hersenbloeding

Wat is een TIA?

hersenbloedingWeet jij waar de afkorting TIA voor staat en hoe dat je een TIA kunt herkennen? In dit artikel krijg je hier meer informatie over.

TIA

De afkorting staat voor transient ischemic attack. Een TIA wordt vaak ten onrechte omschreven als een lichte beroerte. Een kortdurende beroerte, die snel voorbij is. De duur is minder dan een half uur. De bekende verschijnselen als verlamming, gezichtsverlies aan één oog, duizeligheid en het dubbelzien komen meestal aan een zijde van het lichaam voor. Het probleem, de TIA, zit namelijk meestal in één hersenhelft.

Toch is een TIA iets anders dan een lichte beroerte. Je kunt een TIA beter omschrijven als de voorbode van een beroerte, een herseninfarct, een CVA, een waarschuwing. Denk je dat je een TIA hebt of hebt gehad ga dan meteen naar de huisarts om dit te laten bevestigen en om maatregelen te nemen om erger te voorkomen. Is het geen TIA geweest dan kun je gerustgesteld worden door de huisarts. Neem de (voor)tekenen zeer serieus, dat kan wellicht levensreddend zijn, of blijvende invaliditeit voorkomen. Niets doen is in dit ernstige geval van een TIA geen optie!

Een TIA, wat zijn de gevolgen?

Meestal heeft een TIA geen gevolgen, behalve dan het feit dat je een waarschuwing hebt gehad! Blijvende schade is er niet, omdat de tijd dat het bloedvat verstopt zat van korte duur is geweest. Herstel van eventuele schade is dan nog mogelijk. De oorzaken van een TIA zijn meestal hartritmestoornissen (stolsel in het hart) en slagaderverkalking ( slagaders vernauwen). Er zit gedurende een korte tijd een bloedvat verstopt, waardoor je de bekende uitvalverschijnselen kunt krijgen. Een herseninfarct is een TIA, dus er zit ook een bloedvat verstopt, maar de tijd van de verstopping duurt langer en er is dus een grotere kans op blijvende schade. Veel mensen hebben voordat ze een herseninfarct krijgen al een keer een TIA gehad.

Wat is het verschil tussen een TIA en een hersenbloeding?

Zoals gezegd is een TIA een tijdelijke verstopping van een bloedvat meestal zonder blijvende schade, het lichaam lost het probleem zelf op. Een herseninfarct is ook een verstopping van een bloedvat die langer duurt met vaak (meer en blijvende) schade. Bij een hersenbloeding heb je niet te maken met een verstopping, maar met een scheurtje in het bloedvat. De uitvalverschijnselen zijn wel dezelfde als die van een herseninfarct, maar de oorzaak is dus een andere. Hersenweefsel wordt beschadigd door het bloed dat vrij komt, nadat er een scheurtje in het bloedvat is ontstaan. Een CT-scan kan dit laten zien.

Een TIA voorkomen

"Een gezonde levensstijl", zou een kort antwoord zijn op de vraag: "Hoe kun je een TIA voorkomen?". Heb je een TIA (gehad), dan is snelle behandeling en medicatie vaak noodzakelijk. Wellicht overbodig om te noemen bestaat een gezonde levensstijl uit: niet roken, bloeddruk in de gaten houden, gezond eten en afvallen bij overgewicht, geen of matig gebruik van alcohol, voldoende bewegen met bij voorkeur in de buitenlucht bewegen, zorg voor voldoende ontspanning, stress proberen te vermijden. Maar ook zorgen voor voldoende inname van vitaminen, mineralen, aminozuren en vetzuren. Deze laatste vier komen niet altijd voldoende in ons voedsel voor. Je kunt bij het Fonds voor het Hart aanvragen op welke manier je ervoor kunt zorgen dat je ook deze stoffen voldoende binnen krijgt, zonder medicatie.

 • Vitaminen weten we allemaal wel te vinden, maar waarin zitten mineralen, aminozuren en vetzuren?
 • Aminozuren met name de essentiële aminozuren moeten we uit gevarieerde voeding halen. Denk met name aan: kaas, pinda's, kip, eieren, rood vlees, vis, kikkererwten, asperges, melk, aardappelen, sesamzaad, avocado.
 • Niet essentiële aminozuren maakt het lichaam zelf aan.
 • Mineralen krijgen we meestal voldoende binnen als we gevarieerd eten en drinken.
 • Bijna niemand heeft een tekort aan mineralen.
 • In sommige gevallen is het aan te bevelen extra ijzer te nemen voorbeelden daarvan zijn zwangere vrouwen, veganisten en vegetariërs.
 • Natrium krijgen we bijna allemaal teveel binnen via keukenzout.
 • Mineralen leveren geen energie en zijn net zo hard nodig als vitaminen voor een optimale gezondheid. Je hebt er niet veel van nodig.
 • Van de volgende mineralen heb je een beetje nodig: calcium, chloor, fosfor, kalium, natrium, magnesium.
 • De volgende mineralen heb je slechts heel weinig nodig: chroom, fluoride, ijzer, jodium, seleen, zink, koper, mangaan en molybdeen.
 • Goede vetzuren vind je in: olijven, noten, walnoten, pinda's, zaden, eieren, sojaproducten, teunisbloemolie, lijnzaadolie, groene bladgroenten, algen, vette vis, avocado's. Let op met het eten van snacks, gebak en koek. Deze producten zijn cholesterolverhogend.

Een TIA en cholesterol 

Een te hoog cholesterolgehalte kan een oorzaak zijn van een TIA. Onderzoeken zullen uitwijzen waardoor je een TIA hebt gekregen. Is je cholesterol te hoog dan kun je daar zelf veel aan doen om dat te verlagen en om zo te proberen een TIA te voorkomen. Ga op dieet, neem medicatie als de arts dat voorschrijft, rook niet en zorg voor voldoende ontspanning, ook voldoende water drinken is belangrijk. Dit alles behoort tot een gezonde levensstijl.

Ga je op dieet kies dan voor meervoudig verzadigde vetzuren. Denk daarbij aan dieetmargarine, vette vis en walnoten. Eet geen of zo weinig mogelijk verzadigd vet dus geen: eidooiers, chips, chocolade, volle melkproducten, taart, koek. Meet met enige regelmaat je BMI (Body Mass Index) om op de hoogte te blijven van je gewicht. Wil je toch van genoemde vette en ongezonde producten eten, neem dan de magere variant. Wees matig met zout of voeg geen zout toe, het is een gewoonte, die je best kunt afleren. Het is even wennen eten bereiden zonder zout, maar dan proef je wel de echte smaak van je eten. Zet zeker ook geen strooibus zout op tafel.

Een TIA leeftijdgebonden?

Naast ouderen kunnen ook jonge mensen een TIA krijgen. Daarmee kunnen we concluderen dat een TIA niet leeftijd gebonden is. De oorzaak van een TIA bij een jongere is echter vaak een andere dan bij de oudere mensen. Is er sprake van een TIA bij een jongere dan is de oorzaak bijvoorbeeld: een ontstoken bloedvat, een scheur in de binnenwand van het bloedvat, een hartafwijking, te snel stollend bloed (dus een bloedafwijking), een stofwisselingsziekte die aderverkalking veroorzaakt op jonge leeftijd. 

Een TIA en erfelijkheid

Veel is nog onduidelijk over een TIA en erfelijkheid. Er moet daarvoor nog veel wetenschappelijk onderzoek plaatsvinden. Wel weet men dat indien ouders of andere familieleden voor hun 60e levensjaar problemen met hart en bloedvaten kregen, dat de kans voor de kinderen dan beduidend hoger is om ook problemen te krijgen. Wacht niet om te starten met een gezonde levensstijl totdat je een TIA hebt gehad, voorkomen is altijd nog beter dan genezen, ook al behoor je niet tot de risicogroep.   


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 2530x
Toegevoegd: 29-11-2016 17:03
Gewijzigd: 19-12-2016 20:25

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3008 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!