Als je hart een onregelmatige of niet normale hartslag heeft kan het zijn dat je last hebt van hartkloppingen. Heb jij meer stress dan anderen dan is de kans dat je hartkloppingen krijgt een stuk groter dan bij mensen die geen of weinig stress hebben. De hartslag van de gemiddelde mens is in rust ongeveer 70 tot 80 slagen per minuut. Heb je last van stress dan kan het zomaar gebeuren dat je hart een onregelmatige en versnelde slag gaat krijgen, dit noem je dan hartkloppingen.
Als je last hebt van hartkloppingen, dan kunnen er verschillende verschijnselen optreden:
Als je hartkloppingen hebt kun je wel stellen dat je een hart hebt dat te snel en onregelmatig klopt. Ben je in rust dan is het normaal dat een hart gemiddeld 80 slagen per minuut heeft. Je moet deze hartslag niet vergelijken met topsporters, een topsporter kan in rust gemakkelijk een hartslag hebben van gemiddeld 35 slagen. Normaal gesproken houdt niemand de hartslagen bij. Je voelt als je gewoon ergens mee bezig bent de hartslag niet of bijna niet. Als je het meemaakt dat je hart onregelmatig of veel sneller dan normaal gaat kloppen dan zul je de hartslag wel gaan voelen. Hartkloppingen kun je altijd krijgen het maakt niet uit wat je leeftijd is, als je hartkloppingen krijgt is dit een raar gevoel.
Krijg je last van hartkloppingen dan gaat dit meestal snel weer over, meestal na een minuut of vijf. Er zijn ook wel gevallen te noemen waar de hartkloppingen een paar uur aanhielden. Je kunt hartkloppingen ook wel een aantal dagen hebben. Als je het hebt over hartkloppingen dan wordt er meestal vanuit gegaan dat je een te snelle hartslag hebt, maar het kan ook zo zijn dat je hart erg onregelmatig klopt. Er zijn mensen die regelmatig last hebben van hartkloppingen maar de meeste mensen hoor je nooit iets over hartkloppingen zeggen. Bij de meeste mensen, die je over hartkloppingen hoort praten, zijn deze klachten meestal plotseling ontstaan en ze verdwijnen ook weer plotseling. Je hoeft je daarom ook niet meteen druk te maken over hartkloppingen, maar laat het wel op tijd onderzoeken. Hierdoor kun je uitsluiten dat er wat gaande is en weet je ook dat je je niet druk hoeft te maken.
Je kunt hartkloppingen ook krijgen als je jezelf erg opwind of extreem vermoeid bent. Span je jezelf teveel in en rook je te veel ook dan kun je veel last krijgen van hartkloppingen. Ben je iemand die last heeft van een overactieve schildklier of heb je bloedarmoede ook dan kan het zijn dat je last krijgt van hartkloppingen. Krijg je van de huisarts medicijnen voor de schildklier of voor astma ook dan kun je hier als bijwerking hartkloppingen van krijgen. Als je door het bovenstaande last krijgt van hartkloppingen dan kun je het beste bloed laten prikken. Dit wijst dan hopelijk uit waar de hartkloppingen precies vandaan komen. Als je hartkloppingen hebt en daarbij ook nog last hebt van ademnood of pijn op je borst dan moet je onmiddellijk de huisarts bellen.
Als je met hartkloppingen naar de huisarts gaat dan zal deze er vanuit gaan van wat je zelf zegt. De huisarts zal vervolgens de temperatuur opnemen en de bloeddruk meten. Het kan zijn dat er vervolgonderzoeken nodig zijn, zoals een cardiogram maken of dat de schildklier moet worden onderzocht, hiervoor moet je dan wel naar een specialist. Ook kun je verder onderzocht worden naast het onderzoek voor hartkloppingen die te maken kunnen hebben met je leeftijd. Er zal ook worden gevraagd of en hoeveel sigaretten je per dag rookt en hoe zwaar je bent.
Geneesmiddelen tegen hartkloppingen kun je ook krijgen van de huisarts maar alleen dan als je hartkloppingen krijgt van de een of andere ziekte. Een pacemaker kan je ook helpen om het hart weer te laten kloppen zoals het hoort te kloppen. Hartkloppingen kun je ook krijgen als er bepaalde cellen in de hartspier de hartprikkels op een foutieve manier geleiden, de foute cellen branden ze dan weg. Je kunt als je hartkloppingen krijgt hier zelf helemaal niets aan doen, jezelf ontspannen kan nog de beste oplossing zijn. Heb je last van hartkloppingen dan kan het helpen als je een paar keer diep ademhaalt en even gaat zitten. Heb je plotseling last van hartkloppingen dan zou je kunnen proberen wat te drinken, zodat je meer druk op je buik uit gaat oefenen. Je krijgt in de meeste gevallen dan last van oprispingen (je gaat boeren), wat het hart weer normaal kan laten kloppen.
De normale hartslag is tussen de 60 en 90 keer per minuut. Als je daarbij last krijgt van hartkloppingen dan kunnen deze langzaam beginnen en langzaam weer verminderen. Maar je kunt ook andere klachten krijgen bij je hartkloppingen, zoals:
Als het gaat over een snelle of goed voelbare hartslag dan ontstaat deze bijvoorbeeld door:
Er kunnen ook hartkloppingen optreden bij:
Een langzame hartslag kan duiden op: