diarree

Wat helpt tegen diarree?

diarreeDiarree is dunne, waterige ontlasting die vaker voorkomt dan normaal. Het duurt vaak enkele dagen, maar het kan ook chronisch zijn.Het kan het gevolg zijn overgevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen, een voedselinfectie, stress, het gebruik van bepaalde medicijnen of een onderliggende ziekte. Wat zijn de oorzaken van diarree en wat helpt tegen diarree? In dit artikel geven we je hier meer informatie over.

Hoe ontstaat diarree?

Diarrree ontstaat meestal als gevolg van een infectie, bijvoorbeeld met een bacterie of een parasiet. Deze infectie kan ontstaan als gevolg van verschillende factoren. Zo kan een allergie of een intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen bijvoorbeeld de oorzaak zijn. Als je bijvoorbeeld een allergie hebt voor koemelk, lactose-intolerantie of coeliakie, kan het zo zijn dat je na het nuttigen van voedingsmiddelen waarvoor je allergisch bent diarree krijgt. Ook is het mogelijk dat buikgriep of een voedselinfectie diarree tot gevolg heeft. Een andere mogelijke oorzaak is het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals laxeermiddelen of antibiotica.

Verder kunnen nervositeit of psychische spanningen ervoor zorgen dat de ontlasting sneller door de darm gaat, waardoor de dikke darm hier minder water aan kan onttrekken. Dit heeft diarree tot gevolg. Chornische aandoeningen van het maag-darmkanaal (prikkelbare darmsyndroom, chronische darmontsteking) kunnen eveneens de oorzaak zijn. Daarnaast kan het zo zijn dat je last hebt van verstopping en dunne ontlasting weglekt langs de harde ontlasting die verstopt zit. Dit wordt ook wel overloopdiarree genoemd.

Wat zijn de symptomen?

Bij diarree is er dus sprake van dunne, waterige ontlastig die vaker voorkomt dan normaal. Verder kan diarree ook gepaard gaan met andere klachten, zoals buikkrampen, misselijkheid en overgeven. Vermoeidheid en een slap gevoel zijn andere symptomen die regelmatig voorkomen bij diarree. In sommige gevallen kun je bij diarree ook last krijgen van koorts of hoofdpijn. Aangezien de diarree veel water bevat, verlies je ook veel vocht. Als je daarnaast ook moet overgeven of last hebt van koorts, verlies je extra vocht. Als gevolg hiervan kan je lichaam uitdrogen. Het is daarom van groot belang dat je er bij diarree voor zorgt dat je voldoende vocht binnenkrijgt.

Wat helpt tegen diarree?

Er is meestal geen behandeling nodig bij acute diarree, aangezien de klachten meestal binnen enkele dagen vanzelf verdwijnen. Houden de klachten langer aan? Dan kun je het beste even langs de huisarts gaan om je te laten onderzoeken. Wat helpt tegen diarree? Hieronder geven we je een aantal tips en adviezen.

Allereerst is het belangrijk dat je in ieder geval voldoende water drinkt. Drink elke keer nadat je waterdunne ontlasting hebt gehad een glas water. Moet je soms overgeven? Drink dan ook wat water nadat je hebt overgegeven (niet teveel tegelijk, want dit kan ervoor zorgen dat je weet moet overgeven). Houd er ook rekening mee dat je dagelijks minimaal 1,5 tot 2 liter vocht moet drinken en bij diarree dus meer. Met het drinken van water en thee vul je het vocht in je lichaam. Andere dranken (zoals frisdranken, limonade, koffie en alcohol) vullen het vocht in je lichaam niet aan, maar drogen je lichaam juist uit. Kies daarom altijd voor water of thee als je het vocht in je lichaam wilt aanvullen.

Verder is het bij hevige diarree (of overgeven) aan te raden om ORS te drinken. Dit middel zorgt ervoor dat het vocht in je lichaam nog beter wordt aangevuld en krijg je direct belangrijke zouten en suikers binnen. Je lost de ORS op in water en drinkt dit vervolgens op. Dit middel kun je gewoon bij de drogist of apotheker verkrijgen.

 
Het is niet erg als je enige tijd geen zin hebt in eten. Eet pas weet iets op het moment dat je trek krijgt. Soms wordt aangeraden om enkel beschuit en thee te nuttigen bij diarree, maar dit advies is achterhaald. Je kunt het beste gewoon zo eten als normaal. Let er echter wel op dat je geen voedingsmiddelen nuttigt waar je allergisch voor bent en probeer niet teveel suikers en ongezonde vetten te eten. Kies ook liever voor volkorenproducten (volkoren brood en volkoren pasta), aangezien deze producten meer vezels bevatten. Vezels zijn goed voor de darmen en helpen mee met de spijsvertering.
 
Het is niet nodig om bij diarree bedrust te houden. Voel je je echter ziek of heb je koorts? In dat geval kan het wel goed zijn om langer in bed te blijven liggen. Zorg verder voor een goed hygiëne. Was je handen voordat je eten gaat koken of keukenproducten aanraakt en was ze ook na elk toiletbezoek. Aangezien besmetting via speeksel kan plaatsvinden, is het ook belangrijk dat je alle keukenproducten goed afwast. Eventueel kun je ook probiotica gebruiken om de klachten te verminderen. Dit soort producten bevatten namelijk nuttige darmbacteriën die kunnen helpen om de darmflora weer in balans te krijgen.
 
Het is niet aan te raden om bij diarree gebruik te maken van diarreeremmers, zoals loperamide of geactiveerde kool. Het organisme dat de diarree heeft veroorzaakt (bijvoorbeeld een bacterie of een parasiet) zal het lichaam namelijk moeten verlaten via de ontlasting. Bij gebruik van een diarreeremmer kan de bacterie of de parasiet zich juist in het slijmvlies gaan nestelen, waardoor de diarree zal blijven aanhouden.

Waar moet je op letten?

Bij diarree is het belangrijk dat je erop let dat je lichaam niet uitdroogt. Drink daarom voldoende vocht en neem eventueel ook ORS zout is. Je kunt uitdroging herkennen aan dorst, een droge mond, niet of weinig plassen (donkere urine) en lustelooheid. Ook flauwvallen, sufheid en verwardheid kunnen symptomen zijn van uitdroging. Verder kunenn een snelle ademhaling, een snelle hartslag, koude armen en benen en diepliggende ogen op uitdroging wijzen. Als je meerdere van deze symptomen herkent en uitdroging vermoedt, kun je het beste direct meer vocht innemen (niet meer dan een halve liter in een half uur) en de huisarts raadplegen.

Wanneer naar de huisarts?

Diarree kan een symptoom zijn van verschillende aandoeningen. het gaat dan vaak echter wel om de chronisch vorm van diarree en niet om de acute vorm. Indien je langer dan drie dagen last hebt van diarree of continu buikpijn hebt, is het daarom belangrijk om een arts te raadplegen. Dit geldt ook als de diarree samen gaat met koorts voor drie dagen of langer. Ben je ouder dan zeventig jaar en heb je gedurende één dag heel vaak waterdunne ontlasting of heb je gedurende langer dan een dag last van diarrre en koorts? Ook dan is het aan te raden om contact te zoeken met een arts.

Indien je continu blijft braken wanneer je iets drinkt, meer dan 24 uur lang niet geplast heeft of je verward of suf voelt, heb je een verhoogde kans op uitdroging en dit kan ernstige gevolgen hebben. Daarom is het belangrijk om dan langs de huisarts te gaan. Merk je dat er bloed of slijm bij de ontlasting zit? Neem dan ook contact op met de huisarts, aangezien dit kan wijzen op een andere aandoening (ook al gaat het vaak om een bacteriële infectie in de darmen). Verder is het belangrijk om een arts te raadplegen indien je medicijnen gebruikt (ook de anticonceptiepil), aangezien medicijnen door de darmen soms minder goed kunnen worden opgenomen bij diarree. Daarnaast kan het zo zijn dat de diarree ontstaat als gevolg van het gebruik van de medicijnen. Hier kan een arts je meer over vertellen.

Heb je diabetes mellitus? In dat geval kan de diarree sterk ontregeld raken. Daarom is het van belang om dan ook altijd contact te zoeken met een arts als je last hebt van diarrree. Verder kan het voorkomen dat je een besmettingsgevaar vormt voor anderen, zeker als je in een restaurant of crèche werkt of in de verzorging. Bel dan de huisarts op en vraag hem of haar om advies. De arts zal je dan meestal niet vragen om naar de praktijk te komen, aangezien je hier ook anderen zou kunenn besmetten. Via de telefoon zal je huisarts je adviseren op basis van je gegevens.

Hoe kun je diarree voorkomen?

Heb je vaker last van acute diarree en wil je dat voorkomen? Zorg er dan in eerste instantie voor dat je geen voedselinfectie kunt oplopen door voedingsmiddelen met zorg te bewaren en goed te bereiden. Let ook altijd goed op de houdbaarheidsdatum voordat je iets eet. Ook is het beter om niet te eten in restaurants waarvan je vermoedt dat de hygiëne en/of de bereiding te wensen over laat. Vermoed je dat je allergisch bent voor bepaalde voedingsmiddelen? Laat dit dan controleren door een arts en vermijd deze voedingsmiddelen voortaan zoveel mogelijk indien dit het geval is.

Indien je medicijnen gebruikte tijdens het ontstaan van eerdere acute diarree, kun je hier het beste ook met je arts over overleggen. Het kan zo zijn dat de diarree het gevolg is van het medicijngebruik. Deze medicijnen kun je dan beter niet meer gebruiken, als dit mogelijk is.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 3063x
Toegevoegd: 26-12-2016 00:36
Gewijzigd: 18-03-2017 00:00

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3849 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!