? Deze verantwoording kan een jong kind niet dragen.

Vechten beide honden dan zou ook het kind gebeten kunnen worden. Leer uw kind dat een hond een levend dier is en geen knuffel. Geef de hond een rustige plek waar hij absoluut niet gestoord mag worden, ook niet door vriendjes en vriendinnetjes van uw kinderen die komen spelen. Maak hierover duidelijke afspraken met de kinderen en leg ook uit waarom u dat wilt. Is uw hond ziek ben dan uiterst voorzichtig, een hond die pijn heeft reageert anders, feller wellicht. U zult uw hond prima kennen, maar ….het blijft een dier.

Zorg voor een goed opvoeding en conditie van de hond, kijk zijn oren regelmatig na, of laat dit bij de dierenarts doen. Een hond met pijn zal eerder een bijtincident veroorzaken. Leer uw kinderen om nooit zomaar naar vreemde honden toe te lopen en zeker niet te rennen. Een hond is een geweldige meerwaarde in een gezin, maar rekening houden met en voorzichtigheid blijven geboden.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Ellen ten Lange
Aantal keer gelezen: 10284x
Toegevoegd: 04-08-2015 14:12
Gewijzigd: 22-08-2015 13:20

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!