Netelroos

Netelroos

NetelroosNetelroos ziet eruit alsof je brandnetels hebt aangeraakt en het jeukt ook even erg. De plekken ontstaan zomaar ineens en trekken ook weer redelijk snel weg. Meestal binnen een tot twee weken. Vaak is het onduidelijk wat de oorzaak precies is.

Wat is netelroos?

De medische naam voor netelroos is urticaria, oftewel galbulten. Urticaria is een huidreactie die vaak voorkomt. Het is een heftig jeukende huiduitslag met bleekroze, licht gezwollen bultjes. Zo’n twintig procent van de mensen krijgt hier wel eens mee te maken. De uitslag houdt vaak een aantal uren tot dagen aan.

Door de bulten kan netelroos er erg heftig uitzien, maar het is niet besmettelijk. Als je deze aandoening hebt, hoeft je niet bang te zijn dat je iemand anders in je omgeving met deze huidaandoening besmet.

Wat zijn de symptomen van netelroos?

Netelroos begint vaak met rode vlekjes op de huid die daarna overgaan in dikkere, bleke plekken of vlakke plakkaten. Je kunt netelroos herkennen aan de onderstaande symptomen:

  • Rode vlekken op de huid
  • Rode bulten op de huid
  • Witte, opgezette (eventueel samengevloeide) bulten op de huid
  • Gekmakende jeuk

Wat is de oorzaak van netelroos?

Netelroos wordt veroorzaakt door een allergische reactie. Als je ergens allergisch voor bent, worden de mestcellen geprikkeld om histamine en andere stofjes af te geven. Hierdoor gaan de bloedvaatjes in de huid meer openstaan, waardoor er dus jeuk of een zwelling ontstaat. Dit is netelroos, oftewel urticaria.

Oorzaak is vaak onduidelijk

Ieder mens kan te maken krijgen met netelroos. De precieze oorzaak van de huiduitslag is meestal onduidelijk. Er zijn tal van prikkels waar iemand allergisch of overgevoelig voor kan zijn. Zo kan netelroos onder meer ontstaan door:

  • Het eten van een product, zoals eieren, noten, chocolade, schaal- of schelpdieren of fruit.
  • Een toevoeging aan een voedingsproduct, zoals een kleurstof, een conserveringsmiddel of een smaakstof.
  • Een aanraking met een bepaalde stof, zoals huidcontact met een plantaardige of chemische stof.
  • Het innemen van een medicijn, zoals antibiotica of aspirine.
  • Een insectenbeet, zoals een wespenbeet, luizenbeet, een beet van een bedwants of een muggenbeet.
  • Psychische factoren, zoals stress of spanningen.
  • Kou, warmte, zon of druk op de huid.
  • Een ziekte of aandoening, zoals een stofwisselingsziekte of een hormonale stoornis.

Is netelroos gevaarlijk?

Meestal is de aandoening erg onschuldig en gaat deze vanzelf weer over. Soms kan netelroos wel gevaarlijk zijn. Dit is zo als de onderstaande klachten optreden:

  • Een zwelling in de keel
  • Een zwelling van de tong
  • Koorts
  • Versnelde hartslag
  • Problemen met de ademhaling

Deze bovenstaande klachten kunnen een anafylactische shock tot gevolg hebben. Als je een of meer van deze klachten constateert, is het zaak dat je direct het alarmnummer belt. In Nederland en de meeste landen in Europa is dit 112. Een spoedbehandeling is dan noodzakelijk. Hierbij kan je denken aan een adrenaline-injectie. Deze injectie wordt gebruikt bij een levensbedreigende allergische reactie.


Hoe stelt de arts de diagnose netelroos?

De huisarts herkent netelroos direct aan de opvallende en bekende symptomen. De diagnose is dan ook makkelijk te stellen. Als je naar de huisarts gaat, dan zal deze je eerst wat vragen stellen om de oorzaak te achterhalen. Vaak gaat de huiduitslag vanzelf weer over binnen een tot twee weken.

Het is vaak zinloos om een bloedonderzoek te doen om de allergische prikkels op te sporen. Meestal lukt dit niet. Verder kan de aandoening ook zijn veroorzaakt door meerdere prikkels.

Hoe wordt netelroos behandeld?

De huisarts kan netelroos snel en effectief behandelen. Meestal schrijft de arts je antihistaminica (anti-allergiemedicijnen) voor, zoals cetirizine, loratadine, levocetirizine en desloratadine. Hiermee neemt de jeuk af. Als de netelroos blijft aanhouden en de medicijnen te weinig effect hebben, kan de arts je een prednisonkuur voorschrijven.

Wat kun je zelf doen tegen netelroos?

Je wilt natuurlijk snel van die vervelende uitslag en de gekmakende jeuk af. Naast het innemen van medicijnen zijn er ook een aantal dingen die je zelf kunt doen om de jeuk te verminderen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Een mix van havermout en maiszetmeel
  • Een koud kompres
  • Appelazijn
  • Zuiveringszout
  • Zelfgemaakte brandnetelthee
  • Aloë vera

Mix van havermout en maiszetmeel

Maak een mix van havermout, maiszetmeel en wat water. Meng hierbij drie theelepels maiszetmeel met twee kopjes havermout en water. Meng de ingrediënten totdat het een een consistente mix wordt waarvan de ingrediënten niet meer los van elkaar te herkennen zijn. Smeer de pasta vervolgens op de plekjes en laat het een half uur inwerken. De jeuk zal afnemen.

Een koud kompres

Leg een koud kompres op de plekjes. Indien je niet over een kompres beschikt, zou je er in plaats daarvan ook een koud washandje op kunnen leggen. Zorg er wel voor dat het schoon is. De jeuk zal als het goed is vrij snel wat afnemen.

Appelazijn

Breng een paar druppeltjes appelazijn aan op een wattenschijfje of een watje en dep het vervolgens op de bultjes. De azijn zorgt ervoor dat de jeuk minder wordt. Wees je er wel van bewust dat dit flink kan stinken.

Zuiveringszout

Als je een bad hebt, kun je de huid reinigen met zuiveringszout. Vul het bad met lauwwarm water en strooi een aantal eetlepels zuiveringszout in het water. Dit kan je in de supermarkt kopen. Ga vervolgens met de plekken of met je gehele lichaam in bad zitten. Laat het water een klein half uurtje weken. Het zout zal dan goed in de bultjes trekken en het reinigt de huid. De jeuk zal hierdoor direct afnemen.

Zelfgemaakte brandnetelthee

Brandnetels zijn een natuurlijk anti-allergiemedicijn. Kook wat water en schenk het gekookte water in een kopje. Voeg hier een theelepel gedroogde brandnetel aan toe. Laat het water een aantal minuten afkoelen. Dompel een katoenen doek in de thee, wring deze uit en dep de vochtige doek daarna op de bultjes.

Aloë vera

Aloë vera staat al eeuwenlang bekend als een natuurlijk wondermiddel. Het dringt door tot de diepste lagen in je huid, waardoor je huid van binnenuit herstelt. Met een crème van aloë vera verdwijnt de netelroos sneller dan normaal. Smeer twee keer per dag aloë vera op je huid en de bulten zullen snel verdwijnen. Bovendien zorgt aloë vera er ook voor dat de jeuk afneemt.

Hoe kun je netelroos voortaan voorkomen?

Gelukkig verdwijnt netelroos vanzelf zonder schade aan de huid. Bij de meeste mensen is de huiduitslag binnen een week verdwenen. Soms kan het wat langer duren. Als je vermoedt of weet wat de oorzaak van de huiduitslag is, dan kun je netelroos voortaan voorkomen. Zo kun je maatregelen nemen om de prikkels te vermijden. Eet bijvoorbeeld geen noten of chocolade meer als je weet dat dit de oorzaak is van de netelroos.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: infoauteur
Aantal keer gelezen: 10273x
Toegevoegd: 23-11-2018 01:07
Gewijzigd: 24-11-2018 12:26

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3876 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!