Vlekken op de huid: alle soorten en maten

Vlekken op de huid: alle soorten en maten

Vlekken op de huid: alle soorten en matenVlekken op de huid kunnen in alle soorten en maten voorkomen. Op deze pagina ontdek je welke vlekken er bestaan en wat je tegen de vlekken kunt doen. We bespreken zowel de grotere als kleinere vlekken en van onschadelijk tot ernstig.

Rode vlekken op de huid

Vlekken op de huid zijn in heel veel gevallen rood. Wanneer je rode vlekken hebt hoeft er in principe niets aan de hand te zijn en mogelijk hoef je er niet eens iets aan te doen. Blijkt het toch niet goed te zijn of vertrouw je het niet? Bezoek dan de huisarts om het te laten zien. De huisarts stelt al snel vast of er iets aan de hand is en kan vervolgens tot behandeling komen. Wanneer je wilt vaststellen van welk soort rode vlekken je last hebt is het van belang de volgende zaken onder de loep te nemen:

  • Heb je pijn aan de rode vlek?
  • Op welke plaats zit de rode vlek?
  • Hoe groot is de rode vlek?
  • Verdwijnt de rode vlek als je op de plek drukt?
  • Komen er schilfers van de rode vlek?
  • Heb je jeuk aan de rode vlek?

Op basis van de bovenstaande vragen kun je bepalen of je te maken hebt met:

  • Bloedvaten ontsteking

Bij een ontsteking aan de bloedvaten zie je vaak wijd verspreid rode vlekken op de huid. Over het algemeen zijn de vlekken groot, jeuken ze niet of een klein beetje en verdwijnen ze niet als je op de vlekken drukt. De rode vlekken doen geen pijn en schilferen niet.

  • Krentenbaard

Een krentenbaard komt meestal plaatselijk op. Een krentenbaard is meestal klein en jeukt een klein beetje. Een krentenbaard is nog steeds aanwezig wanneer je zachtjes op de plekken drukt. Er zijn korstjes te zien en over het algemeen zal je geen pijn ervaren. Een krentenbaard ontstaat door een bacteriële infectie.

  • Nummulair eczeem

Nummulair eczeem treedt plaatselijk op en ontstaat vanuit kleine vlekjes. Nummulair eczeem zorgt voor extreme jeuk, maar is niet pijnlijk. Nummulair eczeem zorgt voor schilfers en kun je niet wegdrukken.

  • Rode vlekken door medicijnen

Bij tal van medicijnen heb je de kans om rode vlekken te krijgen. Wanneer je door medicijnen rode vlekken krijgt zijn deze meestal wijd verspreid over de huid en zijn de vlekken relatief groot. Je hebt vaak ernstige last van jeuk door de vlekken, maar ze schilferen niet en ze zijn vaak weg te drukken. Elk geneesmiddel werkt anders en voor elk geneesmiddel geldt dan ook een ander effect.

  • Constitutioneel eczeem

Constitutioneel eczeem is een vorm van eczeem die vaak gepaard gaat met plooien in de huid en een huid die schilferig voelt. Deze vorm van eczeem vind je wijd verspreid over de huid en is in omvang vaak vrij groot. Vaak is er geen last van pijn door constitutioneel eczeem en komen er iets minder schilfers vrij dan normaal het geval bij eczeem is. Wanneer je eczeem wegdrukt zal het nog steeds rood blijven.

  • Psoriasis

Psoriasis zorgt meestal voor schilfers en treedt plaatselijk op. De plekken zijn vaak vrij groot en jeuken niet. Psoriasis zorgt niet voor pijn en de rode vlekken kun je niet wegdrukken.

  • Galbulten

In de volksmond wordt het ook wel netelroos genoemd. Galbulten zijn wijd verspreid over de huid en nemen vaak een middelmatige tot grote vorm aan. Galbulten jeuken behoorlijk, maar zorgen niet voor pijn. Door galbulten treedt geen schilfering op en wanneer je galbulten wegdrukt zal de roodheid verdwijnen.

  • Lichen planus

Lichen planus treedt plaatselijk op en is vaak vrij klein van vorm. De plekken verdwijnen wanneer je ze indrukt en jeuken sterk. Lichen planus schilfert niet en veroorzaakt geen pijn. Je kunt de plekken ook herkennen doordat er op de plekken kleine witte lijntjes te zien zijn.

Rode kringen op de huid

Wanneer we het hebben over rode vlekken kom je al snel op rode kringen. Soms lijken ze op rode vlekken of is het een mix van kringen en vlekken. Wanneer je door een teek gebeten wordt kunnen er rode kringen ontstaan. In het geval van een tekenbeet is er een kans van ongeveer 1% dat je te maken krijgt met een infectie. Je wordt alleen geïnfecteerd wanneer een teek het virus draagt. Is dit het geval? Dan krijg je te maken met een levensbedreigende situatie. Het is na een tekenbeet raadzaam een teek op de juiste manier zelf te verwijderen of te laten verwijderen. Wanneer er een rode kring komt kan dit echter duiden op een infectie en is er medische hulp nodig. Een arts kan starten met een onderzoek en aangeven of je geïnfecteerd bent. Op basis daarvan vindt er een behandeling plaats en ontvang je meestal een antibioticakuur.

Bruin zwarte vlekken op de huid

Wanneer je last hebt van zwakke aderen zal het bloed trager stromen. We hebben op dit moment te maken met veel bloed in de benen. Wanneer het bloed traag stroomt zullen de rode bloedlichaampje soms naar het huidoppervlak verdwijnen. Wanneer de rode bloedlichaampjes naar het oppervlak verdwijnen worden de huidvlekken steeds heftiger en meer zichtbaar. De bruin zwarte vlekken kunnen vrij kwetsbaar zijn en het is dan ook belangrijk om uit te kijken met schrammen of wondjes. Wanneer een bruin zwarte vlek schade oploopt kun je er nog lang last van hebben.

Vlekken op de huid in beweging

Wanneer je vlekken op de huid hebt kun je er nog lang last van hebben. Sommige vlekken blijven bestaan of zijn een natuurlijk verschijnsel zoals moedervlekken en pigmentvlekken. Wanneer de zon schijnt kun je hier flink last van krijgen bij de moedervlekken. Moedervlekken kunnen groeien door de zon en wanneer de zon schijnt kunnen moedervlekken ook groter worden. Bij een vergroeiing van vlekken op de huid is het belangrijk je de volgende zaken af te vragen:

  • Groeit de vlek op je huid in de breedte of is er een verdikking?
  • Is de kleur van de vergroeiing anders dan de bestaande vlekken?

Vertrouw je het niet of heb je het idee dat er iets niet goed zit? Spreek dan af met een arts om nader onderzoek te laten doen. Op deze manier word je gerustgesteld of komt er een behandeling wanneer er iets niet goed zit.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Jos Huizinga
Aantal keer gelezen: 15193x
Toegevoegd: 01-07-2015 09:21
Gewijzigd: 22-08-2015 13:02

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3828 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!