Amandelstenen? Misschien heb jij er wel last van!

Amandelstenen? Misschien heb jij er wel last van!

Amandelstenen? Misschien heb jij er wel last van!Er zijn enorm veel mensen die rondlopen met amandelstenen, maar hier geen weet van hebben. Amandelstenen zijn kleine ophopingen die voornamelijk bestaan uit bacteriën, voedselresten en dode slijmvliescellen.

Je kunt herkennen dat je amandelstenen hebt doordat je af en toe een klein brokje ophoest. Als je al een poosje rondloopt met een slechte adem, dan kan dit misschien wel komen doordat je amandelstenen hebt. Mocht je vermoeden dat je amandelstenen hebt, dan blijf je natuurlijk zitten met een aantal prangende vragen.

 • Heb ik amandelstenen?
 • Hoe ontstaan deze amandelstenen?
 • Hoe kom ik van deze amandelstenen af?

 

Heb ik amandelstenen?

Je zult je nu waarschijnlijk afvragen “Heb ik amandelstenen?”. Er zijn een aantal kenmerken waaruit je kunt concluderen dat de kans erg groot is dat je amandelstenen hebt. De meest voorkomende kenmerken zijn:

 • Een vieze ijzerachtige smaak in je mond
 • Pijn aan de keel en oren
 • Last en een kriebelende keel en daarbij komend moeite met slikken, deze last met slikken kan gepaard gaan misselijkheid en zelfs braakneigingen
 • De keelamandelen kunnen zwellen en opzetten
 • Een gespannen gevoel in de keelholte

Het is natuurlijk belangrijk om te onthouden dat je niet ál deze kenmerken hoeft te hebben om last te hebben van amandelstenen. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld zijn dat jouw lichaam er net anders op reageert en bijvoorbeeld alleen een ijzerachtige smaak in de mond achterlaat.

Hoe ontstaan deze amandelstenen?

Amandelstenen worden veroorzaak door verschillende factoren. De belangrijkste factoren die amandelstenen veroorzaken zijn voeding, verzorging en overige lichamelijke oorzaken. De voeding hangt met name samen van wat je wél en wat je niet eet/doet. Wat vloeistoffen betreft kunnen amandelstenen ontstaan door het drinken van koffie, alcohol en melk. Wat vast voedsel betreft moet je denken aan melkproducten of producten met een overweldigende hoeveelheid suiker. Dingen die je niet doet die kunnen bijdragen aan amandelstenen is de hoeveelheid vloeistof die je op een dag drinkt. Als je te weinig drinkt neemt je lichaam te weinig vocht op. Hierdoor creëer je minder speeksel en dit speeksel is nodig in de strijd tegen amandelstenen. Dit is dan ook de hoofdreden dat koffie, alcohol en sigaretten bijdragen aan het ontstaan van amandelstenen. Deze drie factoren dragen bij aan de vochtbalansverstoring in de mond en creëren ook allen een speekseltekort. De verzorging van je mond hangt nauw samen met amandelstenen. Als je je tanden niet goed poetst en je tong niet goed verzorgd, dan is de kans op amandelstenen groot! Amandelstenen kunnen ook ontstaan door lichamelijke beperkingen. Geen enkele amandel is gelijk, als jouw amandelen op een specifieke manier zijn opgebouwd produceren deze amandelstenen. Je kunt hier dus niks aan doen helaas. Andere lichamelijke oorzaken zijn chronische ontstekingen in de keel of amandelen, of een chronische verkoudheid. Doordat je chronisch last hebt van deze lichaamsdelen loop je permanent rond met een verlaagde weerstand. Door deze verlaagde weerstand krijgen de amandelstenen de kans om te groeien.
Hoe kom ik van amandelstenen af?

Concluderen dat je hoogstwaarschijnlijk iets hebt zoals amandelstenen is natuurlijk voor niemand leuk. Er zit echter ook een positieve kant aan dit verhaal, je weet ten minste waar die slechte adem vandaan komt! Als je weet waar het aan schort, ben je in de positie om er wat aan te doen. In het geval van amandelstenen is het altijd verstandig om je huisarts te raadplegen. Misschien zijn de symptomen wel van toepassing op jou, maar komt dit door heel iets anders. Als blijkt dat je daadwerkelijk amandelstenen hebt dan zijn er verschillende trajecten die je kan bewandelen.

 • Zelfbehandeling
 • Antibiotica
 • Operatie

 

Zelfbehandeling tegen amandelstenen

Als de amandelstenen zich nog niet zo lang in je mond hebben ontwikkeld, kunnen ze vaak gemakkelijk bestreden worden middels zelfbehandeling. Er zijn meerdere producten die je kunnen helpen in het verwijderen van amandelstenen. De beste methode om de amandelstenen zelf weg te halen is middels een cupping glass, dit is een soort stofzuigertje. Je zet het zuigdeel op de amandelsteen en knijpt vervolgens in een soort ballon. Hierdoor ontstaat er zuigkracht en zuigt het instrument zo de amandelsteen op. Het zal misschien even oefenen zijn en wat pijn doen, maar dit is verreweg de makkelijkste en meest gebruikte manier om amandelstenen te verwijderen. Er zijn daarnaast nog andere methoden die bedoeld zijn om amandelstenen te verwijderen of de sporen te reduceren, maar wij zouden zelf deze “stofzuiger” aan iedereen aanraden.

Antibiotica tegen amandelstenen

Als je amandelstenen niet zelf weg kunt krijgen, kun je het beste weer langs de huisarts gaan. Je huisarts zal de situatie bekijken en je op basis van de ernst van de zaak antibiotica voorschrijven. Antibiotica is helaas niet altijd het redmiddel. Het komt vaak voor dat de antibiotica de amandelstenen tijdelijk verzwakt waardoor ze niet meer zichtbaar zijn. Zodra de antibiotica uit je lichaam is kunnen de amandelstenen zo weer terugkomen.

Operatie tegen amandelstenen

Als je alles al geprobeerd hebt is er nog één laatste optie tegen amandelstenen; een operatie. Een operatie is natuurlijk nooit leuk en kost bovendien een hoop geld. Zorg er dan ook voor dat je alle andere methoden goed en bovendien serieus hebt geprobeerd. Via een operatie kunnen de amandelstenen volledig verwijderd worden, ze kunnen dicht gelaserd worden, of dicht gebrand worden. Als de stenen worden weggesneden is de verwijdering het meest permanent van de drie. Deze operatie brengt echter wel complicaties met zich mee. Doordat er daadwerkelijk in je keel wordt gesneden kan je nog weken last hebben van bloedingen. Deze operatie wordt dan ook door artsen afgeraden en soms als allerlaatste redmiddel overwogen. Bij het dicht branden of laseren van de amandelstenen komt veel minder heftig werk kijken. Middels een laserpen of radiofrequenties worden de amandelstenen dicht gebrand. Deze operaties zijn stukken minder heftig. Doordat de amandelstenen worden dicht gebrand en niet volledig worden verwijderd, bestaat echter wel de kans dat deze nog terugkomen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de wortels aan de bovenkant wel worden dichtgeschroeid maar dat ze aan de onderkant nog in leven zijn. Deze manier van amandelsteenverwijdering is dus zeker niet permanent van aard. Amandelstenen kunnen erg vervelend zijn, dus het is zeker belangrijk dat deze verwijderd worden. Zowel voor jou in het dagelijkse leven als voor je gezondheid. Twijfel je over wat je het beste kunt doen? Raadpleeg in dat geval dan altijd de huisarts, hij of zij zal jou van advies voorzien. We hopen natuurlijk dat het gemakkelijk te verwijderen is door een zelfbehandeling en dat je niet geopereerd hoeft te worden aan deze aandoening. Gelukkig wordt dit, zoals gezegd, vaak afgeraden en wordt dit gezien als allerlaatste redmiddel.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Roos12
Aantal keer gelezen: 4062x
Toegevoegd: 07-07-2020 11:25
Gewijzigd: 08-07-2020 10:00

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!