De kiwi is een bekende fruitsoort en deze vrucht komt van de Actinidia chinensis plant. De kiwi groeit aan een klimplant en komt uit Azië. De smaak van de kiwi is fris en zuur/zoet. Je kunt een kiwi eenvoudig schillen en hij is erg rijk aan vitamine C. Fruit eten is gezond en veel mensen vinden een kiwi ook erg lekker. Met name in de zomermaanden wordt de kiwi veel gegeten, zowel door volwassenen als door kinderen. Kinderen nemen vaak ook fruit mee naar school en dan snijden ze de kiwi door en dan lepelen ze hem vaak leeg. Je kunt de kiwi ook schillen en dan in stukjes snijden en in een bakje meegeven. De kiwi kan op verschillende manieren gegeten worden en wordt ook in een fruitsalade gedaan. Kiwi is erg gezond, maar niet iedereen kan tegen de stofjes die in de kiwi zitten.
In de kiwi zit een stof, genaamd actinidine. Dit is een proteinase en dat is een afbreker van bepaalde eiwitten. Deze stof is het allergeen in de kiwi. Wanneer je overgevoelig bent voor deze stof, dan kun je verschillende klachten krijgen als je kiwi eet of in aanraking komt met de schil of het sap van de kiwi. Je zult er snel genoeg achter komen wanneer je na het eten van de kiwi bepaalde dingen voelt. Het is dan van belang om dat in de gaten te houden, zodat je weet of het al dan niet gaat om een kiwi allergie. Mocht dat zo zijn, dan weet je vaak voor welke stofjes je allergisch bent en kan daar rekening mee worden gehouden. In sommige stukken fruit zitten bepaalde stoffen waar je overgevoelig op kunt reageren, waaronder proteinase bij de kiwi. Mocht je na het eten van kiwi een allergische reactie krijgen, dan kun je advies krijgen over welke stoffen dit veroorzaken en waar je nog meer op moet letten als je gaat eten. De stof kan namelijk ook in andere fruitsoorten of in andere voedingswaren voorkomen. Daarover kunnen de artsen je meer vertellen en dan kan er gekeken worden hoe je de kiwi en de betreffende stofjes het beste kunt vermijden uit je voedingspatroon.
Als je een type I allergie hebt voor de stof actinidine, dan kun je verschillende klachten ervaren als je kiwi eet:
Iedereen kan te maken krijgen met een kiwi allergie. Meestal ontstaat het voor je 50ste levensjaar. Meestal zijn het jonge kinderen die er last van hebben, bij deze doelgroep zijn de reacties vaak ook ernstiger. Eigenlijk kun je op iedere leeftijd deze allergie ontwikkelen. Als je een fruitsalade eet, is het soms lastig vast te stellen waar je nu overgevoelig op reageert. Het enige wat je dan kunt doen is de verschillende fruitsoorten apart eten en dan bekijken waar je op reageert. Het is een goede manier om te ontdekken wat je het beste kunt vermijden in je voedingspatroon. Het zou kunnen zijn dat je op meerdere fruitsoorten reageert, dan is het zinvol om dit uit te laten zoeken, zodat je dat fruit in het vervolg niet meer eet.
Het vaststellen van de allergie kan door middel van een priktest. Hierbij wordt er een kleine hoeveelheid van het allergeen op de huid gedruppeld, dan wordt er een klein naaldje gepakt en daarmee wordt er door het druppeltje heen geprikt, oppervlakkig in je huid. Er kan ook een verse kiwi voor deze huidtest gebruikt worden. In een half uur is de reactie bekend en weet je of je wel of niet allergisch bent voor kiwi. Als je een vermoeden hebt van een kiwi allergie, kun je je arts raadplegen en aangeven wat je merkt en dan kan er gekeken worden of de test voor jou zinvol kan zijn. Sommige mensen zijn voor veel dingen allergisch en dan kan het zomaar zijn dat je ook voor de stofjes in de kiwi overgevoelig bent.
Als je een allergie hebt voor speciale soorten fruit, dan kun je maar één ding doen en dat is deze soorten fruit vermijden en niet meer eten. Bij een fruitallergie gaat het over een voedselallergie en dat wil zeggen dat je overgevoelig bent voor bepaalde stoffen. Fruit kan verdeeld worden in verschillende groepen:
Zorg dat je een allergie kunt herkennen en laat het uitzoeken wanneer je een vermoeden hebt. Als je namelijk weet waar de allergische reactie van afkomstig is, dan kun je er wat aan doen en kunnen de klachten in de toekomst voorkomen worden door dat fruit niet meer te eten.