De laatste slaapmedicijnen

De laatste slaapmedicijnen

De laatste slaapmedicijnen In dit artikel gaan we dieper in op welke slaapmedicatie er de laatste jaren op de markt is gekomen en wat hun voordelen zijn tegenover eerdere versies. Ook geven we enkele tips om uw slaappatronen op een natuurlijke manier te verbeteren. Ten laatste wordt cognitieve gedragstherapie aangeraden om slaapproblemen om de lange termijn te behandelen.

Zolang er slaap bestaat, hebben mensen last van slapeloosheid. Sommigen geloven zelfs dat William Shakespeare eraan leed. Vandaag de dag zijn er miljoenen mensen die er nog steeds last van hebben.

Een studie uit 2007 publiceerde dat 67% van de vrouwen zegt dat ze vaak een slaapprobleem hebben. En uit een poll van 2015 werd ondervonden dat 35% van de volwassenen elke nacht slapeloosheid ervaart.
Er is een optie die de slapelozen van vandaag hebben en die Shakespeare niet had en dat is de slaappil is. In de afgelopen 10 tot 15 jaar, werd de markt overrompeld met nieuwe en verbeterde slaapmedicijnen. De slaaptabletten van vandaag hebben niet dezelfde mate van katers en bijwerkingen en bovendien is het risico op afhankelijkheid veel lager dan bij hun voorgangers.
Echter betekent dit niet dat ze geheel risicoloos zijn of ideaal zijn voor iedereen die problemen heeft met het krijgen van een goede nachtrust.

Een goede nachtrust, zonder kater

De oudere klassen van slaapmedicijnen, in het bijzonder benzodiazepines - denk aan Valium en Xanax - doen meer dan alleen maar helpen bij slaapproblemen. Zij beïnvloeden hoe u slaapt waardoor ze uw slaapstructuur kunnen veranderen.
Zij verminderen de hoeveelheid tijd die in bepaalde stadia van slaap, in het bijzonder stadia drie en vier (de diepste, rustgevende stadia van slaap) wordt doorgebracht. Bovendien is er de volgende ochtend het risico op een kater. Dat komt omdat ze de neiging hebben om een langere halfwaardetijd te hebben. Dit is de duur dat het geneesmiddel in het lichaam actief blijft.
Niet-benzodiazepine hypnotica zoals Ambien, Ambien CR, Rozerem, Sonata en Lunesta hebben echter belangrijke voordelen ten opzichte van vorige generaties slaapmiddelen:

  • Ze hebben een relatief korte halfwaardetijd waardoor u de volgende dag niet suf wakker wordt.
  • Het is minder waarschijnlijk dat er kans is op verslaving en ontwenningsverschijnselen.

Waarom is dit? Deze nieuwere medicijnen werken alleen op specifieke receptoren in de hersenen die gericht zijn op slaap, terwijl oudere benzodiazepines een meer gegeneraliseerd effect hebben op meerdere hersenreceptoren. Deze nieuwe medicijnen behoren tot de veiligste medicijnen in de geneeskunde.

Nieuwe slaappillen zijn niet voor iedereen geschikt

Als u slapeloosheid ervaart als gevolg van bijvoorbeeld slaap gerelateerde ademhalingsstoornissen, dan zullen deze medicijnen het onderliggende probleem niet aanpakken.
De laatste tijd zijn ze ook in verband gebracht met een aantal ongewone bijwerkingen. In maart 2007 heeft de overheid gewaarschuwd dat voorgeschreven slaapmiddelen zoals Ambien en Lunesta bizar gedrag tijdens de slaap kunnen veroorzaken. Sommige mensen hebben gemeld dat zij in hun slaap vreetbuien hadden of met de auto gingen rijden. De makers werd gevraagd om de productetiketten met waarschuwingen te voorzien.
Als uw arts een van deze medicijnen voor u voorschrijft, wees u er dan van bewust dat deze bijwerkingen een mogelijkheid zijn. Overweeg om uw partner of andere volwassenen die bij u wonen te vragen om een oogje in het zeil te houden wanneer u deze medicijnen gebruikt.Zopiclon is een medicijn dat wordt gebruikt voor de behandeling van slapeloosheid. Het behoort tot de groep van de zogenaamde 'Z-drugs'. Mensen kunnen Zopiclon kopen, maar het is belangrijk om eerst een arts te raadplegen om de juiste dosis te bepalen.

Slaapmedicatie van vandaag de dag

De reeks van voorgeschreven slaapmiddelen die beschikbaar zijn voor de behandeling van slapeloosheid is vandaag de dag haast eindeloos. Hoe weet u welk middel geschikt is voor u? Om u echter een idee te geven, volgt hieronder een snelle inleiding van de medicijnen die vandaag op de markt verkrijgbaar zijn:
Rozerem: Rozerem is de eerste in een nieuwe klasse van geneesmiddelen die ontworpen zijn om in te werken op de melatonine receptoren van het lichaam. (Melatonine is een hormoon dat de slaap beïnvloedt door te helpen het circadiane ritme van het lichaam te reguleren.)
Rozerem is specifieker gericht dan reguliere melatonine supplementen, en heeft vooral invloed op het slaapcentrum van uw hersenen. Het grootste pluspunt hier is de veiligheid. Onderzoek toont aan dat Rozerem geen bijwerkingen of ontwenningsverschijnselen heeft.
Sonate: Van alle nieuwe slaappillen heeft Sonata de kortste halfwaardetijd. De halfwaardetijd varieert tussen de 30 en 60 minuten. Dat betekent dat u zelf kan proberen om in slaap te vallen. Als u om 2 uur 's nachts nog steeds naar de klok staart, kan u Sonate innemen zonder u 's morgens slaperig te voelen.
Ambien: Ambien, de meest voorgeschreven slaappil, heeft een matige halfwaardetijd van minder dan twee en een half uur. Dit betekent dat Ambien geweldig is om u te helpen om te slapen. Echter kan Ambien, net als Sonate, minder nuttig zijn als u ’s ochtend heel vroeg moet opstaan.
Ambien CR: Ambien CR is ontworpen om zowel veel voorkomende slaapproblemen aan te pakken: moeite om in slaap te vallen en moeite om in slaap te blijven. Zie het als een lagentaart: de ene laag lost snel op om u te helpen in slaap te vallen, terwijl de tweede laag trager oplost om u te helpen in slaap te blijven. Klinische studies toonden aan dat Ambien CR de eerste zeven uur na het begin van de slaap gedurende de eerste twee nachten en de eerste vijf uur na twee weken van de behandeling de wektijd na het begin van de slaap verminderde.
Lunesta: Van alle nieuwere slaappillen die tot nu toe zijn goedgekeurd, heeft Lunesta de langste halfwaardetijd - ongeveer zes uur. Dit betekent dat u zich 's morgens suf kunt voelen als u het midden in de nacht inneemt, of op een moment dat u geen volledige nachtrust kunt krijgen. Aan de andere kant kan deze pil u helpen als je de neiging hebt om midden in de nacht veel wakker te worden. Lunesta is goedgekeurd voor gebruik op lange termijn en heeft bovendien al veel vrouwen in de menopauze geholpen met slaapproblemen.
Benzodiazepines: Deze oudere slaappillen, waaronder medicijnen als Valium en Halcion, zijn nuttig wanneer u een medicijn wilt dat langer in uw systeem blijft. Zij zijn bijvoorbeeld heel effectief om slaapproblemen zoals slaapwandelen en nachtmerries te behandelen. Het grootste probleem hiermee is slaperigheid overdag. U moet ook op uw hoede zijn voor tolerantie.
Benzodiazepines zijn niet allemaal hetzelfde. Valium, bijvoorbeeld, heeft een veel langere halfwaardetijd (ongeveer 6-8 uur) en blijft daarom veel langer in uw systeem dan Halcion, dat een halveringstijd van 3-4 uur heeft.
Antidepressiva: Slapeloosheid is een veel voorkomend symptoom van depressie. Vandaar zijn sommige antidepressiva, zoals Trazodone, bijzonder effectief in de behandeling van slapeloosheid en angst die wordt veroorzaakt door depressie, ook al zijn ze niet specifiek goedgekeurd voor de behandeling van slapeloosheid.
In dergelijke gevallen helpt het antidepressivum het slaapprobleem te behandelen. Echter wordt de onderliggende oorzaak een beetje uit het oog verloren. Zou uw slapeloosheid in verband kunnen worden gebracht met een depressie? Als u denkt dat u andere symptomen heeft, praat dan met uw arts over deze mogelijkheid.

De combinatie van slaaptabletten en goede slaapgewoonten

Het is tijd om te beginnen na te denken over slapeloosheid als een chronische aandoening. Slaapmedicijnen voor slapeloosheid mogen niet alleen worden gebruikt. U moet ze gebruiken in combinatie met goede slaappraktijken, goede gedragstherapieën en de behandeling van bijbehorende aandoeningen. Dat betekent, onder andere, ook het beoefenen van een goede slaaphygiëne. Hieronder volgen enkele tips:

  • Gebruik uw bed alleen om te slapen, niet om rekeningen te betalen of op uw laptop te werken.
  • Vermijd cafeïne, nicotine en alcohol gedurende vier tot zes uur voor het naar bed gaan, en sport niet te laat in de avond.
  • Zorg ervoor dat uw slaapkamer rustgevend en stil is. Probeer een slaapmasker en/of oordopjes als licht en geluid u kunnen storen.
  • Sta op en ga elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed - ja, zelfs in het weekend!

Uit onderzoek is ook gebleken dat cognitieve gedragstherapie (CGT) een zeer effectieve behandeling kan zijn voor slapeloosheid, waardoor het gemakkelijker is om sneller in slaap te vallen en langer in slaap te blijven.
Onderzoek toont aan dat medicijnen lang niet zo effectief zijn op de lange termijn als gedragstherapie. Veranderend gedrag kan een grotere impact en langere duur van effectiviteit hebben. Echter betekent dit niet dat u het niet kan doen in combinatie met slaappillen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Jeanette1979
Aantal keer gelezen: 1904x
Toegevoegd: 12-11-2019 09:34
Gewijzigd: 15-07-2021 15:11

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!