vrouw

Wat is vaginale afscheiding?

vrouwVaginale afscheiding is heel gewoon bij vrouwen. In de volksmond wordt deze afscheiding ook wel witte vloed genoemd. De baarmoederhals en wand van de vagina maakt vocht en slijm aan. Dit komt af en toe naar buiten. Vaginale afscheiding is normaal vloeibaar, doorzichtig of witachtig. Als het opdroogt wordt het geel. Soms kan vaginale afscheiding abnormaal zijn dit kan duiden op een aandoening. In dit artikel lees je alles over vaginale afscheiding.

Waardoor ontstaat vaginale afscheiding?

Normale vaginale afscheiding is heel gewoon en ontstaat door cellen aan de binnenkant van de vagina. Deze cellen geven vocht af. Daarnaast geeft ook de baarmoeder wat vocht en slijm af. Samen vormt dit de vaginale afscheiding waar een vrouw dagelijks last van heeft. De ene vrouw heeft meer last van vaginale afscheiding dan de ander. Dit hoeft geen vreemde oorzaak te hebben en is heel gewoon. Er zijn ook situaties waarin je meer vaginale afscheiding kan aanmaken. Bijvoorbeeld als je last krijgt van je menstruatie gaan de cellen in je vagina meer vocht aanmaken. Ook rond de eisprong kan je vagina meer vocht aanmaken. De kleur van de afscheiding kan het verloop van de cyclus aangeven. Als vrouwen seksueel opgewonden raken maakt de vagina ook meer vocht aan. Tijdens de zwangerschap kan een vrouw ook meer last van vaginale afscheiding krijgen. Als een vrouw in de overgang raakt of ouder wordt neemt de afscheiding af.

Vaginale afscheiding door schimmels en bacteriën.

In de vagina leven standaard schimmels en bacteriën. Dit zijn goede schimmels en bacteriën die ervoor zorgen dat de vagina gezond blijft. Het is belangrijk dat de balans tussen de schimmels en bacteriën niet verstoord wordt. Als dit gebeurd dan kan je te maken krijgen met een infectie. Je verstoort de balans door bijvoorbeeld gebruik te maken van vaginale spoelingen of zeep. Een algemene verminderde weerstand kan ook voor een verstoring van de balans zorgen. Ook als je antibiotica slikt kan de balans verstoort worden. Door de verstoring van de balans kan er een andere afscheiding ontstaan dan normaal. In sommige gevallen kan dit ontwikkelen tot een vaginale schimmelinfectie.

Kan vaginale afscheiding kwaad?

In principe kan vaginale afscheiding helemaal geen kwaad. Het is een natuurlijk verschijnsel dat hoort bij de vrouw. Het kan natuurlijk wel voorkomen dat de balans verstoort raakt zoals hierboven omschreven is. Dit is meestal tijdelijk en kan ook geen kwaad. De vagina herstelt zich vaak weer vanzelf. Als je door de vaginale afscheiding last krijgt van jeuk, zwelling en extra veel afscheiding dan is het slim een afspraak te maken bij de huisarts. Bespreek de klachten en laat eventueel een onderzoek uitvoeren om de kwaal te achterhalen.

Advies bij teveel vaginale afscheiding.

Vrouwen denken onterecht dat teveel vaginale afscheiding een teken is van verkeerde hygiëne. Uit onderzoek blijkt juist dat teveel hygiëne zorgt voor extra vaginale afscheiding. Door het gebruik van diverse middelen zoals zeep kan de balans in de vagina verstoort raken. Vagina spoelingen zijn helemaal niet nodig voor een gezonde vagina. Je vagina alleen even afspoelen met wat lauw water is voldoende voor reiniging. Vaginale spoelingen en deodorant kunnen de vagina zelfs irriteren met alle gevolgen van dien. Artsen raden het gebruik van deze middelen dan ook af. Je kan ook meer last krijgen van vaginale afscheiding door het gebruik van maandverband of inlegkruisjes. In maandverband of inlegkruisjes is soms parfum verwerkt. Parfum kan een irritatie geven en zorgen voor jeuk. Het dragen van synthetische slipjes of strakke spijkerbroeken kunnen de irritatie erger maken. Door slipjes van katoen te kopen en wijde broeken kan je experimenteren of de klachten minder worden. Heb je last van jeuk door vaginale afscheiding? Probeer zoveel mogelijk krabben te voorkomen ondanks dat dit lastig is. De huid rond de vagina is gevoelig en kan snel beschadigen, waardoor nog meer schimmels en bacteriën hun kans zien. Ga ook nooit vrijen als de vagina te droog is. Dit kan pijnlijk zijn en de vagina beschadigen, waardoor schimmels en wondjes kunnen ontstaan. Geef jezelf de tijd om opgewonden te raken of maak gebruik van glijmiddel. Vrij nooit zolang het pijn doet. Ook een condoom met zaaddodend middel kan de vagina beschadigen. Maak altijd gebruik van glijmiddel waar geen zaaddodend middel aan toegevoegd is.

Wanneer moet je een arts raadplegen?

Als vaginale afscheiding anders is dan normaal dan kan dit een reden zijn om een arts te raadplegen. Vooral als je hierbij ook nog andere klachten krijgt. Bijvoorbeeld jeuk of pijn in en rond je vagina. Of een branderig gevoel bij het plassen. Als de kleur van de afscheiding veranderd en onaangenaam ruikt kan dit ook een teken zijn om de arts te waarschuwen. Ga ook altijd naar een arts als je het vermoeden hebt dat je een SOA hebt opgelopen en je last hebt van extra vaginale afscheiding. Bel ook altijd een arts als je hierbij pijn hebt in de onderbuik. Heb je na 4 weken nog steeds last van extra vaginale afscheiding zonder andere klachten? Bel dan ook de arts om het voor de zekerheid te laten checken.

Extra afscheiding door vaginale schimmelinfectie.

Extra vaginale afscheiding kan een teken zijn van een schimmelinfectie. Een vaginale schimmelinfectie ontstaat meestal niet door slechte hygiëne. De oorzaak is eigenlijk onduidelijk. Meestal heeft het te maken met een verstoring van de balans tussen schimmels en bacteriën. Er ontstaat een schimmel in de vagina die er normaal niet thuishoort. Deze schimmel kan ontstaan door hormonen (menstruatie of zwangerschap). Hormonen veranderen de vaginale afscheiding, waardoor de schimmel meer kans heeft. Ook het grondig wassen van de vagina met bijvoorbeeld zeep zorgt voor een schimmelinfectie. Zelfs de middelen die speciaal voor vagina’s gemaakt zijn verstoren de natuurlijke schimmels en bacteriën in de vagina. Antibiotica kan ook voor een verstoring zorgen en geeft schimmels een extra kans. Als vrouw loop je een groot risico op een vaginale schimmelinfectie na het gebruik van antibiotica.

Vaginale schimmelinfectie bestrijden.

In principe gaat een vaginale schimmelinfectie vanzelf over. Een nadeel van de infectie is vooral de klachten die je erbij krijgt. Als je niet wil afwachten tot de klachten vanzelf overgaan dan kan je een arts waarschuwen. Als de klachten voor het eerst opspelen, dan kan de huisarts een inwendig onderzoek doen om een schimmelinfectie te constateren. Als een schimmelinfectie bewezen is worden er medicijnen voorgeschreven die de klachten bestrijden. Vaak wordt er een medicijn voorgeschreven die diep in de vagina aangebracht moet worden. Meestal is het een vaginale capsule die je moet inbrengen waarin zalf zit die de schimmel bestrijd. Er zijn ook andere antischimmel middelen, maar deze zijn vaak minder effectief. Binnen 3 dagen is de schimmelinfectie meestal verdwenen.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: melissav
Aantal keer gelezen: 2763x
Toegevoegd: 19-10-2016 14:01
Gewijzigd: 20-11-2016 22:19

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3752 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!