Een virus veroorzaakt griep en dit kan erg besmettelijk zijn. Meestal krijgen de mensen griep in de winter, maar ook kan het vroeg in het voorjaar optreden. Bij griep kun je koorts hebben (minimaal 38,5 graden), maar het kan ook zijn dat je moet hoesten, keelpijn hebt of last hebt van een verstopte neus. Er zijn ook mensen die aangeven dat ze hoofdpijn hebben of spierpijn hebben. Griep kent verschillende symptomen en die kunnen bij iedereen anders zijn. De een zal er veel meer last van hebben dan de ander, maar aan griep kun je niets doen. Het is belangrijk om genoeg te rusten en verder zul je er aan toe moeten geven.
Een goede nachtrust is van belang wanneer je griepklachten hebt. Ook warmte is goed voor je en ontspanning. Ga dus niet aan het werk wanneer je je niet goed voelt, de kans dat het dan allemaal maar erger wordt is groter als jij de symptomen van griep niet serieus neemt. Je zult er aan toe moeten geven en dan ook echt je rust moeten nemen. Mocht je koorts hebben, dan is het van belang dat je genoeg blijft drinken en dat je ook in bed blijft liggen (warm, ontspannen en rust). Vaak komt de griep zomaar ineens opzetten. Het kan zijn dat je je binnen een paar uur steeds zieker gaat voelen. Het hoesten kan bij de griep altijd langer aanhouden dan de griep zelf. Soms kun je je nog wel een, twee of soms zelfs drie weken lusteloos voelen en ook wat slap voelen. De meeste griep symptomen zijn na twee tot zeven dagen wel weer over, of in ieder geval afgenomen.
Symptomen die bij griep op kunnen treden, kunnen gezien worden als hinderlijk. Soms kun je een paar klachten wel verlichten, maar dat kan niet altijd. Griep kan herkend worden aan de volgende symptomen:
Griep is erg besmettelijk en kun je dus ook snel en eenvoudig overdragen. Het virus is te vinden in slijm, speeksel en in snot en kan daardoor ook snel over worden gedragen door bijvoorbeeld hoesten, maar ook door niezen en praten. Als mensen dicht op elkaar zitten bijvoorbeeld bij feesten of vergaderingen kan griep erg snel verspreid worden. Zeker wanneer de ventilatie slecht is, kan het allemaal erg snel gaan. Maar ook op scholen en in de bus en trein kan de griep zich snel verspreiden. Maar het kan ook over worden gedragen via de handen en via voorwerpen (winkelwagentjes bijvoorbeeld, deurklinken, kranen, leuningen, drinken uit gebruikte glazen of kopjes enz.). Was daarom altijd goed je handen bijvoorbeeld wanneer je boodschappen hebt gedaan, als je hebt gereisd, wanneer je op bezoek bent geweest in het ziekenhuis en zorg voor schone kopjes en glazen.
Griep kan een tijdje duren en je kunt je er ook erg ziek door voelen. Hoelang griep gaat duren, hangt af van welke variant je hebt en hoe je lichaam er op reageert. Meestal zijn mensen binnen een week tot maximaal twee weken weer beter. Maar dat kan per persoon verschillen en het kan ook zijn dat je je al weer na een paar dagen beter voelt, maar laat je lichaam wel goed tot rust komen voordat je je gewone dagelijkse leven weer op gaat pakken.
De symptomen van griep kun je nu herkennen, maar wat kun je er aan doen?
Bij griep zijn er ook risicogroepen en dat zijn mensen die een grotere kans hebben op griep en die als zij griep hebben extra risico hebben om er erg ziek van te worden. Het gaat daarbij over mensen van zestig jaar en ouder, mensen met hart- en vaatziekten, mensen met longziekten, mensen met diabetes 2, mensen met een nierziekte en mensen met een verminderde weerstand door medicatie of ziekte. Voor deze mensen wordt het vaak aangeraden om de griepprik te halen. Er zijn veel mensen die hem dan ook ieder jaar halen, in de hoop dat ze daardoor geen griep krijgen of in ieder geval minder last krijgen van de symptomen van griep.