vrouw heeft last van brandend maagzuur

Voeding en middeltjes tegen brandend maagzuur

vrouw heeft last van brandend maagzuurVeel Nederlanders hebben vaak hinder van brandend maagzuur. Men noemt dit ook wel reflux of maagzuurreflux. Brandend maagzuur is goed te behandelen.

Wat zijn de gevolgen van brandend maagzuur?

Er zijn diverse behandelmethoden die vroeg of laat de klachten doen verminderen en/of voorkomen. Het is belangrijk om refluxklachten tijdig aan te pakken. Hieronder lees je waarom. Veel mensen hebben in hun leven zo nu en dan last van maagzuur dat op komt zetten. Dit is normaal en niet ernstig. Wanneer je echter wekelijks of zelfs dagelijks last hebt van deze kwaal dan blijven de gevolgen vaak niet uit. We hebben een lijstje samengesteld met de mogelijke gevolgen.

Gevolgen:

  • Gastric Astma en chronisch hoesten (hoestklachten)
  • Maagzweren (bij de aanmaak van teveel maagzuur)
  • Reflux oesofagitis (ontsteking van de slokdarm)
  • Barrett's oesofagus (het slijmvlies in de slokdarm veranderd)
  • Tand- en keelproblemen

Voeding blijkt boosdoener nummer 1 te zijn

Wat blijkt de meest eenvoudige en doeltreffende manier te zijn om brandend maagzuur te voorkomen? Dat is door gewoon het voedingspatroon aan te passen. Zo helpt een speciaal dieet volgen meestal goed bij patiënten met reflux klachten. Op deze pagina geven we je enkele goede tips over middeltjes en handige voedingadviezen waardoor het mogelijk wordt de maagzuurklachten onder controle te krijgen en deze zelfs te voorkomen!

Voedingsadviezen bij brandend maagzuur

Nu weet je dat brandend maagzuur voorkomen kan worden door voor een speciaal voedingspatroon te kiezen, bepaalde voedingsproducten te laten staan die de klachten kunnen verergeren of juist bepaalde voedingsproducten te nemen die de klachten verminderen of zelfs wegnemen. Laten we beginnen met 3 voedingsadviezen. Neem je die ter harte, dan verminder je daarmee de klachten aanzienlijk!

Voedingsadvies 1: Verdeel porties voedsel over de dag

Reflux klachten ontstaan vaak doordat men in één keer te grote porties eet. Je maag raakt dan voller en daardoor vergroot je de kans dat brandend maagzuur in je slokdarm terecht komt. Daarom: Eet kleine porties en verdeel die over de dag. Bij ernstige reflux klachten raden we je aan om vetarm te eten. Daarnaast raden we je aan om altijd goed op je eten te kauwen.

En eet vooral niet te snel maar neem de tijd! Wij raden je ten zeerste aan om minimaal 25 maal te kauwen voordat je je voeding doorslikt.

Voedingsadvies 2: Eet heel veel groenten!

Veel groenten eten is enorm gezond. Daarnaast helpt het je bij afvallen. Ben je te zwaar? Dan drukt het buikvet tegen je organen aan waaronder tegen je maag. Je maagwand wordt in elkaar gedrukt en er ontstaat minder ruimte. Gevolg is dat de druk in je maag zelf veel groter wordt. Daardoor werkt je sluitspier (deze zit tussen je maag en de slokdarm in) minder goed.

Je lichaamsappen, waaronder maagzuur, komen daardoor veel sneller in je slokdarm terecht. Afvallen met behulp van groenten is dus een voedingsadvies die je zeker moet toepassen om op de langere termijn van je klachten af te komen!

Voedingsadvies 3: Een speciaal vezelrijk dieet volgen

We raden je aan om vooral gevarieerd te eten en daarbij mogen veel groenten en fruit niet ontbreken. Maar vergeet ook zeker niet de plantaardige en dierlijke eiwitten. Want die zijn broodnodig! Denk aan vis en eieren. Maar daarnaast zijn vezels minstens net zo belangrijk. Zij zorgen voor een goede darmwerking waardoor eten opgenomen kan worden.

Ook voorkomt een vezelrijk dieet een verstopping in je darmen en indirect een vergrote druk op je maagwand (en dus reflux klachten). Zorg er daarnaast voor dat je dagelijks voldoende kraanwater drinkt. Drink minstens 2 liter per dag. Overigens kan je kiezen uit allerlei soorten vezelrijke voeding. Groenten en fruit, peulvruchten en volkorenbrood (eet niet teveel brood!) bevatten veel voedingsvezels.

Niet direct gaan liggen na het eten

Het is verstandig om na het eten niet meteen gaan liggen. Want waarom niet? Ten eerste veroorzaakt dit druk op je maag maar het eten kan in een liggende houding ook makkelijker weer terugstromen richting de slokdarm. Het is dan ook niet verstandig om te gaan eten vlak voor het slapengaan. Vlak na het eten zorg je er tevens voor dat je zwaar til- en bukwerk vermijd.

Zelfs door je knieën gaan kan de druk op je buik (en dus maag) verhogen waardoor maagzuur uit je maag kan ontsnappen. Wel is het verstandig om na het eten bijvoorbeeld een klein stukje te gaan wandelen. Hiermee stimuleer je de spijsvertering. Hieronder vind je nog enkele tips waarmee je brandend maagzuur voorkomt en/of het probleem verhelpt.

Tip 1: Voorkom een verstopping

Verstoppingen (obstipatie) zijn soms ook de veroorzakers van reflux. Voorkom daarom dat je darmen verstopt raken en eet vezelrijk, drink veel kraanwater en kom voldoende in beweging. Met een verstopping komt er teveel druk op de buikholten te staan en is de kans groter dat er maagzuur terugstroomt de slokdarm in.

Tip 2: Wees zuinig met alcohol en kruiden

Alcohol drinken moet je sowieso met mate doen maar voor mensen die last hebben van zuurbranden is het drinken van alcohol sowieso niet slim. Alcohol kan je maagzuurklachten namelijk verergeren. Ook kruiden, dranken die koolzuur bevatten en pepermunt kan je beter laten staan omdat daar bekend van is dat ze de klachten verergeren. Drink wel veel water maar dat niet tijdens het eten of het drinken.

Tip 3: Streef naar een gezond gewicht

Ben je te zwaar? Probeer dan af te vallen. Mensen met een gezond gewicht hebben namelijk veel minder gauw last van brandend maagzuur dan te dikke mensen. Bij mensen die last hebben van overgewicht drukt het vet rondom de organen namelijk op de buikholte. Er ontstaat zodoende teveel druk op de maag, waardoor de maaginhoud minder makkelijk door de sluitspier van de maag tegengehouden kan worden.

Tip 4: Stop met roken

Niet veel mensen weten dat ook roken een veroorzaker kán zijn van reflux bij volwassenen. Van nicotine is namelijk bekend dat het de sluitspier van de maag kan verslappen. En een verslapte sluitspier kan in combinatie met bijvoorbeeld overgewicht voor de nodige problemen zorgen.

Tip 5: Gebruik middeltjes tegen teveel maagzuur

In bepaalde gevallen helpen alle bovenstaande tips niet omdat er gewoonweg teveel maagzuur wordt aangemaakt. Wanneer de maag teveel maagzuur aanmaakt kan de maagwand vroeg of laat beschadigen. In dat geval schrijft de huisarts je maagzuurremmers voor. Hiermee wordt de aanmaak van teveel maagzuur geremd. We raden je aan om nooit zelf te gaan dokteren met middeltjes maar bij serieuze problemen altijd je huisarts daarover in te lichten.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Jaell
Aantal keer gelezen: 5166x
Toegevoegd: 04-03-2016 13:28
Gewijzigd: 05-03-2016 23:40

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!