Maagzweer, de symptomen

Maagzweer, de symptomen

Maagzweer, de symptomen Herken jij een maagzweer? Een maagzweer kan erg pijnlijk zijn. Daarom is het belangrijk dat je een maagzweer kunt herkennen aan de symptomen. Lees hier meer over de maagzweer symptomen.

Maagzweer

Bijna iedereen die last heeft van een maagzweer wil ook wel weten hoe die maag er nu werkelijk uitziet. En waar praat je eigenlijk over bij een maagzweer? Je kunt wel zeggen dat de maag een zeer belangrijk onderdeel is van de totale spijsvertering. Aan de binnenkant van de maag vind je een dikke slijmvlieslaag en de klieren die zich hierin bevinden produceren maagsap. Je mag wel stellen dat dit maagsap erg belangrijk voor je is. Dit sap bevat namelijk zoutzuur, spijsverteringsenzymen en zorgt voor de vertering van voedsel wat in de maag komt. Als je tijdens het eten verkeerde bacteriën binnen krijgt dan zal het zoutzuur deze bacteriën doden. Het zoutzuur dat je in de maag hebt zorgt er ook nog voor dat de spijsverteringsenzymen worden geactiveerd. Onder de slijmvlieslaag van je maag vind je een laag met zenuwen en bloedvaten. De buitenkant van je maag bestaat uit een spierlaag, die ervoor zorgt dat je voeding fijngemalen en vermengt wordt met maagsap.

Ontstaan maagzweer

Als je een maagzweer hebt is er een gat ontstaan in de slijmvlieslaag van de maag, maar het kan ook zijn dat je een gat hebt in de twaalfvingerige darm. Omdat er een gat in de slijmvlieslaag zit, komen de zenuwen in de bindweefsellaag bloot te liggen. Omdat dit open ligt kan het maagsap in contact komen met de zenuwen waardoor je veel pijn kunt hebben. Als je een maagzweer hebt dan kun je deze term gebruiken voor een zweer in de maag, maar ook voor een zweer in de twaalfvingerige darm. De twaalfvingerige darm is een deel van de dunne darm, hier komt je voedsel in terecht als het de maag uitgaat. Als je gaat vergelijken hoe het is met een maagzweer bij mannen of bij vrouwen dan kun je wel stellen dat een maagzweer bij mannen meer voorkomt dan bij vrouwen. Over het algemeen kom je een maagzweer tegenwoordig niet meer zo vaak tegen als vroeger.

Maagzweer oorzaak

Een van de belangrijkste oorzaken die je zou kunnen noemen van het krijgen van een maagzweer of een zweer in de twaalfvingerige darm is de pylori bacterie. Vroeger dacht men dat je een maagzweer kreeg omdat er te veel was aan maagsap of omdat je teveel stress had. Nu is het zo dat men weet dat je hierdoor geen maagzweer kunt krijgen, stress maar ook andere zaken zoals roken zouden de klachten wel kunnen verergeren. Wat als tweede oorzaak wordt gezien van het krijgen van een maagzweer is het gebruik van bepaalde medicijnen en dan vooral ontstekingsremmers zoals ibuprofen, naproxen en diclofenac.

Nu is men in de geneeskunde zover dat je wel kunt stellen dat in vrijwel alle gevallen de pylori bacterie de oorzaak van het ontstaan van een maagzweer is. Dit denkt men omdat er bij onderzoeken is gebleken dat de pylori bacterie een van de weinige bacteriën is die het maagzuur kan overleven. Een besmetting met een pylori bacterie krijg je meestal op jonge leeftijd. Als je de bacterie in je maag hebt en deze niet goed behandelt dan kan het zijn dat je deze bacterie je hele leven meedraagt. Eén op de vijf mensen die besmet zijn, die de bacterie met zich meedragen, krijgt ook daadwerkelijk een maagzweer.

Ontstekingsremmende pijnstillers

Wanneer je ergens in je lichaam een ontsteking hebt dan zal de huisarts je ontstekingsremmende medicatie voorschrijven. Dit kunnen zijn aspirine, diclofenac, ibuprofen of naproxen. Deze medicijnen worden voorgeschreven door de huisarts, maar je kunt ze ook bij een apotheek of drogist halen zonder recept. Omdat deze medicijnen bijna allemaal een bijwerking kunnen hebben moet je wel aan de huisarts vragen of je deze wel of niet mag gebruiken. Het gebruik van deze medicijnen belast de maag en in de meeste gevallen moet je er ook een maagbeschermer bij gebruiken.

Maagzweer symptomen

Natuurlijk is het zo als je een maagzweer hebt dat er symptomen en bepaalde klachten bijhoren. Als eerste zul je bij een maagzweer veel pijn in de maagstreek voelen. Verdere klachten die je zou kunnen krijgen zijn misselijkheid, je kunt gaan braken, je eetlust zal een stuk minder zijn en je kunt zelfs een maagbloeding krijgen. Als je een maagbloeding hebt kun je dat het beste zien aan je ontlasting, deze zal dan zwart en teerachtig zijn, maar het opbraken van bloed kan ook voorkomen. Als je een maagzweer hebt kun je ook een perforatie krijgen. Een perforatie betekent dat de zweer is doorgebroken naar de buikholte. Als er zich een perforatie voordoet dan zul je plotseling hevige buikklachten krijgen. Wil je ernstige complicaties voorkomen dan moet er bij een perforatie snel medische hulp worden ingeschakeld. Er zijn mensen genoeg die een maagzweer hebben die je nooit hoort klagen. Een maagbloeding is vaak de eerste (ernstige) aanwijzing van een maagzweer. Wat kun je nog meer verwachten bij een maagzweer?

  • Brandend maagzuur
  • Overgeven en/of last van misselijkheid
  • Een opgeblazen gevoel
  • Een verminderde eetlust
  • Een snelle verzadiging of een vol gevoel
  • Gewichtsverlies
  • Bloedarmoede

Kijkonderzoek bij maagzweer

Om zeker te weten dat je een maagzweer hebt zul je een kijkonderzoek krijgen, dit wordt gedaan met een endoscoop. Een endoscoop kun je omschrijven als een flexibele slang met een klein cameraatje en een lampje. Dit apparaatje wordt dan via de mond en de slokdarm naar de maag gebracht. Je kunt op deze manier de maag goed bekijken. Het kan bij het onderzoeken van een maagzweer ook voorkomen dat je een gastroscopie krijgt. Tijdens een gastroscopie kan een arts kleine deeltjes weefsel van je maag wegnemen, dit noemt men dan een biopsie. Er zijn diverse onderzoeken mogelijk om de aandoening te bekijken, je kunt het ook doen via bloedonderzoek, maar ook door je ontlasting te laten onderzoeken.

Maagzweer behandeling

Ben je er eindelijk achter dat je ook werkelijk een maagzweer hebt dan wil je hier natuurlijk zo snel mogelijk voor behandeld worden. Als je een maagzweer hebt die is veroorzaakt door de pylori bacterie dan zal deze worden behandeld met antibiotica samen met een maagzuurremmer. De antibiotica die je krijgt zorgt ervoor dat de bacterie zal verdwijnen en de maagzuurremmer zal de genezing van de maagzweer bevorderen. Wanneer je de kuur af hebt gemaakt zal bij meer dan 90 procent van de mensen de bacterie zijn verdwenen. Als de klachten zijn verdwenen komen ze in de meeste gevallen ook niet meer terug. Het kan ook voorkomen dat je geen infectie van de pylori bacterie hebt, als dit zo is kan het zijn dat je alleen maar maagzuurremmers voorgeschreven krijgt.

Maagzweer voorkomen

Het is mogelijk om een maagzweer te voorkomen. Om een maagzweer te voorkomen is het beter dat je niet rookt, het roken kan namelijk het maagslijmvlies irriteren en verzwakken. Wanneer je voor voldoende rust en ontspanning zorgt voorkom je stress en spanning, ook dit zal voor mindere klachten kunnen zorgen. Iemand die gezond leeft en gevarieerd voedsel eet zal minder klachten krijgen van een maagzweer als wanneer je iemand neemt die veel vet en ongezond eet. Houd je je lichaam in een goede conditie dan kun je naast veel andere klachten ook maagklachten voorkomen, neem voldoende lichaamsbeweging. Grote maaltijden kun je het beste vermijden, je moet de tijd nemen voor een maaltijd en altijd goed kauwen. Als je net voordat je gaat slapen nog een maaltijd neemt dan vraag je natuurlijk om maagklachten, de laatste maaltijd die je neemt voordat je gaat slapen moet je drie uur van te voren innemen.

Contact opnemen huisarts bij vermoeden maagzweer

Als je een vermoeden hebt van een maagzweer, dan is het raadzaam contact op te nemen met je huisarts:

  • Bij zwarte ontlasting.
  • Bij het opgeven van bloed.
  • Bij hele heftige, plotselinge buikklachten.





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Ellen ten Lange
Aantal keer gelezen: 6264x
Toegevoegd: 18-07-2015 06:49
Gewijzigd: 22-08-2015 13:12

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!