Clusterhoofdpijn symptomen en behandeling

Clusterhoofdpijn symptomen en behandeling

Clusterhoofdpijn symptomen en behandelingClusterhoofdpijn is een zeer pijnlijke vorm van hoofdpijn waar je ineens last van krijgt. De hoofdpijn kan midden op de dag ontstaan, wanneer je aan het ontbijt zit of ’s nachts.

Clusterhoofdpijn is een extreme pijn aan één kant van je hoofd en vindt plaats in verschillende clusters. De aanvallen kunnen een aantal weken of maanden duren, maar in sommige gevallen kan je er meerdere jaren last van hebben.

Clusterhoofdpijn is gek genoeg niet levensbedreigend en uiterst zeldzaam. Een behandeling kan Clusterhoofdpijn laten verdwijnen of minder erg maken. Medicatie kan Clusterhoofdpijn eventueel verminderen en het aantal aanvallen reduceren.

Hoe werkt een periode met Clusterhoofdpijn?

Als je te maken hebt met een periode van Clusterhoofdpijn dan uit zich dit op de volgende manieren:

  • Je hebt meerdere keren per dag hoofdpijn of de hele dag.
  • Een aanval kan tussen de 10 minuten en 2 uur duren.
  • Vaak vinden aanvallen ’s nachts plaats of net voor het slapen.
  • De aanvullen ontstaan in een terugkerend patroon.

Soorten Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn bestaat in principe in twee verschillende soorten:

  • Episodische Clusterhoofdpijn

De hoofdpijn bestaat er in een episodische variant en een chronische variant. In de episodische variant komt Clusterhoofdpijn in een bepaalde periode opzetten en zal het later ineens verdwijnen. Een episode duurt meestal niet langer dan twee maanden, maar soms kan een episode tot een jaar aanwezig zijn.

  • Chronische Clusterhoofdpijn

Eén op de tien mensen met Clusterhoofdpijn heeft last van de chronische variant. De hoofdpijn komt dagelijks voor of af en toe met een kleine pauze. Chronische Clusterhoofdpijn kan jarenlang aanhouden. Episodische Clusterhoofdpijn kan veranderen in Chronische Clusterhoofdpijn en andersom. Het kan soms enige tijd duren voor iemand weet van welke variant er sprake is.

Belangrijke symptomen van Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn ontstaat ineens en heeft een aantal belangrijke symptomen. Denk aan:

  • Pijn in het oog en rond het oog. De pijn kan gemakkelijk uitstralen naar de rest van het gezicht, de schouders en nek.
  • Het oog kan tranen en je kunt hangende oogleden krijgen.
  • De pijn is steeds in dezelfde mate aanwezig.
  • De neus raakt verstopt aan de kant waar je pijn voelt.
  • Je krijgt te maken met een bleek gezicht en koud zweet op het gezicht.

De pijn is behoorlijk en wordt meestal omschreven als een felle, doordringende en niet te negeren pijn. Het lijkt alsof er een brandend stuk hout in je oog zit of dat je oog uit zijn kas wordt geduwd. Iemand met Clusterhoofdpijn is continu onrustig en probeert zichzelf vaak te kalmeren. Clusterhoofdpijn is niet te vergelijken met migraine, maar sommige klachten als misselijkheid, gevoeligheid voor licht en geluid kunnen aanwezig zijn zoals we dit ook bij Migraine zijn.

Heb je last van Clusterhoofdpijn?

Naderhand van de belangrijkste symptomen en een aantal onderzoeken is het mogelijk om vast te stellen of je te maken hebt met Clusterhoofdpijn. Clusterhoofdpijn geeft een bepaald soort pijn dat met niets is te vergelijken en op deze manier kan er naderhand van neurologisch onderzoek worden bepaald of je Clusterhoofdpijn hebt. De frequentie waarop je last hebt van Clusterhoofdpijn en de duur van de aanvallen geeft een arts vaak de juiste indicatie.
Eventueel kan brain-imaging worden gebruikt om vast te stellen of je last van Clusterhoofdpijn. Het onderzoek wordt vaak uitgevoerd met een CT-scan of MRI. Op deze manier wordt er een uitgebreid overzicht van de hersens gemaakt en is het eenvoudiger om een diagnose te stellen.

Wanneer heb je een grotere kans op Clusterhoofdpijn?

De risicofactoren van Clusterhoofdpijn:

  • Clusterhoofdpijn wordt meestal ontwikkeld vanaf het 20e jaar, maar in principe kan Clusterhoofdpijn op elke leeftijd ontstaan.
  • Mannen hebben een grotere kans op Clusterhoofdpijn dan vrouwen.
  • Roken drinken geeft een verhoogde kans op een aanval van Clusterhoofdpijn.
  • Als er Clusterhoofdpijn in de familie voorkomt heb je een grotere kans op deze aandoening.

Arts bezoeken wanneer je last hebt van Clusterhoofdpijn

Tot op de dag van vandaag is de oorzaak van Clusterhoofdpijn onbekend. Kleine afwijkingen in de hersens spelen waarschijnlijk een belangrijke rol, maar niemand weet zeker hoe dit precies zit. Aanvallen ontstaan meestal in een cyclus en bepaalde seizoenen. De timing van Clusterhoofdpijn toont volgens sommige onderzoekers aan dat het waarschijnlijk om een afwijking in de hypothalamus gaat. Tijdens studies is dit aangetoond doordat er in dit gebied van de hersens een hogere activiteit dan normaal was toen er sprake was van Clusterhoofdpijn.

Voeding, stress en andere factoren hebben bij Clusterhoofdpijn over het algemeen geen invloed. De consumptie van alcohol speelt echter wel een rol bij de hoofdpijn die ontstaat. Als je met Clusterhoofdpijn te maken hebt is het dan ook belangrijk om de consumptie van alcohol te vermijden om de duur van een episode te verkorten. Bepaalde medicijnen zouden ook invloed hebben op de intensiteit en duur van Clusterhoofdpijn.

Onderzoek naar Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn is al in tal van onderzoeken behandeld. Neurologie van het LUMC is één van de partijen die hier grootschalig mee is gestart. Bijna alle artsen, neurologen en patiënten bleken bereid om met het onderzoek mee te doen. De verzamelde gegevens vertoonde direct al opmerkelijke resultaten:

  • 96% van de patiënten met Clusterhoofdpijn rookte.
  • Het aantal vrouwen (ten opzicht van mannen) dat van Clusterhoofdpijn last heeft bleek veel hoger dan altijd gedacht werd.
  • Bij vrouwen wordt de diagnose van Clusterhoofdpijn minder snel gesteld dan bij mannen en daardoor is dit bij eerdere onderzoeken niet aan het licht gekomen.

Het onderzoek heeft ook gekeken naar andere achtergronden van deze ziekte. De zoektocht was niet gemakkelijk, maar waarschijnlijk is er sprake van een wisselwerking tussen verschillende genen en omgevingsfactoren.
Heb je last van Clusterhoofdpijn of denk je dat je er last van hebt? Dan is het verstandig om contact met een arts op te nemen. Op deze manier kan de diagnose worden gesteld en vanaf dat moment kan een arts samen met jou beslissen of er medicatie of een andere behandeling nodig is. Alleen jij kunt inschatten of je de hulp van een arts nodig hebt, maak een afspraak met de huisarts en laat je op advies van de huisarts eventueel doorverwijzen.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Peter van Roest
Aantal keer gelezen: 8089x
Toegevoegd: 03-03-2015 09:20
Gewijzigd: 15-08-2015 20:31

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3734 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!