rhinitis

Allergische Rhinitis, wat is dat?

rhinitisHeb je wel eens gehoord van een allergische rhinitis? In dit artikel kom je meer over dit onderwerp te weten.

Wat is een allergische rhinitis?

Bij een allergische rhinitis gaat het over een buitensporige reactie van neusslijmvlies op diverse stoffen. Deze stoffen worden onterecht als schadelijk gezien. Je zou hierbij kunnen denken aan huisstofmijt en pollen. Je merkt dat het slijmvlies eerst gaat ontsteken en het zal gaan zwellen (oedeem genoemd). Ook zal je merken dat er overvloedig slijm wordt aangemaakt. Maar het proces van ontsteken komt niet zomaar opzetten. De allergie zal altijd in twee fasen ontstaan:

  • In de eerste fase wordt jouw lichaam blootgesteld aan een allergeen, zoals huisstofmijten of pollen. De reactie daar op is de aanmaak van speciale antilichamen, dit noemen ze ook wel de IgE. Het wordt ook wel de sensibilisatiefase genoemd.
  • Bij de tweede fase gaat het over het weer opnieuw in contact raken met een allergeen. De cellen waarin de IgE zijn zullen dat herkennen en ze zullen gaan waarschuwen. Vanaf dat moment gaan de IgE hun chemische mediator vrijzetten (histamine). Histamine zal zich vervolgens vastzetten op de cel receptoren en dat noemen we ook wel de H1 receptoren, vervolgens krijg je te maken met allergieklachten.

Kinderen en allergische rhinitis

Kinderen kunnen een allergische rhinitis krijgen, het neusslijmvlies is daarbij chronisch ontstoken en daardoor kan het meer slijm (dus snot) aanmaken. Je kunt aan kinderen merken dat ze vaak een verstopte neus hebben, een aanhoudende loopneus hebben, veel niezen en jeuk hebben aan de neus. Ook kun je last krijgen van jeukende ogen of irritaties aan de ogen. Kinderen met een allergische rhinitis kunnen erg hangerig zijn, moe zijn en veel moeten hoesten. Ze zijn vaak niet fit en dat kan van invloed zijn op het dagelijkse leven en op de schoolprestaties.

Allergische rhinitis in Nederland

Ongeveer 25% van de kinderen en volwassenen in Nederland heeft last van allergische rhinitis. Als kinderen astma hebben, dan is de kans groter dat zij allergische rhinitis hebben. Er kan gezegd worden dat 75% van de kinderen die astma heeft ook allergische klachten heeft aan de neus.

Allergische rhinitis oorzaken

Wat precies de oorzaak is van een allergische rhinitis is niet bekend, maar er zijn wel factoren die meespelen:

  • Erfelijke aanleg: Als kinderen een aanleg hebben voor allergie en allergische ziekten, dan is de kans groter dat zij allergische rhinitis krijgen. Je kunt een allergische rhinitis alleen hebben, maar je kunt het ook samen hebben met bijvoorbeeld eczeem en/of astma.
  • De blootstelling aan allergenen speelt ook een belangrijke rol bij allergische rhinitis. Ongeveer 80% van de kinderen met allergische rhinitis reageren ook heftig op inhalatie allergeen. Het gaat daarbij om stoffen die je inademt. Je kunt hierdoor klachten krijgen aan je ogen, neus en luchtwegen. Voorbeelden van inhalatie allergenen zijn huisdieren, boompollen, graspollen en huisstofmijt. Sommige mensen reageren heel extreem als ze ergens komen waar katten of honden zijn, anderen reageren alleen op pollen. Het kan ook zijn dat je overal op reageert, het is belangrijk goed in de gaten te houden waar je het meest extreem op reageert, zodat je daar wat aan kunt doen en waar mogelijk de stoffen kunt vermijden (maar dat is niet altijd even gemakkelijk).
  • Omgevingsfactoren zijn ook van invloed op allergische rhinitis. Voorbeelden zijn sigarettenrook, een verkoudheid (virus) en prikkelde geuren en luchtjes. Als je bezoek krijgt, kan het zijn dat men wil roken, laat de mensen dan buitenshuis roken, zodat je zo min mogelijk last hebt van deze stoffen. Leg heb uit dat je last hebt van allergische rhinitis en geef aan dat je er nog meer last van kunt krijgen als je bepaalde stoffen inhaleert.

Behandeling allergische rhinitis

Een behandeling voor je allergische rhinitis kan op verschillende manieren plaatsvinden:

  • Het eerste wat de arts zal doen, is je uitleg geven over de allergische rhinitis. Hij zal je uitleggen wat het is, waardoor het wordt veroorzaakt en wat je er aan kunt doen. Je kunt je ook goed inlezen over de allergische rhinitis en ervaringen van anderen opzoeken op internet. Dit geeft je een goed beeld van wat je zelf allemaal kunt doen om de klachten van de allergische rhinitis te verminderen. Het is per persoon wisselend wat de klachten zijn en wat er helpt, maar het is wel het proberen waard om de klachten te doen verminderen.
  • Dan kan er gekozen worden voor een behandeling zonder medicatie, deze behandeling is gericht op het zoveel mogelijk beperken van schadelijke omgevingsfactoren en de blootstelling aan belangrijke allergenen. Je kunt hierbij denken aan het dragen van een zonnebril als je naar buiten gaat als er stuifmeel in de lucht is, niet wrijven bij jeuk in je ogen, ramen van de auto zoveel mogelijk dichthouden, kleding niet buiten drogen, wandelen en fietsen vroeg in de ochtend, je huis in de ochtend ventileren en bijvoorbeeld douchen na je werk of school, zodat je alle stoffen van je lichaam kunt spoelen (en andere kleding aantrekken). Mocht je bepaalde perioden in het jaar toch nog teveel last hebben van een allergische rhinitis, dan kan er altijd over worden gegaan naar ‘tijdelijke’ medicatie. Je arts kan dan bekijken wat de beste optie is voor jou, zodat je bijvoorbeeld de zomer een beetje draaglijk door kunt komen. Het ligt er ook aan hoe ernstig je klachten zijn of je wel of geen medicatie wil gebruiken.
  • Behandeling kan ook bestaan uit medicatie. Er kan daarbij gekozen worden voor bijvoorbeeld ontstekingsremmers voor de neus om te voorkomen dat je een allergische rhinitis krijgt. Er kunnen ook nasale corticosteroïden (INCS) in worden gezet, een zeer krachtige ontstekingsremmer. Je kunt wel bijwerkingen ervaren als je medicatie gaat gebruiken. Het is dan vaak ook een moment van even wennen en kijken wat jouw lichaam met de medicatie doet. Sommige mensen krijgen geen last van bijwerkingen en kunnen heel goed leven met de allergische rhinitis als ze hun medicatie gebruiken. Maar het kan ook zijn dat de bijwerkingen te extreem zijn en dat je daarom geen medicatie wil gebruiken of op zoek gaat samen met je arts naar andere medicatie waar je geen of minder last van hebt.
  • Immunotherapie, bij deze behandelingsvorm is het de bedoeling om te proberen je lichaam te laten wennen aan het allergeen waar je voor allergisch bent. Je lichaam zal er dan beetje bij beetje aan wennen, maar het slaat niet bij iedereen aan. De arts kan je het beste er over informeren of dat dit een goede methode is bij jou om de allergische rhinitis te behandelen.





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 3125x
Toegevoegd: 30-08-2016 06:44
Gewijzigd: 31-08-2016 08:20

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3861 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!