Griep

Symptomen griep, herken ze

GriepGriep is erg vervelend, maar kun jij de symptomen herkennen? In dit artikel worden de symptomen van griep nader toegelicht.

Griep, wat is dat?

Een virus veroorzaakt griep en dit kan erg besmettelijk zijn. Meestal krijgen de mensen griep in de winter, maar ook kan het vroeg in het voorjaar optreden. Bij griep kun je koorts hebben (minimaal 38,5 graden), maar het kan ook zijn dat je moet hoesten, keelpijn hebt of last hebt van een verstopte neus. Er zijn ook mensen die aangeven dat ze hoofdpijn hebben of spierpijn hebben. Griep kent verschillende symptomen en die kunnen bij iedereen anders zijn. De een zal er veel meer last van hebben dan de ander, maar aan griep kun je niets doen. Het is belangrijk om genoeg te rusten en verder zul je er aan toe moeten geven.

Griepklachten

Een goede nachtrust is van belang wanneer je griepklachten hebt. Ook warmte is goed voor je en ontspanning. Ga dus niet aan het werk wanneer je je niet goed voelt, de kans dat het dan allemaal maar erger wordt is groter als jij de symptomen van griep niet serieus neemt. Je zult er aan toe moeten geven en dan ook echt je rust moeten nemen. Mocht je koorts hebben, dan is het van belang dat je genoeg blijft drinken en dat je ook in bed blijft liggen (warm, ontspannen en rust). Vaak komt de griep zomaar ineens opzetten. Het kan zijn dat je je binnen een paar uur steeds zieker gaat voelen. Het hoesten kan bij de griep  altijd langer aanhouden dan de griep zelf. Soms kun je je nog wel een, twee of soms zelfs drie weken lusteloos voelen en ook wat slap voelen. De meeste griep symptomen zijn na twee tot zeven dagen wel weer over, of in ieder geval afgenomen.

Symptomen griep

Symptomen die bij griep op kunnen treden, kunnen gezien worden als hinderlijk. Soms kun je een paar klachten wel verlichten, maar dat kan niet altijd. Griep kan herkend worden aan de volgende symptomen:

 • Je hebt minimaal 38,5 graden koorts.
 • Je hebt last van je luchtwegen.
 • Keelpijn kan ook optreden.
 • Het kan zijn dat je moet hoesten en dat kan ook een droge hoest zijn.
 • Een verstopte neus of een loopneus horen er ook bij.
 • Je zou last kunnen hebben van braak- en diarreeverschijnselen.
 • Bij griep kun je erg moe zijn.
 • Je kunt last hebben van koude rillingen als je griep hebt en toch warm aanvoelen.
 • Spierpijn en hoofdpijn kunnen ook optreden bij griep.
 • De meeste mensen spreken over een lamlendig gevoel als ze griep hebben.
 • Slechte eetlust.
 • Niet goed kunnen slapen.


Griep overdragen

Griep is erg besmettelijk en kun je dus ook snel en eenvoudig overdragen. Het virus is te vinden in slijm, speeksel en in snot en kan daardoor ook snel over worden gedragen door bijvoorbeeld hoesten, maar ook door niezen en praten. Als mensen dicht op elkaar zitten bijvoorbeeld bij feesten of vergaderingen kan griep erg snel verspreid worden. Zeker wanneer de ventilatie slecht is, kan het allemaal erg snel gaan. Maar ook op scholen en in de bus en trein kan de griep zich snel verspreiden. Maar het kan ook over worden gedragen via de handen en via voorwerpen (winkelwagentjes bijvoorbeeld, deurklinken, kranen, leuningen, drinken uit gebruikte glazen of kopjes enz.). Was daarom altijd goed je handen bijvoorbeeld wanneer je boodschappen hebt gedaan, als je hebt gereisd, wanneer je op bezoek bent geweest in het ziekenhuis en zorg voor schone kopjes en glazen.

Griep tijdsduur

Griep kan een tijdje duren en je kunt je er ook erg ziek door voelen. Hoelang griep gaat duren, hangt af van welke variant je hebt en hoe je lichaam er op reageert. Meestal zijn mensen binnen een week tot maximaal twee weken weer beter. Maar dat kan per persoon verschillen en het kan ook zijn dat je je al weer na een paar dagen beter voelt, maar laat je lichaam wel goed tot rust komen voordat je je gewone dagelijkse leven weer op gaat pakken.

Wat te doen aan symptomen van griep?

De symptomen van griep kun je nu herkennen, maar wat kun je er aan doen?

 • Om te beginnen is een goede weerstand van groot belang. Wanneer jouw weerstand goed is, is de kans dat je het griepvirus krijgt een stuk kleiner.
 • Goed slapen is heel belangrijk! Als je minder dan zeven uur slaapt per nacht, dan is de kans dat je ziek wordt groter. Een goede nachtrust is dan ook van groot belang om een goede weerstand te behouden en fit op te staan.
 • Een streng dieet volgen? Je zou daar mee kunnen stoppen, want krijg je wel alle voedingsstoffen binnen? Het is goed om daar eens naar te kijken, want zeker in de winter heeft je lichaam alle stoffen nodig om goed te kunnen functioneren en je te kunnen beschermen tegen de kou.
 • Bij griep is rusten van groot belang. Voel je dat het op komt zetten? Rust dan uit en voorkom inspanningen. De kans is groot dat als je nu alvast je rust pakt, dat het niet veel erger gaat worden en dat je door te rusten erger kunt voorkomen.
 • Als je paracetamol pakt voordat je gaat slapen, kunnen de symptomen van griep al minder worden en zo kun je ook beter slapen.
 • Handen wassen is heel belangrijk, na het boodschappen doen, na contact met andere mensen, maar ook na het snuiten van je neus en na het niezen.
 • Was je beddengoed goed, zodat virussen geen kans krijgen om zich te verspreiden.
 • Zorg dat deurklinken goed schoon worden gemaakt, zodat virussen ook hierdoor geen kans krijgen om zich te verspreiden.
 • Ventilatie in de woonkamer en ramen open op de slaapkamer zijn van groot belang. Zet daarom ramen en deuren iedere dag even tegen elkaar open, zodat het even kan luchten.
 • Ga mensen die griep hebben niet opzoeken. Soms kun je niet anders en moet je hulp bieden, maar wanneer je er weg kunt blijven, houd dan het risico dat je griep op gaat lopen zo klein mogelijk.

Risicogroepen griep

Bij griep zijn er ook risicogroepen en dat zijn mensen die een grotere kans hebben op griep en die als zij griep hebben extra risico hebben om er erg ziek van te worden. Het gaat daarbij over mensen van zestig jaar en ouder, mensen met hart- en vaatziekten, mensen met longziekten, mensen met diabetes 2, mensen met een nierziekte en mensen met een verminderde weerstand door medicatie of ziekte. Voor deze mensen wordt het vaak aangeraden om de griepprik te halen. Er zijn veel mensen die hem dan ook ieder jaar halen, in de hoop dat ze daardoor geen griep krijgen of in ieder geval minder last krijgen van de symptomen van griep.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 2419x
Toegevoegd: 29-12-2016 08:20
Gewijzigd: 23-04-2017 22:23

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3722 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!